Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwbouwwoning wordt te duur

Verschil nieuwbouw en bestaande bouw neemt snel toe

Verschil nieuwbouw en bestaande bouw neemt snel toe

De prijzen van nieuwbouwwoningen blijven maar stijgen. De stijging gaat zo snel dat er steeds minder kopers zijn die een nieuwbouwwoning kunnen kopen. De prijs voor een nieuwbouwwoning was in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 387.000 euro. Dit is 17% meer dan vorig jaar (2018).

Bijkomende kosten

Ik zie dit bedrag van 387.000 euro als de “kale prijs”. Hiermee bedoel ik dat veel kopers nog extra meerwerk willen in hun nieuwbouwwoning. Bovendien komen er nog kosten bij zoals notariskosten, advieskosten en renteverlies tijdens de bouw. Het renteverlies tijdens de bouw is al snel meer dan 10.000 euro. Ook het meerwerk zal in veel gevallen tienduizenden euro’s zijn. Het totale plaatje (kijk ik even naar de praktijk) komt dan dik boven de 400.000 euro uit.

Redenen stijging nieuwbouwprijzen

In het artikel wordt de reden van de stijging verklaard:

Stijgende grond-, personeels- en bouwkosten maar ook maatregelen als gasloos bouwen stuwen de prijzen tot recordhoogte. Een verontrustende ontwikkeling, vindt voorzitter Ger Jaarsma van de grootste makelaarsclub van het land, de NVM. ,,De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem.”

In onderstaande grafiek van de NVM zie je hoe de gemiddelde prijzen van nieuwbouw- en bestaande woningen zich de laatste jaren hebben ontwikkeld. Het verschil wordt snel groter.

Nieuwbouwwoning voor velen onbereikbaar

Het gevolg van de flinke stijging is wel dat steeds minder mensen een nieuwbouwwoning kunnen kopen. Dit is natuurlijk ook niet vreemd. Om een hypotheek van 400.000 euro te kunnen krijgen, moet het gezamenlijke inkomen toch globaal 80.000 euro zijn (bereken zelf de maximale hypotheek op inkomen). De huizenprijzen zijn simpel weg harder gestegen dan het inkomen. Hierdoor moeten steeds meer huizenzoekers hun doelstellingen bijstellen.

Het probleem van die torenhoge prijzen is dat er steeds minder kopers overblijven. Dat is goed terug te zien in de cijfers van de makelaars. Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop staat steeg tot 14.300, een stijging van 12 procent. Ook werden vorig kwartaal 13 procent (zo’n 6900) minder nieuwbouwhuizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is goed dat steeds minder mensen kunnen kopen. Dit betekent dat verkopers (van bestaande woningen) en aannemers (van nieuwbouwwoningen) ook hun prijzen moeten gaan bijstellen. Ik ben namelijk een groot voorstander om de markt zijn gang te laten gaan en dus niet in te grijpen met het weer nemen van maatregelen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek