Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoe kies je een verkoopmakelaar – deel 2

Jos neemt je mee bij het verkoopproces van een koopwoning van een klant

Jos neemt je mee bij het verkoopproces van een koopwoning van een klant

In mijn blog Hoe kies je een verkoopmakelaar beschreef ik de eerste stappen van een klant van mij in het proces van de verkoop van zijn woning. Zoals destijds aangegeven, zou ik nog laten weten hoe de verkoop verder verlopen is.

Keuze voor makelaar 2

De klant had vooraf zijn huiswerk gedaan en heeft uiteindelijk drie verkoopmakelaars laten komen. Uiteindelijk heeft de klant besloten met makelaar 2 in zee te gaan die de volgende eigenschappen had:

  • Welke prijs wordt geadviseerd om de woning te koop te zetten: 389.000 euro.
  • Welke prijs wordt verwacht als werkelijke verkoopprijs: iets boven de vraagprijs.
  • Biedingsproces gaat per mail. Dus klanten moeten de makelaar hun bod en eventuele voorwaarden mailen.
  • Wat is totaal de makelaarscourtage (incl. BTW): 1% van het verkoopbedrag.
  • Heeft de makelaar zijn huiswerk goed gedaan: ja, had duidelijk vooronderzoek gedaan

De belangrijkste reden om voor deze makelaar te kiezen was dat hij zijn huiswerk het best had gedaan.

Minder bezichtigingen dan verwacht

In overleg was besloten om de bezichtigingen in drie dagdelen te doen. Hierbij kreeg iedere belangstellende een half uur om de woning te bekijken. Wat opviel was dat het aantal belangstellenden voor de woning een stuk lager uitkwam dan we vooraf ingeschat hadden. Uiteindelijk hebben 10 potentiële kopers de woning bekeken. We hadden er veel meer verwacht. De klant had waarschijnlijk een nadeel dat er om de hoek van hun eigen woning ook een woning te koop stond. Deze woning had eigen grond, terwijl bij de woning van mijn klant sprake is van een erfpacht.

Verkoop toch snel rond

In overleg met de makelaar werd vanwege de enigszins tegenvallende belangstelling besloten de werkwijze te veranderen. Geïnteresseerden konden direct al een bod doen op de woning. Er werd dus geen bepaalde datum afgesproken dat iedereen een bod kon uitbrengen. Dit zorgde ervoor dat de klant tijdens de bezichtigingen al een bod kreeg van 395.000 euro onder voorbehoud van financiering. Dit bod is een dag later al geaccepteerd waardoor de verkoop een feit was. Zoals in de vorige blog beschreven, had de klant een verkoopprijs verwacht van tussen de 350.000 euro en 370.000 euro. Met een daadwerkelijke verkoopprijs van 395.000 euro was de klant (terecht) tevreden.

Makelaarscourtage

Natuurlijk moest de makelaar ook nog betaald worden. Persoonlijk vind ik dat verkopers niet meer dan 3.000 euro (excl. 21% btw) moeten betalen aan een makelaar. Deze makelaar had 1% courtage (incl. btw) over de verkoopwaarde afgesproken met mijn klant, waardoor deze uiteindelijk 3.950 euro kon aftikken.

Als ik een inschatting moet maken van het aantal uren dat de makelaar met de verkoop bezig is geweest, kom ik tot het volgende overzicht:

  • 10 bezichtigingen van 30 minuten is 5 uur
  • Voorbereiding huis te koop zetten 4 uur
  • Afhandelen verkoop 4 uur
  • Diverse overige uren 2 uur
  • Totaal aantal uren 15 uur

Het uurtarief incl. 21% btw zou dan uitkomen op 263 euro

Natuurlijk weet ik dat de makelaar ook kosten heeft zoals een huurpand en mensen in loondienst. Echter die worden wel heel goed doorberekend.

Misschien bent u het niet eens met de opsomming van bovenstaand aantal uren. Ik ben dan zeer benieuwd aan hoeveel uren u komt!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek