Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kakeibo… doe jij het al?

Eigenlijk gewoon budgetteren, maar dan helemaal Zen

Eigenlijk gewoon budgetteren, maar dan helemaal Zen

Kakewatte? Kakeibo! Ik had er ook nog nooit van gehoord maar lees net een artikel op Nu.nl over deze Japanse manier van budgetteren. Dat vind ik natuurlijk wel interessant, dus ik duik er even in en deel dit graag met je.

Kakeibo: al sinds 1904 in Japan

Het is duidelijk niets nieuws: de Kakeibo methode is al in 1904 geïntroduceerd in Japan, door Hani Motoko. Zij was kennelijk de eerste vrouwelijke journalist van Japan (weer wat geleerd) en bedacht dit Japanse huishoudboekje in eerste instantie om vrouwen financieel inzicht en vrijheid te geven. Prima plan natuurlijk.

Kakeibo - Japans sparen en besparen

Ook in Nederland niet echt nieuw

Eerst maar even een snelle Google search. Ook in ons land is het al langer bekend: ik zie al blogs uit 2018 over Kakeibo, dus ik loop weer lekker achter de ontwikkelingen aan. Echt nog nooit iets over gezien, grappig! Er is zelfs een Nederlandstalig boek over Kakeibo – de vertaling van een Japans boek. Ook een boek over Kakebo trouwens, is dat hetzelfde? De Japanse kunst van het sparen, staat daar voorop. Ja dus.

Er is zelfs een Nederlandse website over Kakeibo! Daar staat op de homepage het volgende:

Het dagelijks invullen van een Kakeibo (money diary ofwel geld dagboek) is voor miljoenen Japanners – met name vrouwen- een traditie van meer dan 100 jaar. De filosofie achter de Kakeibo ‘mindful & financieel gezond zijn’ spreekt ook in de Westerse samenleving steeds meer mensen aan. De methode is simpel en effectief. Een Kakeibo geeft je de gevoelswaarde van geld terug.

De makers van die website organiseren ook workshops: ‘Inspiratie workshop Kakeibo’. En ze hebben een eigen boek over Kakeibo.

Kakeibo - boek van Inge Boot & Marina Steinmann

Budgetteren op z’n Japans

Ik vind het reuze fascinerend. Zo te zien is het namelijk echt niets anders dan dat wat het Nibud, ikzelf en ik weet niet hoeveel anderen altijd al roepen. In het Nu.nl artikel wordt de methode samengevat:

Kakeibo in 5 stappen - Nu.nl

Dat doe je dan elke maand. Zeg nou zelf: dat is toch niets nieuws? Nee, natuurlijk niet… het is al in 1904 bedacht! Het is dus al hartstikke oud, maar nu kennelijk een soort van hip.

Mindful omgaan met geld

Ik zeg: prima! Elke methode die mensen gebruiken om goed met hun geld om te gaan is er één, en het is maar net wat jou aanspreekt. Vind je het fijn om zoiets ‘hards’ als geldzaken in een filosofisch en mindful jasje te steken, zéker doen. Als dat ervoor zorgt dat jij je uitgaven onder controle houdt en niet in financiële problemen komt, top!

Mama Money Club

Het past trouwens wel mooi in het straatje van mijn nieuwe Facebookgroep: de Mama Money Club. Daar met ik vorige week mee begonnen, om lekker met mama’s over gelddingen te babbelen met als insteek ‘samen slim geld verdienen, uitgeven en besparen’. Vind jij het leuk om mee te doen? Je bent van harte welkom!

Doe mee!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek