Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 21 september 2020, 13:36 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

Een huis huren of kopen? De beslissing is tegenwoordig snel genomen: velen zullen kiezen voor kopen! Een leuke koopwoning vinden is tegenwoordig echter niet gemakkelijk en dan komt ook nog de hypotheek om de hoek kijken. Het lijkt allemaal zo simpel, maar in werkelijkheid komt er nog heel wat bij kijken om alles te regelen. Uit ervaring weet ik dat een goede voorbereiding zorgt voor veel minder stress! En wie zijn huiswerk vooraf goed doet, kan ook nog duizenden euro's besparen.

Eerst informatie inwinnen

Het is altijd verstandig om voordat u zich op de huizenmarkt begeeft al informatie in te winnen over de hypotheek. U kunt online heel veel informatie vinden, maar ook gebruik maken van de expertise van een hypotheekadviseur. Veel hypotheekadviseurs berekenen niets voor een eerste gesprek.

In dit gesprek kunt u vragen:

  • Wat u maximaal kunt lenen op uw gezamenlijke inkomen
  • Hoeveel de bruto / netto maandlasten worden
  • Hoeveel eigen middelen u moet inbrengen
  • Wat de huizenprijzen doen in de gemeente (woonwijk / straat) waar u een woning wilt kopen
  • Welke documenten er nodig zijn om de hypotheek te kunnen regelen

Natuurlijk is bovenstaande een korte opsomming. Ik kan nog zeker een tiental punten opsommen die aan de orde kunnen komen. Echter ik ben van mening dat het beter is om in het eerste gesprek alleen de grote lijnen te bespreken.

Maximale hypotheek

Even vragen naar de berekening van de maximale hypotheek op uw (gezamenlijke) inkomen is leuk, maar dan krijgt u de bal teruggekaatst van uw hypotheekadviseur. Deze zal voor de berekening zekerheid willen hebben en dus graag een volledig ingevulde werkgeversverklaring met kopie salarisstrook willen zien. Daarnaast moeten eventuele schulden zoals een studieschuld bij DUO worden meegenomen. Wie op internet bezig is geweest voor de berekening van zijn maximale hypotheek moet uitkijken waar de berekening is gemaakt. Bij niet alle websites klopt namelijk de berekening!

Welke prijsrange?

Als de maximale hypotheek op het inkomen bekend is, dan kunt u een inschatting maken in welke prijsrange u (maximaal) kunt zoeken. Er kan dan gelijk gekeken worden hoeveel geld u zelf kunt / moet meenemen (de eigen middelen) uitgaande van een bepaalde koopsom. Hierbij opgemerkt: als er boven een vraagprijs wordt geboden, is de kans groot dat er meer eigen middelen moeten worden ingebracht. U moet dan denken aan het verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde.

Maandlasten hypotheek

Vervolgens kunnen ook de bruto en netto maandlasten berekend worden. Hierbij adviseer ik klanten uit te gaan van de bruto maandlasten. Het fiscale voordeel (hypotheekrenteaftrek) is op dit moment vanwege de lage hypotheekrentes zeer beperkt.

Documenten verzamelen

Tot slot is het verstandig om een opsomming te vragen van alle benodigde formulieren / documenten die moeten worden aangeleverd om een hypotheek te kunnen regelen. U als klant kunt dan alvast aan de slag gaan en bepaalde formulieren (zoals een kopie van een paspoort) op uw computer verzamelen.

Als de woning dan daadwerkelijk is gekocht, kunnen deze formulieren met 1 druk op de knop worden doorgemaild naar de adviseur. Mijn klanten mailen die al eerder waardoor ik hun gegevens in het hypotheekprogramma kan zetten.

Het bovenstaande lijkt zeer simpel, maar in werkelijk zal blijken dat hier nog heel wat tijd in gaat zitten.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.