Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 april 2019, 10:02 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

In mijn blog van 9 januari - Hoe lang heb ik nog hypotheekrenteaftrek - kon u lezen dat de Belastingdienst de duur van de hypotheekrenteaftrek en de hoogte van de hypotheekbedragen van diverse huizenbezitters niet in kaart kan brengen. Anders gezegd: de fiscus weet het niet.

Duidelijkheid voor huizenbezitters en hypotheekadviseurs

Het werd daarom tijd om voor 100% duidelijkheid te zorgen voor deze huizenbezitters en natuurlijk ook de hypotheekadviseurs die met deze klanten te maken krijgen. Zij moeten hun situatie in kaart brengen en ook doorberekenen naar hun nieuwe situatie. Die duidelijkheid kan alleen maar komen uit Den Haag, aangezien daar de belastingregels bepaald worden.

Fijne samenwerking met Bashir

Mijn vaste contactpersoon (Kamerlid Bashir van de SP) is niet meer werkzaam in Den Haag. Dit is zonde want wij hadden regelmatig contact met elkaar als er “iets” niet klopte met betrekking tot de fiscaliteit en hypotheekrenteaftrek in Nederland. Hij stelde dan in overleg met mij Kamervragen aan de Staatssecretaris van Financiën. Deze moest dan wel antwoord geven waardoor er meer duidelijkheid kwam over een bepaalde situatie. Een fijne samenwerking!

Rechtstreekse vraag aan de Tweede Kamer

Voor dit onderwerp heb ik de Tweede Kamer rechtstreeks benaderd. Ik kreeg netjes een antwoord dat mijn vraag in behandeling werd genomen. Hierna kreeg ik nog een persoonlijke brief dat zij de vraag aan een persoon zouden doorsturen. Dit laatste was voor mij aanleiding om te vragen welke persoon mij antwoord zou gaan geven.

Maar krijg ik ook antwoord?

Een maand later kreeg ik schriftelijk te horen dat Staatssecretaris van Financiën dhr. Snel mij antwoord gaat geven. Dit klinkt heel leuk, maar ik weet ook dat hij moet gaan overleggen met personen die werkzaam zijn bij het Ministerie van Financiën. Toevallig heb ik een persoon die bekend staat als de echte kenner van de Eigenwoningschuld in Nederland al persoonlijk benaderd via de mail met diverse vragen. Ik kreeg helaas na lang aandringen te horen dat ik geen antwoord zou krijgen. Dit laatste vind ik vreemd, want het belang van veel huizenbezitters is aan de orde.

Niet positief gestemd over werkwijze in Den Haag

De komende maanden zal blijken of ik antwoord ga krijgen. Ik ben hier niet positief over, daar ik weet uit mijn onderzoek die maanden heeft geduurd dat slechts een paar personen hier een antwoord op kunnen geven. Als deze personen niet bereid zijn om dit te doen zullen dus veel huizenbezitters nooit duidelijkheid krijgen over hun situatie. Kamerlid Pieter Omtzigt had in 2013 al dezelfde vragen als mij gesteld aan het Ministerie van Financiën en heeft daarna nooit antwoord gekregen. Dit laatste zegt mij voldoende en geeft ook aan hoe er in Den Haag wordt gewerkt.

 

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.