Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 juni 2021, 09:02 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #overige

Vakantie op een camping is helemaal hot. In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn al 20.000 caravans en campers verkocht... dat aantal was in de afgelopen 15 jaar eerder zo hoog. Heb jij er al één?

Nederlandse campings overvol

Verrassend is het natuurlijk niet. Vorig jaar was het door corona nogal lastig om naar het buitenland op vakantie te gaan, dus waren de Nederlandse campings overvol. En ook dit jaar is het niet heel zeker dat een vakantie boeken in het buitenland erin zit... Op vakantie willen de meeste mensen toch wél, en dan is een caravan of camper - nieuw of tweedehands - een mooi alternatief.

Caravan kopen van je spaargeld

Genieten van onze stacaravan

Wij hebben inmiddels alweer jaren een stacaravan en brengen daar heerlijk veel tijd door. Kamperen kun je het niet noemen, het is gewoon een klein huisje op een fijne plek. Niet zo zeer van álle gemakken voorzien, maar wél een heleboel. Op onze camping heb ik het inderdaad niet eerder zo druk gezien als vorig jaar zomer. 

Rondreizen met een camper

Ik snap de populariteit van campers wel moet ik zeggen. Je kunt gaan en staan waar je wilt, zit niet vast aan één plek zoals met een stacaravan. Nu vind ik het met mijn gezin prima om een vaste plek te hebben - hoef niet zo nodig rond te reizen.

Steeds op dezelfde plek?!

Eerlijk gezegd snapte ik het vroeger nooit. Met m'n ouders gingen we kamperen - écht kamperen, in een bungalowtent - en kwamen natuurlijk op campings waar ook veel vaste gasten waren. Destijds kon ik me niet voorstellen dat ik dat zou willen: elke vakantie naar dezelfde camping. Of zelfs meerdere weken op één camping... dat deden wij niet, we verkasten steeds. Dus vond ik het lastig inbeelden dat het leuk was om steeds naar dezelfde plek te gaan. 

Kamperen met een tent

In de auto stappen en gáán

Toch is dit alweer ons achtste jaar met een stacaravan en ik vind het heerlijk! Zijn we vrij en is het lekker weer... we stappen in de auto en vieren vakantie. We hoeven bijna niets mee te nemen want alles is gewoon daar, dus voorbereiden is niet nodig. Achteraf gezien hadden we dit misschien wel veel eerder moeten doen, toen de kinderen nog echt klein waren!

Extra werkplek

Sterker nog, ik pak ook weleens mijn spullen om een paar dagen in m'n eentje te genieten van de rust. Dan werk ik gewoon daar: laptop & internet is alles dat ik nodig heb. Het is nu heerlijk weer en ik vind het gewoon jammer dat ik fysieke afspraken heb deze week - anders zou ik zomaar op de camping kunnen zitten. De stacaravan geeft me die vrijheid, veel meer dan een caravan in een stalling zou doen. 

Spaargeld in chalet, caravan of camper?

Is het nou slim om je spaargeld in zoiets te steken... een chalet of stacaravan, een caravan of camper? Het ligt er maar net aan wat je als rendement ziet. Het is geen belegging waar je direct geld mee gaat verdienen. Maar ja, dat doe je met de huidige spaarrente ook niet.

Check de spaarrente

Vakantiegevoel kopen

Eigenlijk koop je er heel veel vakantiegevoel mee. Niet alleen op de momenten dat je er werkelijk bent, ook ieder moment dat je bedenkt dat je kunt gaan wanneer je wilt. Die vrijheid - ja, óók met een stacaravan - vind ik misschien wel onbetaalbaar.

Camper kopen van je spaargeld

Besparen op vakantie-uitgaven

Bovendien hoef je aan vakanties veel minder uit te geven dan wanneer je steeds een vakantiehuisje huurt of  een hotel boekt. In die zin haal je er dus wel rendement uit, of eigenlijk bespaar je gewoon op je vakantie-uitgaven. 

Regelmatig gebruiken

Tenminste: als je er wel regelmatig gebruik van maakt. Een caravan of camper kopen alleen voor 3 weken zomervakantie... geen idee of je dan voordeliger uit bent. Dat ligt aan allerlei dingen...

  • ...hoeveel je eraan uitgeeft
  • ...wat je betaalt aan stageld op de plekken waar je 'm neerzet
  • ...hoeveel brandstof je extra verbruikt
  • ...waar je dat ding stalt in de winter

Voor een stacaravan of chalet geldt dat laatste niet, maar betaal je een aardig bedrag aan stageld voor het hele jaar. Om dat rendabel te laten zijn is het ook wel handig om er vaak naartoe te gaan.

Investeren in nieuwer exemplaar?

Er zijn wel momenten dat ik erover nadenk of we onze huidige stacaravan (die inmiddels best oud is) zullen vervangen door een moderner chalet. Daar zou ik best wat spaargeld in willen steken... het is alleen veel gedoe, dus doen we het voorlopig gewoon lekker met ons oude - maar heerlijk ruime - beestje. 

Waarde van vakantiegevoel en vrijheid

Op dit moment zijn caravans, campers en chalets dus behoorlijk populair. Dat kun je ongetwijfeld ook zien aan de prijzen - die zijn vast en zeker hoger dan een jaar of acht geleden. Dat is een kwestie van vraag en aanbod, heeft weinig met een objectieve waarde te maken. Want tja, wat is vakantiegevoel en vrijheid waard?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.