Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogPL of hypotheek voor aanpassen eigen woning
Als hypotheekadviseur heb ik altijd mijn klanten geadviseerd om geen consumptieve leningen af te sluiten. Leningen zorgen er namelijk voor dat huizenbezitters minder hypotheek kunnen afsluiten. Een lopende lening wordt namelijk meegenomen en getoetst als er een woning wordt gekocht.
Het klinkt misschien raar, maar een lening is in Nederland op iedere hoek van de straat te verkrijgen. Even wat opmerkelijke feiten over de leningen in Nederland:
Uit bovenstaande opsomming blijkt dat er meer leningen zijn afgesloten. In 2022 is wel de rente hoger geworden dus ook lenen is duurder geworden.
Geld lenen om een eigen huis te verbouwen / verduurzamen vind ik een goede investering. Ook via een Persoonlijke Lening is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar (net als hypotheekrente), als het geld in de eigen woning gestopt wordt.
Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de huizenbezitter niet naar de notaris hoeft, de hypotheekadviseur niet hoeft te betalen en er geen taxatierapport geregeld hoeft te worden. Zo bespaart de huizenbezitter al snel een paar duizend euro. Hier tegenover staat dat de rente voor een persoonlijke lening ruim hoger is dan voor een hypotheek.
Zoals bekend is de hypotheekrente flink gestegen. Het gevolg is ook dat de rente voor leningen zijn gestegen. In ongeveer 10 maanden is de rente meer dan verdubbeld. In juni 2022 lag de laagste rente voor een lening nog onder de 3,5%, nu is dat 7,2%. Opvallend is dat de rente bij leningen tot 5.00 euro bij veel banken al meer dan 10% bedraagt.
Wie nu 50.000 euro leent en dit bedrag in 5 jaar terug wil betalen, gaat een bruto bedrag van rond de 1.000 euro per maand betalen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zo'n bedrag niet elke maand kunnen ophoesten.
Hier tegenover kunnen we een annuïteitenhypotheek zetten (tweede hypotheek van 55.000 euro), waarbij de hypotheekrente voor 10 jaar vast staat voor 4,5%. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar waardoor het bruto maandbedrag 279 euro wordt. Ik zou daarom denken dat huizenbezitters die voor een flink bedrag willen gaan verbouwen sneller voor een tweede hypotheek kiezen dan voor een persoonlijke lening.
In ieder geval is duidelijk dat er nog heel veel leningen worden afgesloten. Hierbij zorgt de hogere rente er wel voor dat dit aardig wat geld gaat kosten.
Heb je plannen voor verbouwen of verduurzamen? Onze adviseurs denken graag mee over de optimale financiering van de kosten!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.