Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 23 juli 2020, 10:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #besparen

Wij Nederlanders zijn superspaarders. Dat blijkt ook nu maar weer: de coronacrisis heeft onze uitgaven flink omlaag gebracht en dat zal ook nog wel even zo blijven. Toch zijn bespaartips ook hard nodig.

Hand op de knip door coronacrisis

Veel mensen hielden in de coronamaanden geld over. Niet allemaal natuurlijk - wie te maken had met een fors inkomstenverlies heeft die periode financieel heel anders ervaren. Wie een vast inkomen hield voelt wel ook de onzekerheid die gepaard gaat met de crisis. De angst voor het wegvallen van inkomen. En houdt daarom de hand op de knip.

Overgehouden geld geven we niet uit

Het geld dat we overhielden in april en mei gaan we niet opeens uitgeven. Zo zijn wij in Nederland niet. In Trouw zegt Nora Neuteboom, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro:

Nederlanders zijn voorzichtig. Tijdens een crisis geven mensen minder geld uit. Dat is overal zo. Gaat het ietsje beter, dan trekken ze hun portemonnee weer. Maar in Nederland niet, leert de ervaring van eerdere crises. Nederlanders geven pas meer uit als het echt aantoonbaar beter gaat; als de economie drie kwartalen lang is gegroeid.

Dat is niet zomaar. We hebben in ons land relatief hoge lasten voor onze woning en ons pensioen, waardoor een lager inkomen al snel voor fikse problemen kan zorgen. Daar zijn we bang voor, dus zijn we goed in bezuinigen als we ons zorgen maken. Zo vormen we een appeltje voor de dorst, een vangnet voor probleemsituaties.

Beste plek voor je spaargeld

Alle Nederlanders goed in besparen?

Altijd interessant, zo'n algemeen economisch verhaal. En ongetwijfeld waar. Maar geldt dat voor iedereen? Ik ben bang van niet. Als iedereen goed was in sparen en besparen, als iedereen slimme financiële beslissingen nam - dan zouden er in Nederland niet zoveel mensen met geldproblemen zijn. 

Lekker veel bespaartips

Hoe moet dat dan - geld besparen? Wie de zuinigheid niet van huis uit heeft meegekregen kan dat bijzonder moeilijk vinden. Soms kun je volstaan met een aantal relatief eenvoudige maatregelen om geld te besparen. Op VanSpaarbankVeranderen.nl ga ik in dat kader de komende tijd lekker veel Bespaartips met je delen. 

Geld besparen - bespaartips

Ingrijpende beslissingen

Soms moet je ingrijpender beslissingen nemen. Dan gaat besparen verder dan 'wat minder geld uitgeven' - dan moet je bijvoorbeeld je auto wegdoen. Of verhuizen naar een goedkopere woning.

Verhuizen naar goedkopere woning?

Ik hóór je denken: hoezo verhuizen naar een goedkopere woning? Alsof je zomaar een andere woning vindt... huur en koop, betaalbaar is nauwelijks te vinden. En dat is zo. Als je in een duur gebied woont is het niet zo dat je 'even goedkoper gaat wonen'. Aangezien de meeste mensen locatie-afhankelijk zijn voor hun werk is het ook niet zomaar mogelijk om naar een goedkoper gebied te verhuizen. Dan zit je qua woonlasten behoorlijk klem.

Verhuizen om geld te besparen

Heb je die mogelijkheid wel, dan zijn er ongetwijfeld nog allerlei andere redenen om niet naar de andere kant van Nederland te gaan. Toch kan dat een prima oplossing zijn voor je geldproblemen - het wordt dan een afweging van belangen.

Alle kleine beetjes helpen

Het alternatief voor de grote besparingen is het nemen van veel kleine maatregelen: veel kleine besparingen samen zorgen ook voor een  grote. Daar zijn dan dus die bespaartips voor. Bij elke losse tip denk je misschien: dat zet toch geen zoden aan de dijk! Dat is dus géén reden om het niet te doen, het is echt een kwestie van 'alle beetjes helpen'. 

Meten, weten en in beeld brengen

Om goed in beeld te hebben dat het helpt is het belangrijk om te meten. Te weten waar je geld naartoe gaat en hoeveel je waarop bespaart. Dat bij voorkeur in beeld te brengen, zodat je letterlijk ziet waar je het voor doet. Ik zeg: volg de blogs op VanSpaarbankVeranderen.nl voor bespaartips de komende tijd!

Tips voor sparen en besparen?

Je krijgt ze in je mail met onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.