Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 april 2023, 11:22 - Jorrit Drenth
#sparen

De tijden van negatieve spaarrente liggen gelukkig al een tijdje achter ons. De grootbanken in Nederland betalen inmiddels weer rente op je spaarrekening. Toch blijft deze rente nog steeds enorm achter in vergelijking tot buitenlandse spaarbanken. Zo is de rente op een ING spaarrekening op je saldo tot € 10.000 maar 0,50%, een saldo daarboven geeft zelfs nóg minder rente bij ING. Steeds meer mensen kiezen ervoor te sparen bij een buitenlandse bank

Doordat de spaarrente in Nederland achterblijft, zien juist veel buitenlandse banken kansen op de Nederlandse spaarmarkt. Deze buitenlandse spaarbanken bieden dan ook spaarrekeningen aan met een hoge spaarrente, soms tot wel 5 x meer dan de spaarrente bij ING.

Niet altijd de traditionele bank

De buitenlandse spaarbanken zijn niet altijd traditionele spaarbanken. Zo heeft Renault, de fabrikant van de bekende Franse auto’s, een eigen bank opgericht. Renault Bank geeft de Nederlandse spaarder een rente van 1,75%. Ook het Estlandse Inbank biedt haar spaarders een interessante rente van 1,86% op een vrij-sparen rekening. Inbank is een meer “traditionele” bank die in Estland producten als sparen, beleggen en lenen aanbiedt. De bank is relatief jong, ze is opgericht in 2011. 

Bekijk hier het overzicht van alle spaarrentes

Hoogste spaarrente is 2,5%, maar niet bij een bank

Freedom24 biedt haar klanten de hoogste spaarrente: 2,5%. Een bijkomend voordeel aan deze rekening is dat je rente dagelijks wordt uitbetaald. Deze aanbieder is echter geen traditionele bank maar een beleggingsapp. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar let wel even op.

Bekijk de rekening van Freedom24

De regels voor het beschermen van je spaargeld zijn anders bij een beleggingsapp dan bij een traditionele spaarrekening. Je spaargeld is bij Freedom24 beschermd tot een bedrag van € 20.000 onder Europese regelgeving. Bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt is dit € 100.000. 

Heb je meer dan € 20.000 spaargeld, maar wil je wel profiteren van de hoogste rente? Dan is het dus verstandig maximaal € 20.000 bij Freedom24 te sparen en het meerdere op een andere spaarrekening te zetten. Zo is je spaargeld altijd beschermd.

Bunq Bank geeft 2,01% en is een “echte” Nederlandse bank

In het rijtje van hoogste spaarrentes doet Bunq goed mee. Zij bieden je 2,01% rente op je spaargeld. Bunq is een van oorsprong Nederlandse bank, je spaargeld valt dus ook volledig onder het Nederlandse deposito garantiestelsel.

Bekijk de rekening van Bunq Bank

Wat doet de spaarrente in 2023?

De spaarrente in 2023 zal volgens ons nog voldoende ruimte geven om te gaan stijgen in 2023. De spaarrente volgt de markt, die voor een groot deel weer wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze heeft al aangegeven dat er nog steeds ruimte is voor renteverhogingen. Dat is slecht nieuws voor mensen die geld willen lenen: de hypotheek- en leenrentes zullen daarom mogelijk ook nog wat gaan stijgen. Maar voor spaarders is het potentieel goed nieuws: de kans op verdere renteverhogingen op spaarrentes lijkt aannemelijk.

Waar moet je op letten als je gaat sparen bij een buitenlandse bank?

Belangrijk is dat je kijkt of de bank of aanbieder garanties geeft. Het Depositogarantiestelsel (DGS) is Europees goed geregeld. Op ons overzicht van spaarrentes en banken laten we je precies zien welke banken jou deze garanties geven. 

Ga je niet bij een traditionele bank sparen? Let dan ook even goed op de garantieregelingen. Voor beleggingsapps gelden er ook goede Europese regels waarmee jouw spaargeld beschermt is, al is dit bedrag wel een stuk lager dan het DGS.

Jorrit Drenth
Jorrit Drenth Mede-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.