Search
Close this search box.

Makelaars kopen woningen op

Kijk uit bij het kopen van een huis dat eigendom is van een makelaar

Kijk uit bij het kopen van een huis dat eigendom is van een makelaar

Op 14 februari kon u in mijn blog Niet zo nette makelaar lezen hoe een VBO-makelaar een woning had gekocht, deze had opgeknapt en weer in korte tijd met een leuke winst had verkocht. Ik schreef dat ik ernstige twijfels had / heb bij de werkwijze van deze makelaar en de betrokken taxateur. Vandaag ga ik hier nog wat dieper op in.

Vervelende situatie als hypotheekadviseur

Zoals ik al beschreef, kwam ik als hypotheekadviseur in een nare situatie terecht. Natuurlijk heb ik de klant erop gewezen dat de verkopende makelaar en de taxateur duidelijk samenwerkten om tot een bepaalde taxatiewaarde te komen. Wij (de klant en ik) wisten vooraf dus al dat de taxatiewaarde niet lager zou zijn dan de koopprijs. Ook wist de klant dus dat de kans groot zou zijn dat er gerommeld zou worden met de taxatiewaarde van de woning.

Overspannen woningmarkt

Zij wilde echter heel graag uit huis. Zij had meerdere woningen gezien en ook al eerder een woning willen kopen. Helaas had ze diverse keren achter het net gevist. Hierdoor vond zij het ook niet erg dat er “gerommeld” werd. Als trouwens de taxatiewaarde lager was geweest dan de koopprijs dan hadden haar ouders met een schenking dit verschil betaald. De taxatiewaarde was dus niet van belang voor de hypotheek.

Dubieuze rol makelaar

Ik ben van mening dat makelaars en taxateurs geen woningen mogen kopen en deze in een korte tijd weer verkopen. Zij komen bij huizenbezitters thuis die in financiële problemen zitten. Deze huizenbezitters zijn gedwongen om hun woning snel te verkopen. Makelaars kunnen hier gebruik van maken, door deze woningen op te kopen. Zij weten vooraf al dat de gekochte woning meer waard is. Het is dan heel simpel om de woning ook nog even op te knappen en dan door te verkopen voor een zeer leuke winst.

Reactie VBO via Twitter

Via twitter kreeg ik van de VBO-organisatie bericht over deze werkwijze:

“Het is toegestaan voor VBO-leden om objecten te kopen & verkopen voor eigen rekening/risico mits dit transparant is. Is dit volgens u niet het geval? Dien dan een klacht in bij Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Het TCMNL beoordeelt onafhankelijk of er correct is gehandeld.”

En bij de NVM?

Ik heb ook even gekeken hoe ze hier bij de NVM – de grootste makelaarsvereninging van Nederland – over denken. Bij de NVM valt in de erecode het volgende te lezen:

6. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur hebben geen direct of indirect belang bij onroerend goed, tenzij dit dient tot huisvesting of belegging. Zij handelen dan ook direct noch indirect in onroerend goed en onthouden zich van risicodragende projectontwikkeling. Zij voorkomen betrokken te raken in een verstrengeling van belangen.

In ieder geval is duidelijk geworden dat huizenbezitters moeten opletten met welke makelaar zij in zee gaan. Je vraagt je als huizenkoper af welke makelaar wel te vertrouwen is en welke niet… Deze vraag zou eigenlijk niet gesteld hoeven te worden over “deskundige personen” die hun werk goed doen.

Een zorgplicht met duidelijke regels voor makelaars kan niet uitblijven. Liever vandaag nog dan morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek