Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is een huis waard?

Taxatiewaarde te vaak gelijk aan de koopsom

Taxatiewaarde te vaak gelijk aan de koopsom

In mijn blog Overbieden terug op huizenmarkt kon u lezen dat het overbieden op koopwoning (grotendeels) weer terug is op de huizenmarkt. Daar ga ik nog even verder op in.

Geen huis gekozen

In deze blog vroeg ik ook of u als lezen op de stoel van de huizenbezitter wilde gaan zitten. U koopt één van onderstaande woningen. Ik was benieuwd welke woning u zou kiezen:

Huis Vraagprijs Gekocht voor Taxatiewaarde
1 € 400.000 € 430.000 € 400.000
2 € 400.000 € 380.000 € 360.000
3 € 400.000 € 430.000 € 430.000
4 € 400.000 € 400.000 € 400.000
5 € 400.000 € 420.000 € 430.000

De reacties op de blog waren talrijk – allemaal over de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Helaas geen enkele reactie om even op de stoel van de huizenbezitter te gaan zitten en een keuze te maken welke koopwoning u het liefst zou kopen.

Overbieden & taxatiewaarde

Het overbieden van een vraagprijs van een koopwoning wordt een (flink) nadeel als daadwerkelijk de taxatiewaarde ook hetzelfde is als de hogere koopprijs. Hieronder een simpel rekenvoorbeeld:

Vraagprijs koopwoning € 400.000
Woning gekocht voor € 440.000
Taxatiewaarde voor hypotheek € 440.000

Deze huizenkopers hebben een taxateur gezocht die hun koopwoning ook op de waarde van de koopprijs wilde taxeren. Het voordeel van hun is dat zij minder eigen middelen hoeven in te brengen.

Eigen middelen nodig bij lagere taxatiewaarde

Bij een taxatiewaarde van 420.000 euro moet er 20.000 euro eigen middelen worden ingebracht om de woning te kunnen kopen. Hierbij komen dan ook nog de kosten koper die betaald moeten worden uit eigen zak.

Gevolgen voor vraagprijs gelijkwaardige woning

Het gevolg van de taxatiewaarde van 440.000 euro is dat de volgende gelijkwaardige woning die te koop wordt gezet een minimale vraagprijs krijgt van 440.000 euro. Hieronder een simpel rekenvoorbeeld wat er kan gebeuren als die woning weer boven de vraagprijs wordt gekocht.

Vraagprijs koopwoning € 440.000
Woning gekocht voor € 490.000
Taxatiewaarde voor hypotheek € 490.000

In een korte tijd kunnen de huizenprijzen van gelijksoortige woningen flink stijgen. In mijn rekenvoorbeeld gaat hier over een bedrag van 90.000 euro. Dit is een stijging van 22,5%!

Taxatiewaarde gelijk aan vraagprijs

Hoe zou het eruit zien als de taxatiewaarde gelijk was geweest aan de vraagprijs?

Vraagprijs koopwoning € 400.000
Woning gekocht voor € 440.000
Taxatiewaarde voor hypotheek € 400.000

Bij een taxatiewaarde van 400.000 euro moet deze huizenkoper toch echt 40.000 euro extra aan eigen middelen inbrengen en dus ook hebben om de woning te kunnen kopen.

Bovendien weet deze huizenkoper dat hij/zij 40.000 euro teveel heeft betaald voor de woning! Het verhaal van gelijksoortige woningen die hierna te koop worden gezet, is dan ook heel anders.

Vraagprijs te laag of taxatiewaarde te hoog

Ik ga er altijd van uit dat een verkopende makelaar zijn werk goed heeft gedaan en een huis te koop zet voor het bedrag dat de woning waard is. Dat maakt het onlogisch dat de taxatiewaarde na verkoop opeens veel hoger is.

Waarde beïnvloed?

Natuurlijk komt het voor dat een woning na aankoop hoger wordt getaxeerd dan de vraagprijs. Echter deze waarde moet dan niet vooraf zijn beïnvloed.

Waarde van een huis bepalen

Attentie: eigen middelen nodig!

Mijn klanten die boven de vraagprijs bieden attendeer ik er altijd op dat zij het bedrag boven de vraagprijs aan eigen middelen moeten hebben.

Prijsopdrijving slecht voor huizenmarkt

Dat achteraf de taxatiewaarde nog wat hoger kan uitvallen is dan een voordeeltje voor hun. Echter voor de huizenmarkt is deze prijsopdrijving niet goed.

Overleggen met een hypotheekexpert voordat je op huizenjacht gaat?
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek