Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek afsluiten begint met goede voorbereiding

Een goede voorbereiding voor u zich op de huizenmarkt begeeft is goud waard

Een goede voorbereiding voor u zich op de huizenmarkt begeeft is goud waard

Een huis huren of kopen? De beslissing is tegenwoordig snel genomen: velen zullen kiezen voor kopen! Een leuke koopwoning vinden is tegenwoordig echter niet gemakkelijk en dan komt ook nog de hypotheek om de hoek kijken. Het lijkt allemaal zo simpel, maar in werkelijkheid komt er nog heel wat bij kijken om alles te regelen. Uit ervaring weet ik dat een goede voorbereiding zorgt voor veel minder stress! En wie zijn huiswerk vooraf goed doet, kan ook nog duizenden euro’s besparen.

Eerst informatie inwinnen

Het is altijd verstandig om voordat u zich op de huizenmarkt begeeft al informatie in te winnen over de hypotheek. U kunt online heel veel informatie vinden, maar ook gebruik maken van de expertise van een hypotheekadviseur. Veel hypotheekadviseurs berekenen niets voor een eerste gesprek.

In dit gesprek kunt u vragen:

  • Wat u maximaal kunt lenen op uw gezamenlijke inkomen
  • Hoeveel de bruto / netto maandlasten worden
  • Hoeveel eigen middelen u moet inbrengen
  • Wat de huizenprijzen doen in de gemeente (woonwijk / straat) waar u een woning wilt kopen
  • Welke documenten er nodig zijn om de hypotheek te kunnen regelen

Natuurlijk is bovenstaande een korte opsomming. Ik kan nog zeker een tiental punten opsommen die aan de orde kunnen komen. Echter ik ben van mening dat het beter is om in het eerste gesprek alleen de grote lijnen te bespreken.

Maximale hypotheek

Even vragen naar de berekening van de maximale hypotheek op uw (gezamenlijke) inkomen is leuk, maar dan krijgt u de bal teruggekaatst van uw hypotheekadviseur. Deze zal voor de berekening zekerheid willen hebben en dus graag een volledig ingevulde werkgeversverklaring met kopie salarisstrook willen zien. Daarnaast moeten eventuele schulden zoals een studieschuld bij DUO worden meegenomen. Wie op internet bezig is geweest voor de berekening van zijn maximale hypotheek moet uitkijken waar de berekening is gemaakt. Bij niet alle websites klopt namelijk de berekening!

Welke prijsrange?

Als de maximale hypotheek op het inkomen bekend is, dan kunt u een inschatting maken in welke prijsrange u (maximaal) kunt zoeken. Er kan dan gelijk gekeken worden hoeveel geld u zelf kunt / moet meenemen (de eigen middelen) uitgaande van een bepaalde koopsom. Hierbij opgemerkt: als er boven een vraagprijs wordt geboden, is de kans groot dat er meer eigen middelen moeten worden ingebracht. U moet dan denken aan het verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde.

Maandlasten hypotheek

Vervolgens kunnen ook de bruto en netto maandlasten berekend worden. Hierbij adviseer ik klanten uit te gaan van de bruto maandlasten. Het fiscale voordeel (hypotheekrenteaftrek) is op dit moment vanwege de lage hypotheekrentes zeer beperkt.

Documenten verzamelen

Tot slot is het verstandig om een opsomming te vragen van alle benodigde formulieren / documenten die moeten worden aangeleverd om een hypotheek te kunnen regelen. U als klant kunt dan alvast aan de slag gaan en bepaalde formulieren (zoals een kopie van een paspoort) op uw computer verzamelen.

Als de woning dan daadwerkelijk is gekocht, kunnen deze formulieren met 1 druk op de knop worden doorgemaild naar de adviseur. Mijn klanten mailen die al eerder waardoor ik hun gegevens in het hypotheekprogramma kan zetten.

Het bovenstaande lijkt zeer simpel, maar in werkelijk zal blijken dat hier nog heel wat tijd in gaat zitten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek