Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 14 februari 2020, 09:26 - Jos Koets
#huizenmarkt

Ik heb al zeer veel blogs geschreven over makelaars. In deze blog een waargebeurd verhaal hoe een makelaar mede debet is aan het opdrijven van de huizenprijzen. Wie zijn huis wil verkopen moet goed oppassen met welke makelaar hij of zij in zee wil gaan. Veel makelaars willen alleen maar geld verdienen en als die mogelijkheid voordoet, dan grijpen zij deze met twee handen aan.

Praktijkvoorbeeld

Een klant van mij kocht vorige maand een appartement voor 175.000 euro. Zoals gewoonlijk vraag ik altijd of ik de taxateur moet regelen door de gegevens voor de klant in te voeren in het NWWI systeem. Dit was niet nodig omdat de verkopende makelaar de taxatie zou regelen! Dit laatste is verboden. Een belletje van de betreffende makelaar naar een collega makelaar die de taxatie moet doen, is natuurlijk voldoende. Deze zet zelf wel alle gegevens van de klant in het NWWI systeem waardoor de verkopende makelaar buiten schot blijft.

Verschillende petten op

Ik wist voldoende. Tijd om even wat dingen te gaan controleren. Opvallend was dat de verkopende makelaar ook de eigenaar van de woning was. Dan gaan direct alle alarmbellen klinken bij mij. Ik heb even een andere taxateur naar de woning laten kijken via de link op Funda. Deze kwam tot de mededeling dat de woning een paar maanden geleden was gekocht voor 95.000 euro. Hierna was de woning volledig opgeknapt. De totale kosten voor de verbouwing werden geschat op maximaal 30.000 euro.

Ook kreeg ik te horen dat een vergelijkbare woning een paar maanden geleden verkocht was voor 140.000 euro. De verkoopprijs was 10.000 euro boven de vraagprijs van 130.000 euro. Deze woning was wel in een mindere staat dan de woning die mijn klant had gekocht. Mijn taxateur gaf een geschatte waarde van de woning af van 150.000 euro. Hierbij voor alle duidelijkheid: mijn taxateur is zelf niet in de woning geweest. Deze taxatiewaarde was dus echt indicatief.

Taxatiewaarde erg hoog

Een week later kreeg ik het taxatierapport binnen. De gekochte woning had een waarde van 180.000 euro volgens de taxateur. In een paar maanden was de gekochte woning van 95.000 euro - na een grondige verbouwing - dus 180.000 euro waard geworden. Het nadeel (voor toekomstige kopers) is nu dat verkopende makelaars en taxateurs deze waarde dan weer zullen gebruiken als richtbedrag voor gelijksoortige appartementen die te koop worden gezet. Een gelijksoortig appartement (die minder verbouwd is) wordt dan bijvoorbeeld te koop gezet voor 180.000 euro. Kopers die dit appartement kopen boven de vraagprijs hebben dus ook een taxatie nodig die hoger is dan 180.000 euro. Indien er weer een taxateur is die dit op meer dan 180.000 euro wil taxeren, dan zijn dit soort appartementen binnen een jaar tijd verdubbeld in prijs!

Tijd voor zorgplicht makelaars

In 2018 schreef ik al een blog Makelaars drijven huizenprijzen op. In 2020 is de situatie dus nog erger geworden. De vraag naar koopwoningen is groot. Nu echter ook makelaars woningen gaan opkopen, ontstaat er een zeer nare situatie. Het is namelijk mogelijk om woningen in prijs te laten verdubbelen in een jaar tijd (paar maanden zelfs). Ik ben van mening dat het tijd wordt dat makelaars en taxateurs strenger gecontroleerd gaan worden. Zoals het nu gaat, komen we in Nederland in zeer grote problemen (onbetaalbare woningen). Met dank aan veel makelaars die alleen aan hun eigen verdiensten denken.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.