Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 augustus 2019, 09:00 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Heb je in de afgelopen jaren een huis gekocht en/of verkocht? Dan roept Vereniging Eigen Huis je op om na te gaan of je misschien geld terug kunt krijgen van de notaris. De kans is groot dat die je meer kosten heeft doorberekend dan hij zelf heeft gemaakt, en dat is niet de bedoeling.

Doorberekenen Kadasterkosten door notaris

Het gaat om de kosten die de notaris maakt om jouw hypotheek- en koopakte te registreren bij het Kadaster - en om jouw oude hypotheekinschrijving door te halen. Die kosten mogen ze doorberekenen en dat doen ze ook, check de afrekening van de notaris maar! 

Korting vaak in eigen zak gestoken

Het probleem zit erin dat veel notarissen steeds de standaard Kadastertarieven hebben doorberekend, terwijl ze zelf op verschillende manieren korting krijgen. Zo krijgen ze korting als ze de akten digitaal aanleveren - en dat doet 80% van de notariskantoren. 

Het doorhalen van oude hypotheekinschrijvingen kunnen ze individueel doen, maar ook gebundeld. Bij zo'n gebundelde aanlevering krijgen ze ook weer forse kortingen - terwijl bij de klant het standaard tarief op de nota prijkt.

VEH schrijft hierover:

Notarissen krijgen vaak korting op het standaardtarief van het Kadaster. Zij zijn verplicht deze door te geven aan hun cliënten. Tot voor kort was het volgens de Kamer voor het Notariaat ‘geenszins ongebruikelijk’ dat notarissen de korting in eigen zak staken en werd dit ‘breed toegepast’. Desondanks legde de Kamer in een zaak daarover geen straf op.

Het gaat om tientjeswerk - bedragen waar je bij de grote bedragen op die notarisafrekeningen niet echt op let. Toch is het natuurlijk een kwalijke zaak: je gaat er vanuit dat notarissen volledig te vertrouwen zijn en dat je geen vraagtekens hoeft te zetten bij iedere regel op de afrekening.

Modelbrief voor de notaris

Ik vind het dan ook helemaal niet gek dat Eigen Huis hier aandacht aan besteedt. Geen gedoe met claimstichtingen en meldpunten, simpelweg het advies om een brief aan de notaris te sturen waarin je netjes vraagt of ze jou misschien per ongeluk teveel Kadasterkosten in rekening hebben gebracht. Die brief hebben ze alvast voor je gemaakt, dus die kun je downloaden en gebruiken:

Modelbrief voor de notaris

Superhandig en wie weet wat je ermee terugkrijgt. Kleine moeite toch? Ik ga zéker even m'n notariële afrekeningen van onze verhuizing twee jaar geleden erbij zoeken en de beide notarissen een briefje sturen. Bedankt Vereniging Eigen Huis!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.