Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 4 maart 2019, 10:55 - Jos Koets
#huizenmarkt

Volgens het CBS is er een nieuw record gevestigd betreffende de gemiddelde huizenprijzen voor bestaande woningen. Graag kijk ik even verder met jullie naar de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Feiten over de woningmarkt in Nederland

In januari werd er een bedrag bereikt van 302.157 euro. Dit bedrag is 9% hoger dan een jaar geleden. Andere opmerkelijke feiten in het artikel:

  • Sinds juni 2013 zijn de huizenprijzen met 36% gestegen
  • Het aantal transacties loopt hard terug
  • In januari werden 15.125 woningen verkocht, 6% minder dan vorig jaar
  • Steeds minder mensen kunnen een woning kopen
  • Middeninkomens kunnen 9 op de 10 te koop staande woningen niet kopen
  • Prijs nieuwbouwwoning naar 386.400 euro (22,5% hoger dan 3e kwartaal 2017)
  • Economen Rabobank en ABN Amro verwachten dat de huizenprijzen blijven stijgen
  • Economen Rabobank en ABN Amro verwachten flink minder woningtransacties

Bovenstaande opsomming zegt voldoende. Mensen willen heel graag een woning kopen waardoor de huizenprijzen blijven stijgen. Ook het aantal te koop staande woningen wordt steeds minder. Ik kan dat ook benoemen als schaarste op de markt. Aan de andere kant stijgen de huizenprijzen te snel, waardoor steeds minder mensen een woning kunnen kopen. Voor deze doelgroep zou hun inkomen meer moeten stijgen (dan nu werkelijk gebeurt) om de stijging van de huizenprijzen als het ware op te kunnen vangen.

Wat gaat er gebeuren op de huizenmarkt?

De komende maanden gaat er in ieder geval niets veranderen. Om nu al een uitspraak te doen voor volgend jaar is wel heel erg vroeg. De hypotheekrente is de afgelopen maanden niet gestegen. Er zijn zelfs veel banken die hun rentes weer verlagen. Ook de komende maanden zal de rente niet veel stijgen. Door de lage hypotheekrente blijft het aantrekkelijk om te kopen. Dit komt ook dat de huurprijzen hoog zijn.

We zitten in een vicieuze cirkel die voorlopig niet doorbroken gaat worden. Gewoon rustig de markt zijn werk laten doen en deze niet gaan beïnvloeden.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.