Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 23 april 2021, 16:32 - Jos Koets
#huizenmarkt

Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door EenVandaag. Dit is in korte tijd het derde mediaprogramma dat contact met mij zocht naar aanleiding van mijn blogs op deze site en mijn columns op IEX over makelaars. EenVandaag wilde een interview met mij houden over makelaars. Maar op woensdag en vrijdag is het ook onze oppasdag voor onze kleindochter van 17 maanden. Dit zijn onbetaalbare dagen voor ons. Ik probeer die dagen overdag zo min mogelijk te werken. Helaas moest ik hen dus teleurstellen. Ik kan jullie wel adviseren om het item terug te kijken.

Bron: EenVandaag

Iedereen kan makelaar worden

Ook deze keer kwam makelaar Frits Markus aan het woord. Ik heb in het verleden wel eens wat discussies met deze makelaar gehad. Maar in deze uitzending beschreef hij heel goed hoe het beroep van makelaar er op het ogenblik uitziet.

Het komt er op neer dat iedere adviseur die een reisverzekering wil afsluiten voor een klant, daarvoor een aparte vergunning nodig heeft. Maar wie makelaar wil worden, kan morgen beginnen en heeft dus NIETS nodig!

Cowboys

Ik kan begrijpen dat hardwerkende en goedwillende makelaars hun haren uit hun hoofd trekken over het feit dat een groep cowboymakelaars hun branche in een kwaad daglicht zetten. Ik merk hierbij op dat het eigenlijk al jaren een grote puinhoop is in de makelaardij. De brancheorganisaties van makelaars hebben nooit hun leden willen aanpakken. Dit is triest en het gevolg is nu dat de makelaars heel hard worden aangepakt in de media. Of dit gevolgen gaat hebben door middel van bijvoorbeeld een verplichte zorgplicht zullen we nog moeten afwachten.

Meldpunt oneerlijke biedingspraktijken

In ieder geval heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) een meldpunt oneerlijke biedingspraktijken in het leven geroepen. In een zeer korte tijd zijn er al honderden meldingen binnen gekomen. Ik ben blij met dit initiatief. Een beetje laat wellicht, maar beter laat dan nooit! De VEH weet al jaren wat er gaande is. Zij hadden dus al jaren terug wat meer druk kunnen uitoefenen om de makelaars onder een zorgplicht te laten vallen.

Aankoopmakelaar verplicht

Diverse klanten van mij hebben het meldpunt al gevonden. Er was zelfs een klant bij die op diverse woningen had geboden. Hij kreeg echter iedere keer te horen dat zijn biedingen niet werd aangenomen. Hij moest namelijk een aankopende makelaar in de hand nemen. Ik heb hem nu voorgesteld dat ik de bieding voor hem doe. Natuurlijk reken ik daar niets voor.

Hypotheekadviseur ook aankoopmakelaar?

Wordt het geen tijd dat alle hypotheekadviseurs ook aankoopmakelaartje gaan spelen? Je hebt daar toch geen papiertje voor nodig. Dan kun je de eigen hypotheekklanten helpen een de woning te kopen. Dat bespaart je klant toch een paar duizend euro. Je moet als hypotheekadviseur uiteindelijk toch de hypotheek regelen en daarmee alle stukken regelen en lezen. We zijn dan ook direct af van het gedoe van een "verplichte" aankopende makelaar.

Of moeten we zelfs nog een stapje verder gaan en ook woningen in de verkoop gaan zetten? Dat laatste betekent dat de makelaars helemaal worden uitgeschakeld! Wat vinden jullie?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.