Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen huis niet meer verstandig

Huizenprijzen ongekend hoog, bieden zonder voorbehouden... Stop met kopen!

Huizenprijzen ongekend hoog, bieden zonder voorbehouden… Stop met kopen!

Het wordt steeds “warmer” op de huizenmarkt. Misschien moet ik het anders verwoorden, de huizenmarkt staat in brand. De huizenprijzen blijven stijgen en het aantal te koop staande woningen wordt steeds lager. Woningzoekenden kunnen gemiddeld momenteel amper uit twee woningen kiezen!  Er wordt heel vaak (fors) boven de vraagprijs geboden en dan vaak zelfs zonder voorbehouden omdat de koper anders achter het net vist.

Ik adviseer potentiële kopers om hier niet meer aan mee te doen: dan voorlopig maar geen huis kopen!

Huizenmarkt in brand

Het artikel waar ik in de inleiding naar verwijs, is al van januari, maar nog steeds actueel. De situatie op de huizenmarkt is sindsdien eigenlijk alleen nog maar erger geworden…

In het artikel staan een aantal opmerkelijke dingen:

  • Gemiddelde huizenprijs bestaande woning laatste kwartaal 2020 is 365.000 euro.
  • Huizenprijzen stegen in het laatste kwartaal van 2020 met 11,6% ten opzichte van 2019.
  • Huizenprijzen stegen in het vierde kwartaal 2020 met 9.000 euro in vergelijking met het derde kwartaal 2020.
  • Lokaal stegen de prijzen zelfs met meer dan 20% in een jaar tijd.
  • Gemiddelde vraagprijs van een te koop staande woning is 486.000 euro.

Lees bovenstaande opsomming nog maar eens goed. Er is een “versnelling” gaande op de huizenmarkt. Met deze versnelling bedoel ik dat de huizenprijzen nog sneller stijgen dan iedereen had kunnen voorspellen. Ook de komende maanden zal deze trend zich doorzetten.

Kunst en vliegwerk

Met kunst en vliegwerk proberen veel mensen alsnog aan een koopwoning te komen. Ze hebben daar duizenden euro’s voor over om makelaars zover te krijgen dat dit handje klap doen met een verkopende makelaar. Ouders die tweede hypotheken afsluiten om zo een schenking te doen van 100.000 euro aan hun kind. Deze koopt dan een appartement voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs, waarbij vaak de taxatieprijs ook nog eens tienduizenden euro’s lager is, zie onderstaand fictief voorbeeld.

  • Vraagprijs appartement 180.000 euro
  • Koopprijs door kind 230.000 euro
  • Taxatiewaarde voor hypotheek 200.000 euro

In dit voorbeeld wordt 50.000 euro meer geboden en volgens de taxatiewaarde 30.000 euro teveel betaald voor dit appartement. Voor alle duidelijkheid: dit gebeurt dagelijks!

Stop met kopen!

Gelukkig haken steeds meer kopers af. Deze kunnen gewoon niet aan de eisen voldoen die verkopers en makelaars hanteren bij de verkoop van een woning. Zolang er echter nog kopers zijn die wel aan de eisen tegemoet willen komen, zullen de huizenprijzen flink blijven stijgen.

Eigenlijk is het simpel. Iedereen die een huis wil kopen, moet dit een jaar uitstellen. Als er een jaar geen woning wordt verkocht / gekocht, ziet de huizenmarkt er heel anders uit. Hierna zal iedere koper eens goed in de spiegel moeten kijken en zich af moeten vragen of bieden boven de vraagprijs (en zeker als dat zonder ontbindende voorwaarden is) nog wel verstandig is. Als iedereen dit niet meer zo maar accepteert, ontstaat er van zelf een hele andere situatie op de woningmarkt en een andere werkwijze bij makelaars.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek