Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 juni 2020, 07:48 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Normaal gesproken is dit niet een periode waarin we het veel over de zorgpremie hebben, maar ja... in 2020 is alles anders door corona. Onze levens, onze vakanties, ons werk... ongeveer alles. En gezien de zorgkosten die komen kijken bij deze pandemie is het ook helemaal niet gek om na te denken over de kosten van onze ziektekostenverzekering.

Coronacrisis

Zorgpremie gaat omhoog, daar zijn we het over eens

Iedereen is het er wel over eens dat het niet anders kan dan dat de zorgpremie volgend jaar hoger wordt. Dat wordt-ie trouwens eigenlijk ieder jaar wel, dus ook los van corona zou dat waarschijnlijk wel het geval zijn.

Premies 2021 pas in november bekend

Maar hoe groot zal het effect van corona op de premie voor je zorgverzekering zijn? Dat weten we natuurlijk nog niet, kunnen we ook niet weten, want dat beslissen de zorgverzekeraars. De premies voor 2021 komen pas in het najaar door, uiterlijk 12 november moeten ze allemaal bekend zijn gemaakt. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat de meeste verzekeraars dat ook niet veel eerder doen.

Check de zorgpremies van 2020

Zodra er zorgpremies voor 2021 bekendgemaakt worden verwerken wij die direct in onze vergelijking. Je gaat daarin heel helder het verschil tussen de premie van dit jaar en volgend jaar zien.

Verwachtingen over stijging zorgpremie in 2021

Independer liet een onderzoek doen naar de verwachtingen van Nederlanders over de stijging van de zorgpremie in 2021. Ruim 4 van de 5 ondervraagden (81%) verwacht dat de premie volgend jaar hoger wordt door corona, 70% van hen gaat uit van een stijging van meer van € 10 per maand. Tussen €10 en € 20 per maand - daar gaan de meesten vanuit.

Zorgpremie in 2021 - hoeveel zal die stijgen?

Premiestijging onterecht!

Interessant: 26% vindt een premiestijging vanwege corona logisch. Echt? Niet meer? Je kunt toch heel makkelijk snappen dat de enorme zorgkosten die de coronacrisis met zich meebrengt ergens vandaan moeten komen. De redenering zal wel zijn dat de zorgverzekeraars bakken met geld in reserve hebben, dat het daar uitgehaald moet worden. Of dat de overheid moet bijspringen. 66% vindt een premiestijging dan ook onterecht.

Geld moet ergens vandaan komen

Tja. Ik snap het natuurlijk wel, niemand zit erop te wachten dat je veel meer moet gaan betalen voor je zorgverzekering. De kosten zijn al behoorlijk en elke euro stijging is er één teveel. Aan de andere kant zijn er wel grenzen aan zowel de reserves van de zorgverzekeraars als aan de extra bijdrage die we mogen verwachten van de overheid. 

Linksom of rechtsom

Vanuit Den Haag wordt al heel veel geld ingezet om de effecten van de coronacrisis zoveel mogelijk te verlichten. Neem alleen al de miljardensteun voor ondernemers en zzp'ers. Uiteindelijk komen die lasten ook weer bij ons terug, dat kan niet anders. Dus of dat nou direct via de zorgpremie gaat of indirect door bijspringen van de overheid en het verwerken van die uitgaven in de staatsfinanciën... Linksom of rechtsom... 

Kosten met z'n allen opbrengen

Snijden in dekking basisverzekering?

Een optie om de zorgpremie beheersbaar te houden is om te snijden in de dekking van de basisverzekering. Die dekking wordt door de overheid vastgesteld en is bij iedere verzekeraar hetzelfde. De zorg die in de basisverzekering gedekt is bepaalt de premie voor dat deel van je zorgpolis. Is er minder gedekt, dan kan de premie lager (of minder omhoog).

Nee - niet snijden!

De vraag of er gesneden mag worden in de dekking van de basisverzekering is ook meegenomen in het onderzoek, maar daar is 73% van de ondervraagden het niet mee eens. Wel interessant, omdat ieder jaar ook weer blijkt dat veel Nederlanders de inhoud van de basisdekking niet goed kennen.

Samengevat: we verwachten dat de premie omhoog gaat door de kosten van de coronazorg, maar vinden dat onterecht. Snijden in de basisdekking willen we ook niet.

Hoevéél gaat de premie omhoog?

Maar: hoevéél gaat de premie omhoog? Dat is de grote vraag. De één zegt een paar euro, de andere expert heeft het over honderden euro's op jaarbasis. Wat zegt zorgminister Van Rijn hiervan? Die zei gisteren in de Tweede Kamer dat de premie wel omhoog zal gaan, maar niet met honderden euro's. 

Van Rijn zei dat er inmiddels 1,2 miljard euro is uitgegeven aan allerlei zaken die met corona te maken hebben, zoals beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een deel van deze kosten wordt betaald uit de staatskas. Dat heeft heeft het kabinet al besloten, aldus de minister. Daarnaast zullen reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd voor slechte tijden worden aangesproken.

Natuurlijk weet hij het ook nog niet. "Er is nog onvoldoende zicht op alle extra kosten. We brengen dat in kaart en daarover zal een discussie volgen." In september - dan moet er meer duidelijk zijn. Op Prinsjesdag wordt immers de rekenpremie voor de basisverzekering bekendgemaakt, en die geeft een indicatie van wat de zorgverzekeraars gaan doen. Nog een tijdje wachten dus voor meer duidelijkheid!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.