Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 september 2019, 10:38 - Jos Koets
#sparen #hypotheek

Verrassend nieuws: het kabinet gaat de regels rond de belastingheffing op spaargeld in 2022 aanpassen. Als gevolg van de nieuwe regels zullen spaarders - met de huidige lage spaarrentes - tot maar liefst 440.000 euro per persoon geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen.

Reden tot grote vreugde?

Moeten we nu de vlag gaan uithangen in Nederland? Ik vind persoonlijk van niet. Het gemiddelde saldo aan spaargeld in een Nederlands gezin is tussen de 40.000 en 50.000 euro. Het gaat mij niet speciaal om de juiste getallen daar nu (in 2019) de vrijstelling 60.720 euro is voor een gezin. Heel veel Nederlandse gezinnen betaalden tot op heden dus ook geen belasting over hun spaargeld.

Waarom dan de vrijstelling flink verhogen (naar 440.000 euro per persoon)? Is dit om "vermogende gezinnen" een helpende hand toe te steken? Natuurlijk niet, want deze gezinnen konden deze belasting wel betalen. Bovendien blijkt uit de praktijk dat vermogende gezinnen vaak beleggen. En de beurs heeft de afgelopen jaren laten zien dat er leuke rendementen zijn behaald. Met de nieuwe regels vanaf 2022 gaan beleggers er juist flink op achteruit. Zij gaan beduidend meer belasting betalen!

Hypotheek naar box 3

Bovendien ben ik van mening dat er meer aan de hand is. Is deze verhoogde vrijstelling een inleiding om de hypotheek over te hevelen naar box 3? Dit zou betekenen dat huizenbezitters beduidend minder renteaftrek kunnen genieten. Deze stap zou dan rond 2023 genomen moeten worden. In de achteraf kamertjes zijn er al diverse rapporten verschenen wat de gevolgen zijn als deze stap wordt genomen. De huizenprijzen zullen dalen maar in ieder geval met minder dan 10%.

Hypotheekrenteaftrek afschaffen

Een volgende stap is dan om de hypotheekrenteaftrek definitief af te schaffen. Ook hiervan is al onderzocht wat er dan gebeurt met de huizenprijzen. Deze zouden gemiddeld met 12% dalen. Nu heb ik totaal niets met dit soort onderzoeken want ik ben van mening dat je de huizenmarkt helemaal niet kunt beoordelen / voorspellen. Er zijn namelijk veel meer factoren die de huizenprijzen van koopwoningen bepalen (bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheekrente en de hoogte van de huren).

Conclusie: dit is volgens mij het begin

De verhoogde vrijstelling in box 3 is leuk verzonnen, maar is voor heel veel Nederlanders niet van belang. De inzet zal zijn om kiezers te krijgen nu er meer geld voorhanden is. Ik verwacht echter dat er achter de schermen meer van toepassing is en dat de hypotheekrenteaftrek binnen 15 jaar volledig zal worden afgeschaft.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.