Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zondag 1 oktober 2023, 10:53 - HomeFinance
#lenen

Dit jaar zien we dat Nederlanders vaker een groter bedrag lenen voor significante aankopen. Het gemiddelde leenbedrag is dit jaar met 8% toegenomen tot €15.540, in vergelijking met het voorgaande jaar.

Auto's als voornaamste reden voor leningen

De belangrijkste aanleiding voor deze stijgende leenbedragen is de aankoop van een auto. De prijzen van auto's zijn recentelijk flink gestegen, grotendeels door verhoogde lonen en de stijgende kosten van grondstoffen. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 38% van alle leenaanvragen specifiek voor de aanschaf van een auto is.

Leningen voor financiële speelruimte

Interessant is dat 27% een lening aangaat om meer financiële ademruimte te verkrijgen. Experts waarschuwen echter voor deze trend, door aan te geven dat lenen niet dé oplossing is voor financiële knelpunten. In veel gevallen worden dergelijke leningsaanvragen dan ook afgekeurd, gezien men in staat moet zijn om de lening terug te betalen.

Andere redenen voor leningen

Naast auto's en het verkrijgen van extra financiële ruimte, wordt er in 15% van de situaties geleend voor woningrenovaties. Voor dit onderzoek zijn vele tienduizenden leenaanvragen onder de loep genomen.

Regionale leentrends in Nederland

De gemiddelde leensommen variëren aanzienlijk per provincie. Zo blijken inwoners van Utrecht met een gemiddelde van €17.073 het meest te lenen, gevolgd door Noord-Holland met €16.735 en Flevoland met €16.484. Opmerkelijk is dat Groningers met een gemiddelde van €13.070 het minste lenen.

Verder is er een onderscheid te merken in het leendoel per provincie.

Drenthe staat bovenaan met een gemiddelde van €21.825 voor woningverbouwingen, terwijl in Utrecht voornamelijk voor auto's wordt geleend met een gemiddelde van €17.823. In Noord-Holland lenen mensen met gemiddeld €12.876 het vaakst voor wat extra financiële ruimte.

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.