Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Makelaartje spelen

Zou het interessant zijn om als hypotheekadviseur ook aankoopmakelaar te worden?

Zou het interessant zijn om als hypotheekadviseur ook aankoopmakelaar te worden?

Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door EenVandaag. Dit is in korte tijd het derde mediaprogramma dat contact met mij zocht naar aanleiding van mijn blogs op deze site en mijn columns op IEX over makelaars. EenVandaag wilde een interview met mij houden over makelaars. Maar op woensdag en vrijdag is het ook onze oppasdag voor onze kleindochter van 17 maanden. Dit zijn onbetaalbare dagen voor ons. Ik probeer die dagen overdag zo min mogelijk te werken. Helaas moest ik hen dus teleurstellen. Ik kan jullie wel adviseren om het item terug te kijken.

Bron: EenVandaag

Iedereen kan makelaar worden

Ook deze keer kwam makelaar Frits Markus aan het woord. Ik heb in het verleden wel eens wat discussies met deze makelaar gehad. Maar in deze uitzending beschreef hij heel goed hoe het beroep van makelaar er op het ogenblik uitziet.

Het komt er op neer dat iedere adviseur die een reisverzekering wil afsluiten voor een klant, daarvoor een aparte vergunning nodig heeft. Maar wie makelaar wil worden, kan morgen beginnen en heeft dus NIETS nodig!

Cowboys

Ik kan begrijpen dat hardwerkende en goedwillende makelaars hun haren uit hun hoofd trekken over het feit dat een groep cowboymakelaars hun branche in een kwaad daglicht zetten. Ik merk hierbij op dat het eigenlijk al jaren een grote puinhoop is in de makelaardij. De brancheorganisaties van makelaars hebben nooit hun leden willen aanpakken. Dit is triest en het gevolg is nu dat de makelaars heel hard worden aangepakt in de media. Of dit gevolgen gaat hebben door middel van bijvoorbeeld een verplichte zorgplicht zullen we nog moeten afwachten.

Meldpunt oneerlijke biedingspraktijken

In ieder geval heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) een meldpunt oneerlijke biedingspraktijken in het leven geroepen. In een zeer korte tijd zijn er al honderden meldingen binnen gekomen. Ik ben blij met dit initiatief. Een beetje laat wellicht, maar beter laat dan nooit! De VEH weet al jaren wat er gaande is. Zij hadden dus al jaren terug wat meer druk kunnen uitoefenen om de makelaars onder een zorgplicht te laten vallen.

Aankoopmakelaar verplicht

Diverse klanten van mij hebben het meldpunt al gevonden. Er was zelfs een klant bij die op diverse woningen had geboden. Hij kreeg echter iedere keer te horen dat zijn biedingen niet werd aangenomen. Hij moest namelijk een aankopende makelaar in de hand nemen. Ik heb hem nu voorgesteld dat ik de bieding voor hem doe. Natuurlijk reken ik daar niets voor.

Hypotheekadviseur ook aankoopmakelaar?

Wordt het geen tijd dat alle hypotheekadviseurs ook aankoopmakelaartje gaan spelen? Je hebt daar toch geen papiertje voor nodig. Dan kun je de eigen hypotheekklanten helpen een de woning te kopen. Dat bespaart je klant toch een paar duizend euro. Je moet als hypotheekadviseur uiteindelijk toch de hypotheek regelen en daarmee alle stukken regelen en lezen. We zijn dan ook direct af van het gedoe van een “verplichte” aankopende makelaar.

Of moeten we zelfs nog een stapje verder gaan en ook woningen in de verkoop gaan zetten? Dat laatste betekent dat de makelaars helemaal worden uitgeschakeld! Wat vinden jullie?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek