Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen voor verbouwing kost meer geld

PL of hypotheek voor aanpassen eigen woning

PL of hypotheek voor aanpassen eigen woning

Als hypotheekadviseur heb ik altijd mijn klanten geadviseerd om geen consumptieve leningen af te sluiten. Leningen zorgen er namelijk voor dat huizenbezitters minder hypotheek kunnen afsluiten. Een lopende lening wordt namelijk meegenomen en getoetst als er een woning wordt gekocht.

Veel leningen in Nederland

Het klinkt misschien raar, maar een lening is in Nederland op iedere hoek van de straat te verkrijgen. Even wat opmerkelijke feiten over de leningen in Nederland:

  • Aantal leningen in 2022 steeg met 18%
  • Gemiddelde leenbedrag is 14.330 euro
  • Mensen lenen vooral voor een auto kopen, verbouwing woning, aflossen andere lening
  • Gemiddelde lening voor verbouwen / verduurzamen is 16.945 euro
  • Aantal leningen voor verbouwen steeg met 33,7% in 2022
  • Gemiddelde lening voor het kopen van een auto is 14.156 euro
  • Aantal leningen voor het kopen van een auto steeg met 32,6% in 2022

Uit bovenstaande opsomming blijkt dat er meer leningen zijn afgesloten. In 2022 is wel de rente hoger geworden dus ook lenen is duurder geworden.

Geld lenen voor verbouwing of verduurzaming eigen huis

Geld lenen om een eigen huis te verbouwen / verduurzamen vind ik een goede investering. Ook via een Persoonlijke Lening is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar (net als hypotheekrente), als het geld in de eigen woning gestopt wordt.

Geld voor verbouwen of verduurzamen eigen woning

Voordelen persoonlijke lening t.o.v. hypotheek

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de huizenbezitter niet naar de notaris hoeft, de hypotheekadviseur niet hoeft te betalen en er geen taxatierapport geregeld hoeft te worden. Zo bespaart de huizenbezitter al snel een paar duizend euro. Hier tegenover staat dat de rente voor een persoonlijke lening ruim hoger is dan voor een hypotheek.

Rente voor hypotheken en leningen flink gestegen

Zoals bekend is de hypotheekrente flink gestegen. Het gevolg is ook dat de rente voor leningen zijn gestegen. In ongeveer 10 maanden is de rente meer dan verdubbeld. In juni 2022 lag  de laagste rente voor een lening nog onder de 3,5%, nu is dat 7,2%.  Opvallend is dat de rente bij leningen tot 5.00 euro bij veel banken al meer dan 10% bedraagt.

Actuele rente voor leningen

Maandlast PL voor grote lening

Wie nu 50.000 euro leent en dit bedrag in 5 jaar terug wil betalen, gaat een bruto bedrag van rond de 1.000 euro per maand betalen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zo’n bedrag niet elke maand kunnen ophoesten.

Maandlast tweede hypotheek veel lager

Hier tegenover kunnen we een annuïteitenhypotheek zetten (tweede hypotheek van 55.000 euro), waarbij de hypotheekrente voor 10 jaar vast staat voor 4,5%. De looptijd van de hypotheek is 30 jaar waardoor het bruto maandbedrag 279 euro wordt. Ik zou daarom denken dat huizenbezitters die voor een flink bedrag willen gaan verbouwen sneller voor een tweede hypotheek kiezen dan voor een persoonlijke lening.

Hypotheekrente vergelijken

Hogere rente: geld lenen wordt duurder

In ieder geval is duidelijk dat er nog heel veel leningen worden afgesloten. Hierbij zorgt de hogere rente er wel voor dat dit aardig wat geld gaat kosten.

Heb je plannen voor verbouwen of verduurzamen? Onze adviseurs denken graag mee over de optimale financiering van de kosten!

Vrijblijvende belafspraak

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek