Search
Close this search box.

Hypotheek deels naar box 3: aflossingsvrije hypotheek

Teveel aflossingsvrij geleend? Dat gaat naar box 3!

Teveel aflossingsvrij geleend? Dat gaat naar box 3!

In mijn vorige blog over ‘hypotheek deels naar box 3‘ kon u lezen hoe een overwaarde van een verkochte woning in box 3 terecht kan komen als deze niet volledig wordt verrekend met de aankoop van de volgende koopwoning. Deze box 3 schuld wordt verrekend met de eigen middelen in box 3 waardoor het mogelijk is dat er geen box 3 belasting betaald hoeft te worden.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ik heb nu twee manieren behandeld om een hypotheek deels in box 3 te krijgen – van de oorspronkelijke opsomming blijven de volgende mogelijkheden nog over:

  • Hogere aflossingsvrije hypotheek nemen
  • Aflossingsschema niet volgen
  • Kiezen voor de Wettelijke Regeling

(te hoge) Aflossingsvrije hypotheek nemen

Huizenbezitters mogen zelf beslissen welke hypotheekvormen zij afsluiten. Iedereen met een woning kan er dus voor kiezen om een (deels) aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Het gevolg is wel dat zij geen renteaftrek hebben over de betaalde hypotheekrente van de aflossingsvrije hypotheek. Aangezien dit de bedoeling is, is dit een mooie mogelijkheid om een box 3 bedrag te creëren. Banken hanteren wel de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de waarde van de woning.

Aflossingsvrije hypotheek voor starters en doorstromers

Ook starters die een woning kopen mogen dus een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Dat is niet verboden, alleen niet gebruikelijk omdat de meeste mensen gaan voor een volledige hypotheekrenteaftrek.

Voor doorstromers (die voor 1-1-2013 een hypotheek al hadden afgesloten) is het lastiger om hiervan gebruik te maken. Zij mogen namelijk hun oude hypotheekbedrag meenemen naar de volgende woning. Hierbij zijn er wel bepaalde eisen. Stel een huizenbezitter heeft op 1-1-2013 een lopende hypotheek van 200.000 euro en deze is in de komende jaren niet lager geworden. De maximale aflossingsvrije hypotheek voor box 1 is nu 200.000 euro als de waarde van de woning minimaal 400.000 euro is. U ziet al dat het moeilijker is om nu expres een box 3 bedrag te creëren. Dit is natuurlijk wel mogelijk als de koopsom van de woning (in dit voorbeeld) beduidend hoger is dan 400.000 euro. Hieronder een rekenvoorbeeld met een koopsom en waarde van de woning van 600.000 euro.

Koopsom andere koopwoning (= ook taxatiewaarde) € 600.000
Maximale aflossingsvrije hypotheek € 300.000
Oud hypotheekbedrag (1-1-2013) € 200.000
Box 3 hypotheek € 100.000

In dit voorbeeld wordt er voor 300.000 euro een aflossingsvrije hypotheek gesloten. Voor de fiscus is 200.000 euro het maximale voor box 1. Het resterende bedrag van 100.000 euro valt nu in box 3 – daarvoor kan geen hypotheekrenteaftrek worden genoten. Dit was precies de bedoeling. Het creëren van een box 3 bedrag is dus gelukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Menno van dinsdag juni 4, 2019 11:56
    Er zijn diverse banken die helemaal niet naar de fiscaliteit kijken en dus ook niet naar het verleden vragen / aantonen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek