Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Financieel hooliganisme of Robin Hood actie?

Kleine beleggers leren aasgieren een lesje met GameStop

Kleine beleggers leren aasgieren een lesje met GameStop

Bij het koppensnellen vanmorgen zie ik op Telegraaf.nl iets staan over ‘financieel hooliganisme’. In het licht van de rellen rondom de avondklok in de afgelopen week vroeg ik me af wat daar dan mee bedoeld wordt. Er stond een foto bij van GameStop – ik had geen idee waarom. Dus daar ben ik even ingedoken.

Wild west op de beurs 

Waarschijnlijk heb ik weer even onder een steen geleefd, dat ik niet goed heb meegekregen wat er met GameStop aan de hand is. Het AD-artikel ‘Wild west op de beurs dankzij kleine beleggers‘ gaf me de antwoorden.

Wat is er dan met GameStop?

GameStop is – de naam verraadt het al – een Amerikaanse winkelketen in computerspellen. Beursgenoteerd. En noodlijdend. Niet verrassend, aangezien ook in de Verenigde Staten veel winkels dicht zijn vanwege corona.

Corona lockdown

Hedgefondsen speculeerden op koersdaling

Kennelijk is dat aandeel opgepikt door hedgefondsen die speculeren op een koersdaling. Hoe ze dat doen? Daar wordt het een beetje beleggingstechnisch. Nu snap ik de theorie van beleggen wel, ook al doe ik er persoonlijk niets mee. Dus zal ik proberen het uit te leggen.

Short gaan om te profiteren van noodlijdende bedrijven

Wat zo’n hedgefonds doet: ze leggen nu vast dat ze over een aantal maanden bepaalde aandelen gaan leveren. De verkoop is dus nu al geregeld, de prijs die ze ervoor gaan krijgen ligt vast. Alleen hebben ze die aandelen helemaal niet in hun bezit.

Dat noemen ze ‘short gaan’. Het fonds doet dit omdat ze verwachten dat de koers van het aandeel gaat dalen. Dan kunnen ze de aandelen tegen de tijd dat ze moeten leveren dus (veel) goedkoper inkopen . Zo maken hedgefondsen dikke winsten, als aasgieren.

Hedgefonds maakt winst met short selling

Dat is dus wat hedgefondsen deden bij de aandelen GameStop: ze gingen short, verkochten aandelen die ze nog niet hebben en speculeerden op een verdere koersdaling.

Kleine beleggers leren shortsellers een lesje

Maar toen gebeurde er iets spectaculairs. Op het online platform Reddit riep een subsite kleine beleggers op om ‘de shortsellers eens een lesje te leren’. Een heleboel mensen deden mee: ze gingen allemaal aandelen GameStop kopen.

Wet van vraag en aanbod

De wet van vraag en aanbod deed z’n werk: de koers van het aandeel vloog omhoog. En niet een beetje. Van 17 dollar naar bijna 500 dollar… toen snel omlaag naar 200 dollar en vervolgens weer omhoog naar ruim 400 dollar. Dat gebeurde in 5 dagen tijd… whow!

Beurskoersen

Miljarden verlies voor de gokkers

Het gevolg: een dik probleem voor de shortsellers. Die moesten de vooruit verkochte aandelen leveren en dus inkopen tegen veel hogere koersen in plaats van lagere. Dus maakten ze dikke verliezen in plaats van winst. Miljarden verlies voor de gokkers.

Financieel hooliganisme of Robin Hood actie?

Snap je? Dan snap je ook wel waarom het in de Telegraaf ‘financieel hooliganisme’ wordt genoemd. En het AD spreekt van ‘Wild west’.  Alhoewel ik de term ‘hooligan’ eigenlijk niet vind passen: dat is nou niet bepaald positief, terwijl ik deze actie wel kan waarderen.

Koekje van eigen deeg

Hedgefondsen maken schaamteloos misbruik van noodlijdende bedrijven om hele grote winsten te behalen en krijgen nu gewoon een koekje van eigen deeg. Ik mag het wel. Misschien kun je het beter zien als een soort van Robin Hood – actie? 

Robin Hood

Hartstikke verboden

Overigens mag het niet, wat hier gebeurde. Robin Hood mocht ook niet stelen. De oproep op Reddit is samenspannen om de koers te manipuleren – dat is verboden. Niet voor niets is de Amerikaanse beurswaakhond al een onderzoek gestart.

Risico voor de kleine beleggers

Buiten dat het niet mag is het ook risicovol voor al die kleine beleggers. Die kunnen er flink geld op verliezen. Doordat ze duur kopen en de koers later weer normaal wordt – dus veel lager. Of ze zijn hun geld helemaal kwijt, als GameStop de coronacrisis niet overleeft en failliet gaat. Of misschien hebben ze ingezet op opties die niets opleveren.

Don’t try this at home

Dus… ook al vind ik dit eigenlijk machtig mooi – het laatste wat ik wil zeggen is dat jullie dit ook moeten gaan doen. Ten eerste omdat het niet mag, ten tweede omdat er een behoorlijk risico in zit. So: don’t try this at home!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek