Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Energieblunder & vertrouwen

Energielasten hoger dan voorgespiegeld - effect op consumentenvertrouwen?

Energielasten hoger dan voorgespiegeld – effect op consumentenvertrouwen?

Mijn dagelijkse scan van het economische nieuws heeft vandaag vooral veel artikelen over de energienota op mijn netvlies gebracht, maar ook is er nieuws over het consumentenvertrouwen.

Energieblunder

Het is natuurlijk een blunder van de bovenste plank: de stelligheid waarmee het kabinet beweerde dat het wel zou meevallen met de stijging van de energielasten. De dames en heren hadden toch kunnen weten dat energievergelijkers geen onzin praten en veel beter op de hoogte zijn van de kosten van energie dan politici. Domme, domme Mona. 

Compensatie koopkracht nodig?

In de Tweede Kamer wordt direct heel hard geroepen om compensatie van de toch wel echt gestegen energielasten. Daar gaat minister Wiebes niet in mee – of in elk geval nóg niet. Eerst maar eens opnieuw rekenen, dat klinkt voor mij wel logisch hoor. Ondertussen stelt het Nibud dat daar wel met de juiste cijfers is gerekend en dat er dus niets verandert aan de uitkomst dat bijna alle huishoudens in Nederland er in koopkracht op vooruit gaan. Als dat zo is – dan zal die compensatie er ongetwijfeld ook niet komen.

Consumentenvertrouwen negatief

Heel toevallig komt vandaag ook het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief is. Dat zat er wel aan te komen, het vertrouwen daalt al een tijdje iedere maand. Het komt nu dus negatief uit: min 2 om precies te zijn. Er zijn dus meer mensen negatief dan anderen die positief zijn – dat was voor het laatst zo in februari 2015.

CBS: Consumentenvertrouwen februari 2019

Bron: CBS.nl

Als ik naar die cijfers kijk vind ik vooral het vertrouwen in de economische situatie voor de komende 12 maanden fascinerend. Dat komt ongetwijfeld allemaal door onzekerheid. Trump, handelsconflicten, Brexit, dat soort dingen. 

Energielasten en consumentenvertrouwen

Wat ik me ook wel afvraag is in hoeverre zo’n energieblunder nou effect heeft op het consumentenvertrouwen. Je hoort/leest toch veel dat mensen helemaal niet het gevoel hebben dat ze er in koopkracht op vooruit zijn gegaan in 2019 tot nu toe. Dat herken ik eigenlijk wel als ik naar m’n eigen bankrekening kijk.

Het helpt dan niet als blijkt dat de regering ons de energielasten heel anders heeft voorgespiegeld dan de werkelijkheid – en vooral dat ze die werkelijkheid hadden kunnen kennen. Ik weet niet of dat dan direct gevolgen heeft voor het consumentenvertrouwen qua economisch klimaat en koopbereidheid, maar bij veel mensen vast wel voor het algemene gevoel over hun financiën. Het zou me niet verbazen als het cijfer bij ‘financiële situatie komende 12 maanden’ daardoor volgende maand nog een stuk slechter uitpakt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek