Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Europese spaargarantie – goed idee?

Al het spaargeld in Europa onder één garantiestelsel...

Al het spaargeld in Europa onder één garantiestelsel…

Een Europese spaargarantie… zou dat de toekomst zijn? Dus geen garantie meer per land maar ééntje voor heel Europa… Interessant beeld, het kan mooie kansen bieden op een hogere spaarrente! Aan de andere kant gaan Nederlandse banken dan ook als vangnet dienen voor Italiaans banken. Wel of geen goed idee?

Hoe zit het met die spaargarantie?

Even opfrissen: hoe zit de garantie op jouw spaargeld nu in elkaar? De EU heeft een regel dat iedere lidstaat spaargeld in het eigen land moet garanderen tot ten minste (een tegenwaarde van) €100.000 per persoon, per bank. Dat doet iedere lidstaat dus ook – in de EU geldt overal dezelfde spaargarantie.

Vertrouwen in de overheid

De zekerheid die een buitenlandse spaargarantie biedt is alleen wel afhankelijk van het vertrouwen dat je hebt in de betreffende overheid. De lokale overheid is immers de instantie die de beloftes van de garantie moet nakomen als een spaarbank failliet gaat. Voor ons Nederlanders maakt dat sparen in bijvoorbeeld Italië of Letland veelal te spannend.

Icesave drama vers in het geheugen

Het Icesave-drama is al heel lang geleden maar zit bij velen toch nog vers in het geheugen. We boekten ons spaargeld massaal over naar IJsland voor de fors hogere rente, maar zaten ook enorm in de rats toen Icesave failliet ging. 

Ja, heel eerlijk: ik ook. Ik had er ook geld staan en kan me de opluchting nog levendig herinneren van het moment dat Wouter Bos op TV zei: ‘linksom of rechtsom, dat geld komt terug’. Stante pede werd de garantie verhoogd en onze eigen Nederlandse overheid schoot het geld voor, zodat wij niet hoefden te steggelen met claimen in IJsland. Ik was op slag verliefd op Wouter. Je kunt het allemaal teruglezen op de blog die ik toen bijhield.

Vertrouwen in buitenlandse garantiestelsels

Ik geloof zeker dat het Icesave-drama een grote invloed heeft gehad op ons vertrouwen in buitenlandse garantiestelsels. Dat het mede daarmee te maken heeft dat veel mensen aarzelen om hun geld naar een land te brengen, ook al kunnen ze daar meer rente krijgen.

Hogere spaarrente in andere landen

Want dát je in andere landen een hogere spaarrente kunt krijgen, dat is wel duidelijk. Kijk maar eens naar onze vergelijking van depositorentes. Een voorbeeldje van de huidige rentes voor een deposito van 2 jaar vast:

Je ziet dat je bij BFF Group uit Italië 1,35% rente krijgt als je jouw spaargeld 2 jaar vastzet, terwijl de beste rente in Nederland 0,65% is voor dezelfde periode. Dat is wél meer dan het dubbele…. Als jij niet verwacht dat de rente binnen nu en twee jaar hoger wordt dan 1,35% (vrij opvraagbaar is op dit moment maximaal 0,2%… just saying…) – en je hebt een bedrag aan spaargeld dat je twee jaar lang niet nodig hebt… dan is het vastzetten helemaal geen gek idee.

Spaargeld naar Italië? No way!

Maar in Itálië? Mijn achternaam doet misschien anders vermoeden maar ik heb geen Italiaanse druppel bloed in mijn lijf. Mijn kinderen wel – manlief is half Italiaans. Dat betekent echter niet dat ik mijn spaargeld zou toevertrouwen aan de Italiaanse regering. Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt eerlijk gezegd.

Europese spaargarantie: zekerheid of risico?

Nu wordt er al best lang gesproken over een Europese bankenunie, waarbij dan ook een Europees depositogarantiestelsel zou ontstaan. Binnen zo’n stelsel wordt dan al het spaargeld in Europa gedekt door alle gezamenlijke banken. Nederland en Duitsland waren tot voor kort geen fan van dit idee. Het zou immers betekenen dat onze banken ook als vangnet gaan dienen voor die Italiaanse banken.

Spaarder kan meer rente krijgen

Voor jou als individuele spaarder is het best een aardig idee. Je kunt dan zonder zorgen met je spaargeld naar die Italiaanse bank stappen, het wordt immers Europees gegarandeerd. De drempel om te kiezen voor de hoogste rente in een ander land wordt daarmee flink verkleind. Even er vanuit gaande dat je genoeg vertrouwen hebt in die Europese spaargarantie dan. 

Risico voor onze sterke banken!

Aan de andere kant betekent zo’n gezamenlijke garantie dus wel dat onze sterke banken mee gaan betalen aan eventuele faillissementen van banken in Italië en Letland. Vooral in Zuid-Europa hebben banken heel veel geïnvesteerd in staatsobligaties van hun eigen overheid. Problemen bij die overheid kunnen dus gemakkelijk zorgen voor failliete banken. Willen we dat onze banken daarvoor op moeten draaien? 

Duitsland is nu vóór Europese Bankenunie

Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen dat de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz nu aangeeft dat hij de plannen voor een Europese bankenunie en een Europees depositogarantiestelsel steunt

Hij stelt nu in een ingezonden brief aan de Financial Times dat ‘de impasse doorbroken moet worden’. Er zouden wel wat voorwaarden aan gesteld moeten worden volgens Scholz: 

  • gemeenschappelijke regels voor als banken in de problemen komen
  • verkleining van het risico op falen van banken, bijv. door het blootstellen aan de eigen nationale overheid
  • problemen moeten eerst opgevangen worden door het nationale depositogarantiestelsel – pas als dat niet voldoende is komt het Europese stelsel in beeld

Interessant toch? Ik ben wel benieuwd naar een uitwerking hiervan eerlijk gezegd. Jij?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Rick M van donderdag november 14, 2019 06:12
    Zo had ik het nog niet gezien! Ik heb zelf het gevoel dat de banken niet veel beter zijn dan 10 jaar geleden. Een zuchtje tegenwind en we zitten zo weer in de penarie. En als de duitse bank omvalt, vallen er veel meer om. Dus dan maakt het weinig uit waar je spaargeld staat.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek