Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zondag 1 oktober 2023, 10:18 - HomeFinance
#verzekeringen

Een lokale verhuizing kan een verrassende impact hebben op de premie van je autoverzekering. Een recente studie van een vooraanstaande vergelijkingssite heeft dit fenomeen onderzocht door naar twaalf verschillende adressen in Nederland te kijken en de premiefluctuaties te evalueren bij een verhuizing binnen dezelfde wijk.

De studie baseerde zich op een 35-jarige automobilist met vijf schadevrije jaren en een allriskverzekering voor een Kia Niro uit 2019. Er werd een vergelijking gemaakt met de premies van twintig verschillende verzekeraars.

Uit de resultaten bleek dat in 64% van de gevallen de premie veranderde na een verhuizing. Hoewel de gemiddelde stijging 22 euro per jaar was, waren er situaties waar de premie met meer dan 300 euro toenam. In de wijk Zevenkamp in Rotterdam kan iemands jaarpremie zelfs met 380 euro stijgen. Ook in steden zoals Eindhoven kunnen premies sterk variëren door een simpele verhuizing. Daarnaast waren er gevallen waarin de premie daalde na de verhuizing.

Wat nog interessanter is, is dat binnen dezelfde wijk de premie bij sommige verzekeraars steeg, terwijl het bij anderen juist daalde. De reden? Verzekeraars baseren hun premies op postcodegebieden. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verkeersdichtheid of economische omstandigheden van een specifiek gebied, kan zelfs een kleine verandering in adres de premie beïnvloeden.
 

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.