Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijgende huizenprijs spekt vermogens

Vermogenspositie van de Nederlander fors beter dankzij stijgende woningwaarde

Vermogenspositie van de Nederlander fors beter dankzij stijgende woningwaarde

Vandaag kwam het Centraal Bureau van de Statistiek met cijfers over de vermogenspositie van Nederlandse huishoudens. In 2018 bedroeg het gemiddelde vermogen per huishouden ruim 38 duizend euro: een stijging van ongeveer 10.000 euro ten opzichte van een jaar eerder. De belangrijkste reden van de vermogensstijging: de stijgende huizenprijzen.

Huizenprijzen stijgen soms extreem

Dat die huizenprijzen gestegen zijn is geen verrassing, maar soms sta ik echt met verbazing te kijken hoeveel een bepaalde woning in een korte periode meer waard is geworden. Hieronder drie (extreme) voorbeelden van klanten van mij:

Situatie 1: Appartement in Rotterdam

  • Gekocht in 2014 voor 80.000 euro
  • Wordt volgend jaar te koop gezet voor 225.000 euro
  • Verwachte verkoopopbrengst volgens de makelaar 235.000 euro

Situatie 2: Nieuwbouwwoning in Rotterdam

  • Bouw gestart in 2016 waarbij de nieuwbouwprijs voor de woning 370.000 euro is
  • In 2017 werd de woning opgeleverd
  • Eind 2019 een taxatierapport met een waarde van 650.000 euro voor de woning

Situatie 3: Appartement in Den Haag

  • Begin 2016 gekocht voor 450.000 euro
  • Eind 2016 taxatiewaarde nadat woning was opgeknapt 560.000 euro
  • Eind 2019 taxatiewaarde 700.000 euro

Natuurlijk zijn deze drie voorbeelden niet van toepassing voor alle woningen in Nederland. Het laat echter wel zien dat in een korte periode sommige woningen extreem hard in waarde zijn gestegen. Een huizenbezitter kan dit soort bedragen nooit bij elkaar sparen. Bovendien is er pas sprake van winst als de woning daadwerkelijk is verkocht.

Huize Koets valt tegen

Als ik naar mijn eigen koopwoning (eengezinswoning in Vlaardingen) kijk dan kom ik er maar karig vanaf.

Situatie 4: Koopwoning Koets in Vlaardingen

  • Juni 2004 gekocht voor 235.000 euro
  • Eind 2019 is de globale verkoopwaarde 270.000 euro

Kan ik mijn overwaarde gebruiken?

Wat kunnen huizenbezitters met hun overwaarde doen? De afgelopen jaren is er een trend dat huizenbezitters hun overwaarde opnemen en deze gebruiken om een tweede woning te kopen. Deze tweede woning wordt dan verhuurd. Wie een paar jaar geleden deze stap heeft gezet, zal daar naar alle waarschijnlijkheid zeer blij mee zijn. Buiten de huurinkomsten, is de woning namelijk (flink) gestegen in waarde. Ook nu is deze winst trouwens pas daadwerkelijk gemaakt als de woning definitief is verkocht.

De situatie kan snel veranderen

Ik merk nog wel even op dat in de crisistijd er meer dan 1 miljoen koopwoningen onder water stonden. Bij een onder water hypotheek is de waarde van de woning lager dan de lopende hypotheek. Bij een verkoop ontstaat er dan een restschuld. Dat is nog maar een jaar of 5 geleden!

In ieder geval is duidelijk dat situaties snel kunnen wijzigen. Dit kan voordelig uitpakken, maar zeker ook nadelig.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Abee van maandag november 18, 2019 16:34
    Kijk de quote 500 er maar eens op na. Stijging van 18 miljard. Deel dat door 8 miljoen huishoudens en de eerste 2250 euro stijging per huishouden is binnen…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek