Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOver buffers, financiële educatie en... hoe bereik je ze?
Interessant en zorgwekkend tegelijk: gisteren kwam De Nederlandsche Bank (DNB) naar buiten met een onderzoek waaruit blijkt dat één op de zeven Nederlanders niet in staat is om binnen een maand € 2.000 bij elkaar te sprokkelen als daarvoor een financiële noodzaak is. Geen reservepotje dus. Erger nog: meer dan de helft van die groep zou niet eens € 500 weten te verzamelen.
DNB vertaalt dit naar 'financieel kwetsbaar': bij deze mensen moet er niets onverwachts gebeuren, anders komen ze direct in de geldproblemen. Als ze dat niet al zitten... Ik zou me tenminste kunnen voorstellen dat hiertussen ook mensen zitten die al in de schulden zitten.
Er is ook goed nieuws: er zijn nu minder mensen in ons land financieel kwetsbaar dan direct na de financiële crisis. Dat kan ik niet verrassend noemen. Ook de uitkomst dat Nederlandse gezinnen financieel minder kwetsbaar zijn dan in de VS en in de meeste andere onderzochte landen kan me niet verbazen. Alhoewel onder die landen ook Duitsland valt, daar had ik je zo geen mening over durven geven.
Wie zijn er dan financieel kwetsbaar? Er zijn wel groepen mensen te onderscheiden waaronder meer 'kwetsbaren' te vinden zijn dan gemiddeld: huurders en alleenstaanden met kinderen. En oh ja, mensen die rood staan op hun betaalrekening. Waarschijnlijk ben je dik risicogroep als je een alleenstaande huurder met kinderen bent en rood staat. Dat is niet gek: je kosten zijn hoog, je inkomen veelal niet hoog en kennelijk kom je geld tekort, anders stond je niet rood.
Het onderzoek zegt bovendien dat 'een beperkte financiële kennis en numerieke vaardigheden vaak samenhangen met financiële kwetsbaarheid'. Ook zo verrassend.
Wat hebben we nu aan deze wetenschap? Het is in elk geval weer een reden om aandacht te vragen voor het belang van het aanhouden van een buffer. Dat roept het Nibud doorlopend en ze hebben natuurlijk gelijk: het is reuze verstandig om een x-bedrag aan spaargeld achter de hand te hebben voor onvoorziene situaties.
En aandacht voor financiële educatie, dat ook. Met meer geldkennis en een beetje cijfers snappen zul je ook eerder de neiging hebben om zo'n buffer aan te leggen. Dat stukje kennis, daar proberen wij bij HomeFinance een bijdrage aan te leveren. Toch weet ik ook wel dat onze stukken vooral gelezen worden door mensen die het al interessant vinden. Mensen die het belangrijkste deel van de kennis al hebben - omdát ze er interesse in hebben. En andersom natuurlijk.
In mijn ogen begint het toch behoorlijk op de scholen. Die hebben een waanzinnig vol programma met allerlei dingen die de kinderen moeten leren. Mijn boys zijn inmiddels 13 en 15 jaar, allebei dik op de middelbare school, maar ik heb ze nog nooit gehoord over een project ofzo over geldzaken. Nu vertellen ze vrij weinig over wat ze op school doen dus misschien is het er wel, maar toch.
Als we met z'n allen heel goed weten dat het voor je latere leven van enorm belang is om geldzaken te snappen... waarom krijgt dit dan op scholen niet véél meer aandacht? Kan aan mij liggen, maar ik zou zeggen dat lekker kunnen omgaan met geld veel belangrijker is dan in perspectief kunnen tekenen. Of Frans kunnen spreken. Of van alles te weten over de Middeleeuwen. Allemaal heel interessant en leerzaam, maar niet direct noodzakelijk om later een goed leven te hebben.
Tegelijk weet ik ook wel dat het echt niet bij alle financieel kwetsbaren draait om 'niet weten'.
Je hebt ook mensen die simpelweg 'niet willen': ze leven bij de dag en voelen geen enkele behoefte om dingen nu níet te doen omdat je dan een buffer opbouwt. Bij mensen voor wie dat een bewuste keuze is dring je niet door met welke campagne dan ook.
Dan hebben we nog de groep waarvoor geldt dat ze niet kúnnen. Ze weten het nodige van geldzaken, snappen dat het verstandig is om te sparen en kunnen heus goed rekenen. Het lukt ze alleen niet om geld apart te zetten, simpelweg omdat hun inkomen te laag is of hun kosten te hoog.
Bij de één is dat écht zo, bij de ander is daar misschien best iets aan te doen. Die laatste groep kan met wat hulp wellicht wel uit die financieel kwetsbare positie gehaald worden. Net als de allereerste (de 'niet-weters').
De vraag is alleen: hoe bereik je ze? Op die vraag geeft DNB dan weer geen antwoord. Nibud en allerlei instanties doen hun best wel. Zo is er in maart alweer voor de 10e keer de Week van het Geld - gericht op kinderen. Top initiatief, je bereikt er alleen niet de huidige financieel kwetsbare volwassenen mee.
Goed op de hoogte blijven van geldzaken?
HomeFinance helpt met gratis Updates over sparen, lenen, hypotheken en rentes!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.