Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld terugvragen van notaris

Kortingen van Kadaster vaak niet doorgegeven

Kortingen van Kadaster vaak niet doorgegeven

Heb je in de afgelopen jaren een huis gekocht en/of verkocht? Dan roept Vereniging Eigen Huis je op om na te gaan of je misschien geld terug kunt krijgen van de notaris. De kans is groot dat die je meer kosten heeft doorberekend dan hij zelf heeft gemaakt, en dat is niet de bedoeling.

Doorberekenen Kadasterkosten door notaris

Het gaat om de kosten die de notaris maakt om jouw hypotheek- en koopakte te registreren bij het Kadaster – en om jouw oude hypotheekinschrijving door te halen. Die kosten mogen ze doorberekenen en dat doen ze ook, check de afrekening van de notaris maar! 

Korting vaak in eigen zak gestoken

Het probleem zit erin dat veel notarissen steeds de standaard Kadastertarieven hebben doorberekend, terwijl ze zelf op verschillende manieren korting krijgen. Zo krijgen ze korting als ze de akten digitaal aanleveren – en dat doet 80% van de notariskantoren. 

Het doorhalen van oude hypotheekinschrijvingen kunnen ze individueel doen, maar ook gebundeld. Bij zo’n gebundelde aanlevering krijgen ze ook weer forse kortingen – terwijl bij de klant het standaard tarief op de nota prijkt.

VEH schrijft hierover:

Notarissen krijgen vaak korting op het standaardtarief van het Kadaster. Zij zijn verplicht deze door te geven aan hun cliënten. Tot voor kort was het volgens de Kamer voor het Notariaat ‘geenszins ongebruikelijk’ dat notarissen de korting in eigen zak staken en werd dit ‘breed toegepast’. Desondanks legde de Kamer in een zaak daarover geen straf op.

Het gaat om tientjeswerk – bedragen waar je bij de grote bedragen op die notarisafrekeningen niet echt op let. Toch is het natuurlijk een kwalijke zaak: je gaat er vanuit dat notarissen volledig te vertrouwen zijn en dat je geen vraagtekens hoeft te zetten bij iedere regel op de afrekening.

Modelbrief voor de notaris

Ik vind het dan ook helemaal niet gek dat Eigen Huis hier aandacht aan besteedt. Geen gedoe met claimstichtingen en meldpunten, simpelweg het advies om een brief aan de notaris te sturen waarin je netjes vraagt of ze jou misschien per ongeluk teveel Kadasterkosten in rekening hebben gebracht. Die brief hebben ze alvast voor je gemaakt, dus die kun je downloaden en gebruiken:

Modelbrief voor de notaris

Superhandig en wie weet wat je ermee terugkrijgt. Kleine moeite toch? Ik ga zéker even m’n notariële afrekeningen van onze verhuizing twee jaar geleden erbij zoeken en de beide notarissen een briefje sturen. Bedankt Vereniging Eigen Huis!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek