HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen voor verbouwing kost meer geld

PL of hypotheek voor aanpassen eigen woning

PL of hypotheek voor aanpassen eigen woning

Als hypotheekadviseur heb ik altijd mijn klanten geadviseerd om geen consumptieve leningen af te sluiten. Leningen zorgen er namelijk voor dat huizenbezitters minder hypotheek kunnen afsluiten. Een lopende lening wordt namelijk meegenomen en getoetst als er een woning wordt gekocht.

Veel leningen in Nederland

Het klinkt misschien raar, maar een lening is in Nederland op iedere hoek van de straat te verkrijgen. Even wat opmerkelijke feiten over de leningen in Nederland:

  • Aantal leningen in 2022 steeg met 18%
  • Gemiddelde leenbedrag is 14.330 euro
  • Mensen lenen vooral voor een auto kopen, verbouwing woning, aflossen andere lening
  • Gemiddelde lening voor verbouwen / verduurzamen is 16.945 euro
  • Aantal leningen voor verbouwen steeg met 33,7% in 2022
  • Gemiddelde lening voor het kopen van een auto is 14.156 euro
  • Aantal leningen voor het kopen van een auto steeg met 32,6% in 2022

Uit bovenstaande opsomming blijkt dat er meer leningen zijn afgesloten. In 2022 is wel de rente hoger geworden dus ook lenen is duurder geworden.

Geld lenen voor verbouwing of verduurzaming eigen huis

Geld lenen om een eigen huis te verbouwen / verduurzamen vind ik een goede investering. Ook via een Persoonlijke Lening is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar (net als hypotheekrente), als het geld in de eigen woning gestopt wordt.

Geld voor verbouwen of verduurzamen eigen woning

Voordelen persoonlijke lening t.o.v. hypotheek

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de huizenbezitter niet naar de notaris hoeft, de hypotheekadviseur niet hoeft te betalen en er geen taxatierapport geregeld hoeft te worden. Zo bespaart de huizenbezitter al snel een paar duizend euro. Hier tegenover staat dat de rente voor een persoonlijke lening ruim hoger is dan voor een hypotheek.

Rente voor hypotheken en leningen flink gestegen

Zoals bekend is de hypotheekrente flink gestegen. Het gevolg is ook dat de rente voor leningen zijn gestegen. In ongeveer 10 maanden is de rente meer dan verdubbeld. In juni 2022 lag  de laagste rente voor een lening nog onder de 3,5%, nu is dat 7,2%.  Opvallend is dat de rente bij leningen tot 5.00 euro bij veel banken al meer dan 10% bedraagt.

Actuele rente voor leningen

Maandlast PL voor grote lening

Wie nu 50.000 euro leent en dit bedrag in 5 jaar terug wil betalen, gaat een bruto bedrag van rond de 1.000 euro per maand betalen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zo’n bedrag niet elke maand kunnen ophoesten.

Maandlast tweede hypotheek veel lager

Hier tegenover kunnen we een annuïteitenhypotheek zetten (tweede hypotheek van 55.000 euro), waarbij de hypotheekrente voor 10 jaar vast staat voor 4,5%. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar waardoor het bruto maandbedrag 279 euro wordt. Ik zou daarom denken dat huizenbezitters die voor een flink bedrag willen gaan verbouwen sneller voor een tweede hypotheek kiezen dan voor een persoonlijke lening.

Hypotheekrente vergelijken

Hogere rente: geld lenen wordt duurder

In ieder geval is duidelijk dat er nog heel veel leningen worden afgesloten. Hierbij zorgt de hogere rente er wel voor dat dit aardig wat geld gaat kosten.

Heb je plannen voor verbouwen of verduurzamen? Onze adviseurs denken graag mee over de optimale financiering van de kosten!

Vrijblijvende belafspraak

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen