Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek deels naar box 3: extra lenen

Een extra hypotheek of lening verlaagt vermogen

Een extra hypotheek of lening verlaagt vermogen

De afgelopen maanden krijg ik steeds meer vragen van huizenbezitters hoe zij een box 3 bedrag in hun hypotheek kunnen creëren. Ik kan dit goed begrijpen. De hypotheekrente is laag waardoor het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek beperkt is.

Waarom een box 3 bedrag in de hypotheek?

Het is natuurlijk altijd fijn om een bedrag achter de hand te houden voor financiële tegenvallers en dus niet al je eigen geld in je huis te stoppen.

Bovendien is er een grote groep huizenbezitters die meer eigen middelen (vermogen) heeft dan de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing in box 3 (in 2019 € 30.360 per belastingplichtige, dus voor partners € 60.720). Deze groep betaalt jaarlijks box 3 belasting afhankelijk van hun vermogen. Met dit vermogen wordt door de meeste huizenbezitters dan belegd. Zij zijn van mening dat zij jaarlijks een leuk percentage op hun belegd vermogen kunnen behalen.

Hoe krijg je een deel van je hypotheek in box 3?

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier slechts over een gedeelte van de hypotheek die in box 3 moet vallen. Ik heb daarom een opsomming gemaakt in welke situaties (gemakkelijk) een box 3 bedrag gecreëerd kan worden.

Deze mogelijkheden ga ik voor je uitwerken in een vijftal blogartikelen. De eerste een tweede hypotheek of lening nemen.

Tweede hypotheek of een lening nemen

Een huizenbezitter kan natuurlijk altijd een lening aanvragen (bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet). Het nadeel van de lening is dat de rente hoger is dan de rente bij een hypotheek. Er is ook een voordeel: er zijn geen kosten voor het afsluiten van een lening.

Check de actuele rente voor leningen

Wie kiest voor een tweede hypotheek heeft wel te maken met kosten. Deze kunnen al snel een paar duizend euro zijn (advieskosten, notariskosten, taxatiekosten ed.). Bovendien zal iedere bank kijken of er een overwaarde is. Bij een overwaarde is de lopende hypotheek lager dan de waarde van de woning, zie onderstaand voorbeeld.

Taxatiewaarde van de woning € 200.000
Lopende hypotheek € 150.000 -/-
Overwaarde € 50.000

In dit voorbeeld kan de huizenbezitter maximaal 50.000 euro als tweede hypotheek nemen. Aangezien dit bedrag niet wordt gebruikt voor verbouwen / aankoop van een woning is de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar. Wel zal de bank eisen dat dit bedrag wordt afgelost door middel van een annuïteiten of lineaire hypotheek. De box 3 hypotheek van 50.000 euro is nu vrij besteedbaar.

Check de actuele hypotheekrente

Bovendien mag dit bedrag worden verrekend met het vermogen (eigen middelen) waardoor het dus mogelijk is dat er geen box 3 belasting betaald hoeft te worden. Hierbij wordt er nog wel een drempel van box 3 schulden gehanteerd van 3.100 euro voor een alleenstaande en het dubbele voor mensen die samenwonen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: L. Bijmoer van donderdag maart 31, 2022 12:27
    Het eerste leningdeel was in de oude hypotheek aflossingsvrij en de hypotheekrente was daarvan aftrekbaar (oude regels)? Ja, dan kun je de rente op dat deel voorlopig nog aftrekken. De maximale aftrek is vanaf 2001 wel gemaximeerd tot 30 jaar. Als je nu een verhoging afsluit en die leen je aflossingsvrij, dan wordt dat inderdaad een box 3 hypotheek. Dus rente niet aftrekbaar, schuld in box 3.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek