Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVoorbeeld van hoe een makelaar de huizenprijzen op kan drijven
Ik heb al zeer veel blogs geschreven over makelaars. In deze blog een waargebeurd verhaal hoe een makelaar mede debet is aan het opdrijven van de huizenprijzen. Wie zijn huis wil verkopen moet goed oppassen met welke makelaar hij of zij in zee wil gaan. Veel makelaars willen alleen maar geld verdienen en als die mogelijkheid voordoet, dan grijpen zij deze met twee handen aan.
Een klant van mij kocht vorige maand een appartement voor 175.000 euro. Zoals gewoonlijk vraag ik altijd of ik de taxateur moet regelen door de gegevens voor de klant in te voeren in het NWWI systeem. Dit was niet nodig omdat de verkopende makelaar de taxatie zou regelen! Dit laatste is verboden. Een belletje van de betreffende makelaar naar een collega makelaar die de taxatie moet doen, is natuurlijk voldoende. Deze zet zelf wel alle gegevens van de klant in het NWWI systeem waardoor de verkopende makelaar buiten schot blijft.
Ik wist voldoende. Tijd om even wat dingen te gaan controleren. Opvallend was dat de verkopende makelaar ook de eigenaar van de woning was. Dan gaan direct alle alarmbellen klinken bij mij. Ik heb even een andere taxateur naar de woning laten kijken via de link op Funda. Deze kwam tot de mededeling dat de woning een paar maanden geleden was gekocht voor 95.000 euro. Hierna was de woning volledig opgeknapt. De totale kosten voor de verbouwing werden geschat op maximaal 30.000 euro.
Ook kreeg ik te horen dat een vergelijkbare woning een paar maanden geleden verkocht was voor 140.000 euro. De verkoopprijs was 10.000 euro boven de vraagprijs van 130.000 euro. Deze woning was wel in een mindere staat dan de woning die mijn klant had gekocht. Mijn taxateur gaf een geschatte waarde van de woning af van 150.000 euro. Hierbij voor alle duidelijkheid: mijn taxateur is zelf niet in de woning geweest. Deze taxatiewaarde was dus echt indicatief.
Een week later kreeg ik het taxatierapport binnen. De gekochte woning had een waarde van 180.000 euro volgens de taxateur. In een paar maanden was de gekochte woning van 95.000 euro - na een grondige verbouwing - dus 180.000 euro waard geworden. Het nadeel (voor toekomstige kopers) is nu dat verkopende makelaars en taxateurs deze waarde dan weer zullen gebruiken als richtbedrag voor gelijksoortige appartementen die te koop worden gezet. Een gelijksoortig appartement (die minder verbouwd is) wordt dan bijvoorbeeld te koop gezet voor 180.000 euro. Kopers die dit appartement kopen boven de vraagprijs hebben dus ook een taxatie nodig die hoger is dan 180.000 euro. Indien er weer een taxateur is die dit op meer dan 180.000 euro wil taxeren, dan zijn dit soort appartementen binnen een jaar tijd verdubbeld in prijs!
In 2018 schreef ik al een blog Makelaars drijven huizenprijzen op. In 2020 is de situatie dus nog erger geworden. De vraag naar koopwoningen is groot. Nu echter ook makelaars woningen gaan opkopen, ontstaat er een zeer nare situatie. Het is namelijk mogelijk om woningen in prijs te laten verdubbelen in een jaar tijd (paar maanden zelfs). Ik ben van mening dat het tijd wordt dat makelaars en taxateurs strenger gecontroleerd gaan worden. Zoals het nu gaat, komen we in Nederland in zeer grote problemen (onbetaalbare woningen). Met dank aan veel makelaars die alleen aan hun eigen verdiensten denken.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.