Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 10 maart 2021, 14:48 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen #huizenmarkt

Het wordt steeds "warmer" op de huizenmarkt. Misschien moet ik het anders verwoorden, de huizenmarkt staat in brand. De huizenprijzen blijven stijgen en het aantal te koop staande woningen wordt steeds lager. Woningzoekenden kunnen gemiddeld momenteel amper uit twee woningen kiezen!  Er wordt heel vaak (fors) boven de vraagprijs geboden en dan vaak zelfs zonder voorbehouden omdat de koper anders achter het net vist.

Ik adviseer potentiële kopers om hier niet meer aan mee te doen: dan voorlopig maar geen huis kopen!Huizenmarkt in brand

Het artikel waar ik in de inleiding naar verwijs, is al van januari, maar nog steeds actueel. De situatie op de huizenmarkt is sindsdien eigenlijk alleen nog maar erger geworden...

In het artikel staan een aantal opmerkelijke dingen:

  • Gemiddelde huizenprijs bestaande woning laatste kwartaal 2020 is 365.000 euro.
  • Huizenprijzen stegen in het laatste kwartaal van 2020 met 11,6% ten opzichte van 2019.
  • Huizenprijzen stegen in het vierde kwartaal 2020 met 9.000 euro in vergelijking met het derde kwartaal 2020.
  • Lokaal stegen de prijzen zelfs met meer dan 20% in een jaar tijd.
  • Gemiddelde vraagprijs van een te koop staande woning is 486.000 euro.

Lees bovenstaande opsomming nog maar eens goed. Er is een “versnelling” gaande op de huizenmarkt. Met deze versnelling bedoel ik dat de huizenprijzen nog sneller stijgen dan iedereen had kunnen voorspellen. Ook de komende maanden zal deze trend zich doorzetten.

Kunst en vliegwerk

Met kunst en vliegwerk proberen veel mensen alsnog aan een koopwoning te komen. Ze hebben daar duizenden euro’s voor over om makelaars zover te krijgen dat dit handje klap doen met een verkopende makelaar. Ouders die tweede hypotheken afsluiten om zo een schenking te doen van 100.000 euro aan hun kind. Deze koopt dan een appartement voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs, waarbij vaak de taxatieprijs ook nog eens tienduizenden euro's lager is, zie onderstaand fictief voorbeeld.

  • Vraagprijs appartement 180.000 euro
  • Koopprijs door kind 230.000 euro
  • Taxatiewaarde voor hypotheek 200.000 euro

In dit voorbeeld wordt 50.000 euro meer geboden en volgens de taxatiewaarde 30.000 euro teveel betaald voor dit appartement. Voor alle duidelijkheid: dit gebeurt dagelijks!

Stop met kopen!

Gelukkig haken steeds meer kopers af. Deze kunnen gewoon niet aan de eisen voldoen die verkopers en makelaars hanteren bij de verkoop van een woning. Zolang er echter nog kopers zijn die wel aan de eisen tegemoet willen komen, zullen de huizenprijzen flink blijven stijgen.

Eigenlijk is het simpel. Iedereen die een huis wil kopen, moet dit een jaar uitstellen. Als er een jaar geen woning wordt verkocht / gekocht, ziet de huizenmarkt er heel anders uit. Hierna zal iedere koper eens goed in de spiegel moeten kijken en zich af moeten vragen of bieden boven de vraagprijs (en zeker als dat zonder ontbindende voorwaarden is) nog wel verstandig is. Als iedereen dit niet meer zo maar accepteert, ontstaat er van zelf een hele andere situatie op de woningmarkt en een andere werkwijze bij makelaars.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.