Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogIn de toekomst kans op meer belasting op spaargeld
Vorige week kon u in mijn blog "Vanaf 2022 minder belasting op spaargeld" lezen dat in het nieuwe belastingvoorstel spaarders met een vermogen tot 440.000 euro in 2022 geen belasting hoeven te betalen. Wie het nieuwe voorstel goed leest, zal echter concluderen dat de kans zeer groot is dat veel Nederlanders meer belasting moeten betalen dan nu in 2019.
Het voorstel is in veel situaties beduidend slechter dan de regeling die nu van toepassing is. Ik zal door middel van rekenvoorbeelden (bron Edwin Zijdenbos van Fintool) in een aantal blogs aantonen hoe schrijnend het in sommige gevallen is. In deze blog ga ik in op spaarders.
De belangrijkste wijziging is dat er vanaf 2022 onderscheid wordt gemaakt tussen spaargeld, overig vermogen en schulden. Afhankelijk van wat de desbetreffende persoon werkelijk met zijn geld doet (bijvoorbeeld sparen op een spaarrekening) is een percentage van toepassing. In de huidige berekeningen die naar buiten zijn gekomen wordt uitgegaan van 0,09% op spaargeld, 5,33% op overig vermogen en -3,03% op schulden). Deze percentages staan niet vast: jaarlijks wordt gekeken naar wat volgens de overheid een realistisch percentage is.
Hierbij heeft iedere persoon een "heffingsvrij inkomen" - een belastingvrij rendement van 400 euro. In deze blog zal ik laten zien wat de gevolgen zijn voor de spaarders. In het eerste rekenvoorbeeld heeft een alleenstaande totaal 444.444 euro aan spaargeld. Het volgende is dan van toepassing in 2022.
Uitgaande van het percentage van 0,09% hoeft deze spaarder dus over zijn gehele spaargeld van 444.444 euro geen belasting te betalen in 2022. Deze spaarder heeft dus een voordeel ten opzichte van de huidige situatie in 2019.
In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een spaarrente van 0,09 procent. Wat zijn de gevolgen als de spaarrente hoger wordt? Een hoge rente klinkt nu onlogisch maar in onderstaande grafiek kun je zien dat de rente voor vrij opneembare spaarrekeningen nog niet zo lang geleden veel hoger is geweest!
Ik neem als voorbeeld een gezin met een vermogen van 60.000 euro. Met de huidige belastingregels in box 3 hoeft een gezin in 2019 geen belasting te betalen omdat de vrijstelling 60.720 euro is. Stel de spaarrente stijgt en hierdoor wordt het percentage over sparen in 2022 niet 0,09% maar bijvoorbeeld 2,0%. De berekening is dan als volgt:
Als het rekenpercentage hoger wordt dan 1,33% gaat dit gezin al belasting betalen.
Spaarders zullen blij zijn als de spaarrente weer eens gaat stijgen. Het gevolg is echter dat zij in het nieuwe plan heel snel belasting moeten gaan betalen. Zelfs spaarders met (weinig) spaargeld kunnen de dupe worden. Het verhaaltje dat spaarders er dus op vooruit gaan, is nu van toepassing maar in de toekomst (waarschijnlijk) niet.
UPDATE 21 oktober 2019:
In één van de reacties onder mijn blog (door Selespeed, waarvoor mijn hartelijke dank!) wordt terecht opgemerkt dat de berekeningen in het laatste deel van mijn blog niet volledig kloppen. In het nieuwe plan van de overheid, wordt inderdaad melding gemaakt van een vorm van een heffingsvrij vermogen waarbij gesproken wordt over een vergelijkbare grens als nu (60.720 euro).
Ik zou het blog kunnen aanpassen door uit te gaan van een vermogen dat net boven die grens uitkomt (dus bijv. 61.000 euro). Dan klopt het voorbeeld namelijk wel. Ik heb er echter voor gekozen om de berekening niet aan te passen maar in plaats daarvan deze update toe te voegen zodat nog duidelijker wordt hoe krom deze regeling eigenlijk is...
Er komen van allerlei kanten op- en aanmerkingen op dit belastingplan en ik verwacht dan ook dat het plan nog (ingrijpend) gewijzigd zal gaan worden. Ik zal in de toekomst de ontwikkelingen scherp volgen en kom - zodra er meer duidelijkheid is - dan met aanvullende (en dan volledig juiste) voorbeelden.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.