Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld besparen: ingrijpende beslissing of alle beetjes…

Als besparen niet in je natuur zit maar wel hard nodig is

Als besparen niet in je natuur zit maar wel hard nodig is

Wij Nederlanders zijn superspaarders. Dat blijkt ook nu maar weer: de coronacrisis heeft onze uitgaven flink omlaag gebracht en dat zal ook nog wel even zo blijven. Toch zijn bespaartips ook hard nodig.

Hand op de knip door coronacrisis

Veel mensen hielden in de coronamaanden geld over. Niet allemaal natuurlijk – wie te maken had met een fors inkomstenverlies heeft die periode financieel heel anders ervaren. Wie een vast inkomen hield voelt wel ook de onzekerheid die gepaard gaat met de crisis. De angst voor het wegvallen van inkomen. En houdt daarom de hand op de knip.

Overgehouden geld geven we niet uit

Het geld dat we overhielden in april en mei gaan we niet opeens uitgeven. Zo zijn wij in Nederland niet. In Trouw zegt Nora Neuteboom, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro:

Nederlanders zijn voorzichtig. Tijdens een crisis geven mensen minder geld uit. Dat is overal zo. Gaat het ietsje beter, dan trekken ze hun portemonnee weer. Maar in Nederland niet, leert de ervaring van eerdere crises. Nederlanders geven pas meer uit als het echt aantoonbaar beter gaat; als de economie drie kwartalen lang is gegroeid.

Dat is niet zomaar. We hebben in ons land relatief hoge lasten voor onze woning en ons pensioen, waardoor een lager inkomen al snel voor fikse problemen kan zorgen. Daar zijn we bang voor, dus zijn we goed in bezuinigen als we ons zorgen maken. Zo vormen we een appeltje voor de dorst, een vangnet voor probleemsituaties.

Beste plek voor je spaargeld

Alle Nederlanders goed in besparen?

Altijd interessant, zo’n algemeen economisch verhaal. En ongetwijfeld waar. Maar geldt dat voor iedereen? Ik ben bang van niet. Als iedereen goed was in sparen en besparen, als iedereen slimme financiële beslissingen nam – dan zouden er in Nederland niet zoveel mensen met geldproblemen zijn. 

Lekker veel bespaartips

Hoe moet dat dan – geld besparen? Wie de zuinigheid niet van huis uit heeft meegekregen kan dat bijzonder moeilijk vinden. Soms kun je volstaan met een aantal relatief eenvoudige maatregelen om geld te besparen. Op VanSpaarbankVeranderen.nl ga ik in dat kader de komende tijd lekker veel Bespaartips met je delen. 

Geld besparen - bespaartips

Ingrijpende beslissingen

Soms moet je ingrijpender beslissingen nemen. Dan gaat besparen verder dan ‘wat minder geld uitgeven’ – dan moet je bijvoorbeeld je auto wegdoen. Of verhuizen naar een goedkopere woning.

Verhuizen naar goedkopere woning?

Ik hóór je denken: hoezo verhuizen naar een goedkopere woning? Alsof je zomaar een andere woning vindt… huur en koop, betaalbaar is nauwelijks te vinden. En dat is zo. Als je in een duur gebied woont is het niet zo dat je ‘even goedkoper gaat wonen’. Aangezien de meeste mensen locatie-afhankelijk zijn voor hun werk is het ook niet zomaar mogelijk om naar een goedkoper gebied te verhuizen. Dan zit je qua woonlasten behoorlijk klem.

Verhuizen om geld te besparen

Heb je die mogelijkheid wel, dan zijn er ongetwijfeld nog allerlei andere redenen om niet naar de andere kant van Nederland te gaan. Toch kan dat een prima oplossing zijn voor je geldproblemen – het wordt dan een afweging van belangen.

Alle kleine beetjes helpen

Het alternatief voor de grote besparingen is het nemen van veel kleine maatregelen: veel kleine besparingen samen zorgen ook voor een  grote. Daar zijn dan dus die bespaartips voor. Bij elke losse tip denk je misschien: dat zet toch geen zoden aan de dijk! Dat is dus géén reden om het niet te doen, het is echt een kwestie van ‘alle beetjes helpen’. 

Meten, weten en in beeld brengen

Om goed in beeld te hebben dat het helpt is het belangrijk om te meten. Te weten waar je geld naartoe gaat en hoeveel je waarop bespaart. Dat bij voorkeur in beeld te brengen, zodat je letterlijk ziet waar je het voor doet. Ik zeg: volg de blogs op VanSpaarbankVeranderen.nl voor bespaartips de komende tijd!

Tips voor sparen en besparen?

Je krijgt ze in je mail met onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek