Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat gaat er gebeuren met de huizenmarkt?

Nieuwste ontwikkelingen op de woningmarkt

Nieuwste ontwikkelingen op de woningmarkt

Volgens het CBS is er een nieuw record gevestigd betreffende de gemiddelde huizenprijzen voor bestaande woningen. Graag kijk ik even verder met jullie naar de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Feiten over de woningmarkt in Nederland

In januari werd er een bedrag bereikt van 302.157 euro. Dit bedrag is 9% hoger dan een jaar geleden. Andere opmerkelijke feiten in het artikel:

  • Sinds juni 2013 zijn de huizenprijzen met 36% gestegen
  • Het aantal transacties loopt hard terug
  • In januari werden 15.125 woningen verkocht, 6% minder dan vorig jaar
  • Steeds minder mensen kunnen een woning kopen
  • Middeninkomens kunnen 9 op de 10 te koop staande woningen niet kopen
  • Prijs nieuwbouwwoning naar 386.400 euro (22,5% hoger dan 3e kwartaal 2017)
  • Economen Rabobank en ABN Amro verwachten dat de huizenprijzen blijven stijgen
  • Economen Rabobank en ABN Amro verwachten flink minder woningtransacties

Bovenstaande opsomming zegt voldoende. Mensen willen heel graag een woning kopen waardoor de huizenprijzen blijven stijgen. Ook het aantal te koop staande woningen wordt steeds minder. Ik kan dat ook benoemen als schaarste op de markt. Aan de andere kant stijgen de huizenprijzen te snel, waardoor steeds minder mensen een woning kunnen kopen. Voor deze doelgroep zou hun inkomen meer moeten stijgen (dan nu werkelijk gebeurt) om de stijging van de huizenprijzen als het ware op te kunnen vangen.

Wat gaat er gebeuren op de huizenmarkt?

De komende maanden gaat er in ieder geval niets veranderen. Om nu al een uitspraak te doen voor volgend jaar is wel heel erg vroeg. De hypotheekrente is de afgelopen maanden niet gestegen. Er zijn zelfs veel banken die hun rentes weer verlagen. Ook de komende maanden zal de rente niet veel stijgen. Door de lage hypotheekrente blijft het aantrekkelijk om te kopen. Dit komt ook dat de huurprijzen hoog zijn.

We zitten in een vicieuze cirkel die voorlopig niet doorbroken gaat worden. Gewoon rustig de markt zijn werk laten doen en deze niet gaan beïnvloeden.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek