Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Courtage makelaar veel te hoog

Verkopen huis is nu erg gemakkelijk. Waarom vragen makelaars dan zo veel?

Verkopen huis is nu erg gemakkelijk. Waarom vragen makelaars dan zo veel?

De huizenmarkt is oververhit en potentiële kopers staan in de rij als er een huis in de verkoop komt. Huizenbezitters die hun woning willen verkopen, hoeven dus momenteel niet heel veel moeite te doen om een koper te vinden. Het huis te koop zetten op diverse internetsites is tegenwoordig al voldoende om tientallen gegadigden te krijgen.

Het is logisch dat de meeste huiseigenaren het liefst hun huis verkopen via een makelaar. Deze neemt alles uit handen wat natuurlijk heel prettig is. Maar het is erg belangrijk om vooraf goed na te gaan hoeveel u de verkopende makelaar gaat betalen. Want ondanks het feit dat het momenteel niet erg lastig is om een koper te vinden voor je huis, rekenen veel makelaars – zoals ik zal laten zien in dit artikel – de absolute hoofdprijs voor hun diensten! Goed je huiswerk doen, bespaart u al snel duizenden euro’s.

Recent voorbeeld uit de praktijk

Een klant van mij wilde onlangs zijn woning verkopen. Om hem hierbij te begeleiden, heeft hij een verkoopmakelaar ingeschakeld. Nadat deze de woning te koop had gezet, meldden zich op de eerste dag al 25 gegadigden die de te koop staande woning van 860.000 euro wilden bekijken. Er werd direct een stop ingesteld door de verkopende makelaar omdat nog meer gegadigden ook meer tijd zou kosten. Iedereen moet tenslotte toch de woning bekijken en kan pas daarna eventueel een bod doen. Deze makelaar vond dus 25 potentiële kopers voldoende.

Na de bezichtigingen werd er door 7 personen een bod op de woning uitgebracht. Hiervan waren er 6 boven de vraagprijs! En hierbij waren ook nog enkele personen bereid om zonder voorbehoud van financiering te bieden. Schrik niet: er wordt bijna 900.000 euro geboden op een woning zonder voorbehoud van financiering! Zo gek is dus op het ogenblik de markt. En dan moet het gekste nog komen…

Makelaarscourtage van 13.350 euro

Je zou zeggen: al met al een heel eenvoudige en soepele verkoop. Ook voor de makelaar. Dus ik was benieuwd wat de makelaar in rekening had gebracht voor deze transactie. De makelaar stuurde een factuur van 1,5% van de verkoopprijs. Als ik uitga van een verkoopprijs van 890.000 euro, moet mijn klant dus 13.350 euro aan makelaarscourtage aftikken voor de verkoop van zijn woning.

Ik heb even samen met hem zitten rekenen. 25 personen die de woning hebben bekeken. Ik geef hun even ruim de tijd namelijk een half uur (in werkelijkheid is het meestal 20 minuten). Totaal is dit dus 12,5 uur werk. De makelaar heeft vooraf de woning “te koop” moeten zetten en uiteindelijk alle biedingen moeten bekijken. Ik neem ook die tijd zeer ruim en stel de overige uren werk op 7,5. Totaal zal deze makelaar naar schatting ongeveer 20 uur gewerkt hebben om de woning te verkopen. De factuur bedraagt 13.350 euro wat een uurtarief oplevert van 667,50 euro!

Mijn factuur ook omhoog?

Ik heb de klant voorgesteld om mijn factuur (voor het regelen van de hypotheek op de nieuwe woning) van 3.000 euro ook te verhogen naar een bedrag van 13.350 euro. Natuurlijk ging mijn klant niet akkoord. Hij gaf wel toe dat hij zich flink vergist had. Een verkooppercentage horen is leuk, maar dit even zelf uitrekenen op een rekenmachine zal als gevolg hebben dat menig verkoper schrikt van het bedrag. Het is ook verstandig als verkoper om je te verplaatsen in de makelaar. Hoeveel tijd heeft deze globaal nodig om de woning te verkopen? Vraag dit gewoon aan een makelaar en vraag desnoods of hij de gemaakte uren wil specificeren.

Bovenstaande vragen zijn niet vreemd. Als een verkopende makelaar hier vreemd op reageert dan weet u als verkoper voldoende. Betreffende mijn klant vind ik het zeer asociaal dat deze verkopende makelaar dit soort bedragen durft te vragen. Ik ben trouwens helemaal van mening dat percentages niet meer thuis horen in de makelaarsbranche. Hoe hoger dan de verkoopprijs hoe meer er verdiend wordt? Een vast bedrag van 3.000 euro (excl. 21% btw) was wat mij betreft meer dan voldoende geweest in deze situatie.

Dit is ook 1 van mijn 14 tips om de huizenmarkt te verbeteren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Kipkluif van vrijdag april 9, 2021 17:46
    Bonus? Hoezo bonus..perverse prikkel. Makelaars aanpakken, da’s geen beroep. Hoef je niet voor geleerd te hebben.

  2. Reactie op: Angelo van maandag april 12, 2021 10:18
    Hoezo gratis? Je draagt als verkoper gewoon 2000 euro af aan deze club. Dat ze dat bedrag bovenop de vraagprijs zetten en dat de koper het uiteindelijk erbij betaald, doet hier niets aan af. Die 2000 euro hadden ze anders vast ook wel extra voor de woning neergelegd. Puur marketing verhaal dit. 2000 euro is trouwens niet duur, maar omdat het via een veiling gaat, is dat ook wel logisch. Je krijgt gewoon veel minder service dan bij een normale makelaar. Je moet namelijk zelf de bezichtigingen regelen. Laat je dat door deze makelaar regelen, dan betaal je 1.500 extra. Tja.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek