Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bewondering voor ondernemers

Risico's nemen, je moet het maar durven

Risico's nemen, je moet het maar durven

Je hebt een eigen bedrijf of wilt er één starten. Er zijn steeds meer mensen die deze stap zetten, maar het is ook een behoorlijk ingrijpende. Je moet er immers wel risico’s voor nemen.

Voor jezelf beginnen: goed idee!

Werken in loondienst is niet jouw ding – je zit vol ideeën en wilt zelf vooruit, zonder afhankelijk te zijn van leidinggevenden en andere mensen die voor jou bepalen wat je moet doen. Dan kan voor jezelf beginnen een goede zet zijn. Dus hop, naar de Kamer van Koophandel!

Geldboek voor ondernemers | KvK

Risico’s inschatten 

Het ligt er natuurlijk aan wat voor bedrijf het gaat worden en er is geen garantie voor succes. Je neemt een risico: als jouw bedrijfsidee niet werkt heb je geen inkomen. Als je ziek wordt ook niet. Daar moet je dus goed over nadenken, de risico’s serieus inschatten en waar mogelijk / nodig afdekken.

Geld om van te leven

Inkomen. We hebben het allemaal nodig. Het leven kost nu eenmaal geld en zonder inkomen ga je snel door je geld heen. Misschien heb je een flink spaarkapitaal? Dan kun je het wel een tijdje uitzingen zonder inkomen, maar ooit raakt dat kapitaal uitgeput als het niet wordt aangevuld.

Omzet is niet jouw inkomen

Voordat je voor jezelf begint is het dus belangrijk om goed te inventariseren welk inkomen je per maand uit je bedrijf wilt halen. Hoeveel je moet verdienen om van te leven. Vergeet daarbij niet ook rekening te houden met  alle kosten die je met je bedrijf maakt. En met de btw en inkomstenbelasting die je moet afdragen. De omzet uit je bedrijf is dus niet gelijk aan jouw inkomen.

Belasting berekenen als ondernemer

Zzp’er, geen ondernemer

Zelf ben ik zelfstandige, maar ik noem mezelf geen ondernemer. Ik heb alleen heel veel uren geïnvesteerd, maar niet zo zeer euro’s. Een lening afsluiten voor m’n bedrijf is dan ook nooit aan de orde geweest en is voor mij ook helemaal geen overweging. Nooit geweest. Daarom noem ik mezelf zzp’er, geen ondernemer.

Ondernemen is risico nemen

Want écht ondernemen is risico nemen – en dat doe ik nauwelijks. Ja, ik loop het risico dat ik geen inkomen hebt. Als ik geen opdrachten heb of ziek word. Dan verdien ik niets. Een heel beperkt risico, zeker in de wetenschap dat mijn partner genoeg verdient om met ons gezin van rond te komen. Zou ik echt een ondernemer zijn, dan zou ik grote bedragen investeren, niet aarzelen om een zakelijke lening af te sluiten en personeel aan te nemen.

Startkapitaal voor je bedrijf

Ben jij wel een échte ondernemer? Dan moet je ergens beginnen. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt beginnen heb je kapitaal nodig. Misschien moet je een bedrijfsruimte huren, voorraad inkopen, personeel aannemen. Voor dat startkapitaal kun je jouw eigen spaargeld aanspreken, misschien geld lenen bij familie, of je vraagt een zakelijke lening aan.

Bewondering voor ondernemers

Ik vind het superstoer, kijk vol bewondering naar ondernemers die zo’n stap wel durven te zetten. Die zoveel vertrouwen hebben in hun bedrijfsidee – en de uitvoering ervan – dat ze er zonder aarzelen een lening voor afsluiten. Die het risico durven te nemen om echt te ondernemen. Niet bang zijn om dat geld ook echt uit te geven en niet bij elke investering allerlei beren op de weg zien. Dat stukje lef… ik heb het niet, dus kan ik alleen maar bewondering voor jou hebben als jij het wel hebt!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek