Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoe geldfit ben jij eigenlijk?

Websites voor geldproblemen en geldvragen

Websites voor geldproblemen en geldvragen

Als ik ergens een website tegenkom die over geld gaat kan ik het niet laten om er even naar te kijken. Lang niet allemaal zijn ze even goed en interessant, maar soms verbaas ik me erover dat ik een site nog niet eerder heb gezien. Zoals deze: Geldfit.nl.

In eerste instantie dacht ik dat het ‘gewoon nog een blog over geldzaken’ was. De naam Geldfit zou ik zelf bedacht kunnen hebben als ik persoonlijk zou bloggen over geld. Dat doe ik natuurlijk wel, maar dat doe ik hier – en niet op een eigen blog. 

Schuldproblemen signaleren en aanpakken

Toen ik op Geldfit.nl keek zag ik dat het om iets heel anders gaat: een site die voortkomt uit Geldfit Nederland – een samenwerkingsverband tussen heel wat organisaties die met z’n allen hun best doen om schuldproblemen eerder te signaleren en aan te pakken. Eén van de manieren waarop ze dat doen is met een test op Geldfit.nl. Een test waarmee je kunt zien hoe je er financieel voor staat.

Geldfit: geldzaken op orde krijgen en houden

Basic vragen over je geldsituatie

Okay, gaan we die even doen. Nu weet ik wel dat het bij ons okay is, alleen ben ik benieuwd wat voor vragen ze stellen. Die zijn behoorlijk basic. Logisch, ze moeten vooral makkelijk zijn om in te vullen natuurlijk. Of je zonder problemen je huur/hypotheek, gas/elektra, ziektekostenverzekering, leninglasten kunt betalen. Of het je lukt om een positief saldo op je bankrekening te houden. Of je wat geld opzij zet. 

Doe je de test als je ruim rondkomt?

De uitkomst was bij eerlijk invullen goed te voorspellen. Wel gek dat ik dan toch bovenaan tips krijg over wat te doen bij geldproblemen. Ik snap het wel – gericht op preventie. Voor als het een keer wat minder gaat. En normaal gesproken zal iemand met mijn profiel die test ook niet doen waarschijnlijk. Omdat je zelf ook wel weet dat je geen geldproblemen hebt.

Doe je ‘m als je geldproblemen hebt?

Maar… als je wél geldproblemen hebt, ga je de test dan wél doen? Ik ben oprecht heel benieuwd of de test veel ingevuld wordt.

Om te kijken wat er dan gebeurt ook maar even een serie andere antwoorden gegeven. Dan is de uitkomst ‘Beste Anneke, je lijkt behoorlijke geldproblemen te hebben’. Dan volgt geen hele lijst met interessante websites maar slechts één vak: “Neem contact op met het Loket schulddienstverlening van de gemeente”. Dat is wel handig – je kunt dan online een formulier invullen of ze tonen je het telefoonnummer van dat loket. Inclusief een formulier waarop je kunt aangeven dat je teruggebeld wilt worden. Behoorlijk laagdrempelig voor wie op dit punt in de test komt.

Wanneer ben je Geldfit?

In de uitleg op de site zeggen ze: 

Geldfit: wanneer zijn jouw geldzaken fit?

Tja, het is maar net wat je fit noemt. Ik ben toch meer fan van de benadering van het Nibud, dat stelt dat je een buffer nodig hebt. Alléén maar je vaste lasten en eten kunnen betalen? Dan kom je net aan rond! Er hoeft maar iets onverwachts te gebeuren en je hebt alsnog een probleem.

Wel bijzonder trouwens: het Nibud is ook helemaal niet betrokken bij dit initiatief. Dat vind ik dan wel gek eigenlijk. Wel de grote banken, Humanitas, Zilveren Kruis, SchuldHulpMaatje,  Eneco, Flanderijn en Fikks.

Fikks? Weer zo’n initiatief dat voor mij helemaal nieuw is! Dat is niet gek: het is gericht op directeuren en HR-specialisten, om schulden bij werknemers vroegtijdig te signaleren en waar mogelijk verhelpen. En op de website van Fikks kom ik nog zo’n interessante naam tegen: Kandoor.

Daar kun je vragen stellen over geldzaken – aan een chatbot (Kanbot) en aan financiële gidsen. Ook interessant en weer opgezet vanuit een aantal serieuze organisaties: APB, SVP, Wijzer in Geldzaken… Had jij Kandoor al ontdekt? 

Wat ook helpt bij het gezond houden van je geldzaken…

…op de hoogte blijven met de GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek