Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vanaf 2022 minder belasting op spaargeld

Is dit stap 1 om de hypotheek over te hevelen naar box 3?

Is dit stap 1 om de hypotheek over te hevelen naar box 3?

Verrassend nieuws: het kabinet gaat de regels rond de belastingheffing op spaargeld in 2022 aanpassen. Als gevolg van de nieuwe regels zullen spaarders – met de huidige lage spaarrentes – tot maar liefst 440.000 euro per persoon geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen.

Reden tot grote vreugde?

Moeten we nu de vlag gaan uithangen in Nederland? Ik vind persoonlijk van niet. Het gemiddelde saldo aan spaargeld in een Nederlands gezin is tussen de 40.000 en 50.000 euro. Het gaat mij niet speciaal om de juiste getallen daar nu (in 2019) de vrijstelling 60.720 euro is voor een gezin. Heel veel Nederlandse gezinnen betaalden tot op heden dus ook geen belasting over hun spaargeld.

Waarom dan de vrijstelling flink verhogen (naar 440.000 euro per persoon)? Is dit om “vermogende gezinnen” een helpende hand toe te steken? Natuurlijk niet, want deze gezinnen konden deze belasting wel betalen. Bovendien blijkt uit de praktijk dat vermogende gezinnen vaak beleggen. En de beurs heeft de afgelopen jaren laten zien dat er leuke rendementen zijn behaald. Met de nieuwe regels vanaf 2022 gaan beleggers er juist flink op achteruit. Zij gaan beduidend meer belasting betalen!

Hypotheek naar box 3

Bovendien ben ik van mening dat er meer aan de hand is. Is deze verhoogde vrijstelling een inleiding om de hypotheek over te hevelen naar box 3? Dit zou betekenen dat huizenbezitters beduidend minder renteaftrek kunnen genieten. Deze stap zou dan rond 2023 genomen moeten worden. In de achteraf kamertjes zijn er al diverse rapporten verschenen wat de gevolgen zijn als deze stap wordt genomen. De huizenprijzen zullen dalen maar in ieder geval met minder dan 10%.

Hypotheekrenteaftrek afschaffen

Een volgende stap is dan om de hypotheekrenteaftrek definitief af te schaffen. Ook hiervan is al onderzocht wat er dan gebeurt met de huizenprijzen. Deze zouden gemiddeld met 12% dalen. Nu heb ik totaal niets met dit soort onderzoeken want ik ben van mening dat je de huizenmarkt helemaal niet kunt beoordelen / voorspellen. Er zijn namelijk veel meer factoren die de huizenprijzen van koopwoningen bepalen (bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheekrente en de hoogte van de huren).

Conclusie: dit is volgens mij het begin

De verhoogde vrijstelling in box 3 is leuk verzonnen, maar is voor heel veel Nederlanders niet van belang. De inzet zal zijn om kiezers te krijgen nu er meer geld voorhanden is. Ik verwacht echter dat er achter de schermen meer van toepassing is en dat de hypotheekrenteaftrek binnen 15 jaar volledig zal worden afgeschaft.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: P.K. van dinsdag september 10, 2019 16:29
    Ik heb ook zo,n onderbuik gevoel.Zeker omdat Klaas Knot van de Nederlandse bank daar ook al op voorsorteerde.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek