Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Niet zo nette makelaar

Voorbeeld van hoe een makelaar de huizenprijzen op kan drijven

Voorbeeld van hoe een makelaar de huizenprijzen op kan drijven

Ik heb al zeer veel blogs geschreven over makelaars. In deze blog een waargebeurd verhaal hoe een makelaar mede debet is aan het opdrijven van de huizenprijzen. Wie zijn huis wil verkopen moet goed oppassen met welke makelaar hij of zij in zee wil gaan. Veel makelaars willen alleen maar geld verdienen en als die mogelijkheid voordoet, dan grijpen zij deze met twee handen aan.

Praktijkvoorbeeld

Een klant van mij kocht vorige maand een appartement voor 175.000 euro. Zoals gewoonlijk vraag ik altijd of ik de taxateur moet regelen door de gegevens voor de klant in te voeren in het NWWI systeem. Dit was niet nodig omdat de verkopende makelaar de taxatie zou regelen! Dit laatste is verboden. Een belletje van de betreffende makelaar naar een collega makelaar die de taxatie moet doen, is natuurlijk voldoende. Deze zet zelf wel alle gegevens van de klant in het NWWI systeem waardoor de verkopende makelaar buiten schot blijft.

Verschillende petten op

Ik wist voldoende. Tijd om even wat dingen te gaan controleren. Opvallend was dat de verkopende makelaar ook de eigenaar van de woning was. Dan gaan direct alle alarmbellen klinken bij mij. Ik heb even een andere taxateur naar de woning laten kijken via de link op Funda. Deze kwam tot de mededeling dat de woning een paar maanden geleden was gekocht voor 95.000 euro. Hierna was de woning volledig opgeknapt. De totale kosten voor de verbouwing werden geschat op maximaal 30.000 euro.

Ook kreeg ik te horen dat een vergelijkbare woning een paar maanden geleden verkocht was voor 140.000 euro. De verkoopprijs was 10.000 euro boven de vraagprijs van 130.000 euro. Deze woning was wel in een mindere staat dan de woning die mijn klant had gekocht. Mijn taxateur gaf een geschatte waarde van de woning af van 150.000 euro. Hierbij voor alle duidelijkheid: mijn taxateur is zelf niet in de woning geweest. Deze taxatiewaarde was dus echt indicatief.

Taxatiewaarde erg hoog

Een week later kreeg ik het taxatierapport binnen. De gekochte woning had een waarde van 180.000 euro volgens de taxateur. In een paar maanden was de gekochte woning van 95.000 euro – na een grondige verbouwing – dus 180.000 euro waard geworden. Het nadeel (voor toekomstige kopers) is nu dat verkopende makelaars en taxateurs deze waarde dan weer zullen gebruiken als richtbedrag voor gelijksoortige appartementen die te koop worden gezet. Een gelijksoortig appartement (die minder verbouwd is) wordt dan bijvoorbeeld te koop gezet voor 180.000 euro. Kopers die dit appartement kopen boven de vraagprijs hebben dus ook een taxatie nodig die hoger is dan 180.000 euro. Indien er weer een taxateur is die dit op meer dan 180.000 euro wil taxeren, dan zijn dit soort appartementen binnen een jaar tijd verdubbeld in prijs!

Tijd voor zorgplicht makelaars

In 2018 schreef ik al een blog Makelaars drijven huizenprijzen op. In 2020 is de situatie dus nog erger geworden. De vraag naar koopwoningen is groot. Nu echter ook makelaars woningen gaan opkopen, ontstaat er een zeer nare situatie. Het is namelijk mogelijk om woningen in prijs te laten verdubbelen in een jaar tijd (paar maanden zelfs). Ik ben van mening dat het tijd wordt dat makelaars en taxateurs strenger gecontroleerd gaan worden. Zoals het nu gaat, komen we in Nederland in zeer grote problemen (onbetaalbare woningen). Met dank aan veel makelaars die alleen aan hun eigen verdiensten denken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Walter C. de Boer van woensdag februari 19, 2020 09:16
    Ik ben het met je eens. Veel partijen hadden het anders moeten en kunnen doen. Maar het probleem is dat de consument gewoon een huis wil en daar alles voor over heeft. Als jij het niet voor hen regelt, doet een ander het. Of het nu om de taxatie, verkoop/aankoop of financiering gaat: de consument gaat net zo lang door tot ze het huisje hebben dat ze willen. En als het misgaat kijken ze pas om zich heen wat er misgegaan is. Dit gebeurt bij leningen ook. En beleggingen. De consument is gewoon blind voor risico’s. Daarom is er maar 1 oplossing: regelering. Voor mensen die zich schuldig maken aan twijfelachtige praktijken is geen plek in de markt. Ben jij een makelaar die dit soort fratsen uitvoert? Papieren inleveren! Een taxatie fors boven of onder de marktwaarde? Papieren inleveren. 1-tweetjes tussen makelaars en/of taxateurs die nadelig zijn voor de consument? Van de markt weren. Dit geldt natuurlijk ook voor hypotheeksadviseurs die een hypotheek regelen die totaal niet past. Maar ja, voor die markt geldt al een zorgplicht…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek