Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aankoopmakelaar: leuk uurtarief!

Wat doet de aankoopmakelaar en voor welk geld?

Wat doet de aankoopmakelaar en voor welk geld?

Begin februari kon u in mijn blog Aankoopmakelaar inschakelen? Maak duidelijke afspraken! lezen dat een aankoopmakelaar niet verplicht is. Wie wel een aankoopmakelaar in de hand neemt, moet vooraf duidelijke afspraken maken. Het is goed om daarbij kritisch te zijn, want het is gemakkelijk om de dienstverlening op te blazen.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Hieronder een opsomming van de werkzaamheden van een aankopende makelaar die ik onder ogen kreeg:

  • het bezichtigen van de woning
  • prijsadvies
  • juridisch advies
  • bouwkundig advies
  • onderhandelen met verkopende makelaar
  • koopovereenkomst doornemen
  • contact met de hypotheekadviseur onderhouden
  • contact met de notaris onderhouden
  • laatste inspectie van de woning doen
  • bepalen en bespreken strategie

Bovenstaand pakket kost 2.850 euro. Bij intrekking van de aankoopopdracht moet de klant 500 euro betalen voor de bewezen diensten.

Hoeveel woningen bezichtigen?

Opvallend is dat er niets vermeld wordt over het aantal woningen. Ik ga er dan vanuit dat dit onbeperkt is. Laat ik even gek doen. Deze aankoopmakelaar is bij 10 woningen mee geweest met zijn klant voor een bezichtiging. Hierna wordt de opdracht opgezegd door de klant. De verdienste van 500 euro inclusief btw is dan niet veel.

Huis kopen met aankoopmakelaar

Juridisch & bouwkundig advies?

In de opsomming vind ik het juridisch advies opmerkelijk. Ik ben zeer benieuwd wanneer dit van toepassing is. Misschien dat u als lezer mij meer kan vertellen. Het bouwkundig advies van een aankopende makelaar is leuk, maar dit moet echt gebeuren door een deskundige. Een bouwkundige expert kost rond de 400 euro.

Contact met hypotheekadviseur?

De activiteit ‘contact onderhouden met de hypotheekadviseur’ heb ik met een glimlach gelezen. Het aantal keren dat ik door een aankoopmakelaar ben gebeld is op één hand te tellen. Bovendien ging het dan alleen over de taxatiewaarde van de gekochte woning.

De overige werkzaamheden noem ik standaard werkzaamheden. Deze werkzaamheden kan een huizenzoeker of een hypotheekadviseur ook zelf doen.

Deze aankoopmakelaar heeft in ieder geval in zijn opdrachtformulier een uitgebreide opsomming van werkzaamheden, waarvan je dus kunt betwijfelen in hoeverre alle elementen relevant zijn.

Is aankoopmakelaar het geld waard?

Ik vraag dan aan mijn klanten of zij even de makelaar willen spelen. En dan vraag ik hoeveel tijd zij nodig hebben om alle werkzaamheden te doen. Het meest gehoorde antwoord wat ik krijg is dan rond de 5 uur! Dit aantal uren laat ik doorberekenen en dan is de conclusie dat je voor een aankoopmakelaar een schokkend uurtarief betaalt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek