Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken tegenover antivaxers en complotdenkers

Rekeningen worden geblokkeerd, opgezegd en geweigerd

Rekeningen worden geblokkeerd, opgezegd en geweigerd

Nieuwsberichten over banken vind ik natuurlijk altijd interessant. Dus als ik op NRC.nl de kop ‘De complotdenker bankiert maar elders, zegt de bank‘ lees… dan ben ik getriggerd. 

Complotdenkers en antivaxers

Sowieso wel, want ik blijf me verbazen over complotdenkers en antivaxers. Ik kan er persoonlijk gewoon niet zo goed bij, de redeneringen, stellingen en ideeën die rondzingen. De rare dingen die ze doen – ik denk even aan het pannenlawaai bij één van de eerste toespraken van Rutte over corona… ik verbaas me erover (zacht uitgedrukt). 

Iedereen mag een mening hebben en die verkondigen

Tegelijk denk ik: iedereen mag een mening hebben. En die mening mag natuurlijk ook best verschillen van de mijne. Hoe fanatiek ze daarin worden – dat moeten ze zelf weten. Zolang ze geen strafbare dingen doen is het prima dat mensen demonstreren en hun mening verkondigen. Ja toch? Dat vind ik alleen maar goed. Je weet maar nooit of ze niet toch gelijk hebben en de wereld ten goede veranderen.

Demonstratie moet mogen

Misschien ben ik naïef

Nu ben ik er behoorlijk van overtuigd dat de antivaxers géén gelijk hebben. Maar eerlijk is eerlijk: heel intensief heb ik me niet verdiept in de materie. Ik ga er gewoon vanuit dat de overheid het beste met ons voor heeft en volg dus gewoon de adviezen en richtlijnen. Misschien naïef, misschien erg makkelijk, maar ik voel me er goed bij.

Banken willen ze niet als klant

Dan naar de maatregelen van verschillende banken. Die blokkeren dus kennelijk regelmatig rekeningen van organisaties ‘die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws over corona en vaccinaties’. Dat gaat dan bijvoorbeeld om Viruswaarheid van Willem Engel, uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman. Banken zeggen rekeningen op als onderdeel van ‘de strijd tegen het extremisme’.

Schadelijke acties

Omdat bijvoorbeeld Rabobank hun acties ziet als ‘schadelijk’. Triodos weigert Viruswaarheid een rekening omdat die „heeft opgeroepen tot confrontaties die haaks staan op onze waarden”. En betaaldienstverlener Mollie beëindigt de samenwerking met Dieleman, want „De berichten die via uw stichting worden verspreid passen niet bij de bedrijfsvoering van Mollie. Zo publiceert u berichten over het niet laten vaccineren tegen het coronavirus”.

Corona vaccinatie

Rekeningen blokkeren, opzeggen of weigeren

Ik vind het nogal wat, eerlijk gezegd. Ook al ben ik het niet eens met die clubs, en vind ik hun werkwijze een beetje eng… om nou bankrekeningen op te zeggen?

Je kunt redeneren: een bank is een bedrijf, een bedrijf mag zelf weten wie er klant mag worden/blijven en wie niet. Zit wat in.

Aan de andere kant: zonder bankrekening ben je als organisatie enorm beperkt in je mogelijkheden. Een bankrekening is wel een noodzakelijk onderdeel van het runnen van welke organisatie dan ook. 

Strafbare feiten reden tot blokkeren

Als de organisaties strafbare dingen doen – prima natuurlijk. Dan moeten banken vooral de rekeningen opzeggen. Zolang dat niet zo is lijkt het mij heel discutabel om te zeggen: ik stuur je weg als klant. Dat bleek ook toen ING de rekening van Viruswaarheid wilde opzeggen… dat mocht van de rechter niet.

Uitspraak van de rechter

Weigeren als nieuwe klant

Het weigeren van een complot-denkende organisatie als nieuwe klant lijkt me acceptabeler. Daarvan vind ik oprecht dat het aan de banken is om te kiezen welke ze relaties ze wel en niet binnenhalen. Zoals de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen het NRC zegt: „Nieuwe klanten kun je weren, maar als je een bestaande rekening wil stopzetten, moet je, zeker bij de rechter, met een goed dossier aankomen.” Daar kan ik me wel in vinden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek