Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlanders lenen meer voor auto's door prijsstijging.

Dit jaar zien we dat Nederlanders vaker een groter bedrag lenen voor significante aankopen. Het gemiddelde leenbedrag is dit jaar met 8% toegenomen tot €15.540, in vergelijking met het voorgaande jaar.

Auto’s als voornaamste reden voor leningen

De belangrijkste aanleiding voor deze stijgende leenbedragen is de aankoop van een auto. De prijzen van auto’s zijn recentelijk flink gestegen, grotendeels door verhoogde lonen en de stijgende kosten van grondstoffen. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 38% van alle leenaanvragen specifiek voor de aanschaf van een auto is.

Leningen voor financiële speelruimte

Interessant is dat 27% een lening aangaat om meer financiële ademruimte te verkrijgen. Experts waarschuwen echter voor deze trend, door aan te geven dat lenen niet dé oplossing is voor financiële knelpunten. In veel gevallen worden dergelijke leningsaanvragen dan ook afgekeurd, gezien men in staat moet zijn om de lening terug te betalen.

Andere redenen voor leningen

Naast auto’s en het verkrijgen van extra financiële ruimte, wordt er in 15% van de situaties geleend voor woningrenovaties. Voor dit onderzoek zijn vele tienduizenden leenaanvragen onder de loep genomen.

Regionale leentrends in Nederland

De gemiddelde leensommen variëren aanzienlijk per provincie. Zo blijken inwoners van Utrecht met een gemiddelde van €17.073 het meest te lenen, gevolgd door Noord-Holland met €16.735 en Flevoland met €16.484. Opmerkelijk is dat Groningers met een gemiddelde van €13.070 het minste lenen.

Verder is er een onderscheid te merken in het leendoel per provincie.

Drenthe staat bovenaan met een gemiddelde van €21.825 voor woningverbouwingen, terwijl in Utrecht voornamelijk voor auto’s wordt geleend met een gemiddelde van €17.823. In Noord-Holland lenen mensen met gemiddeld €12.876 het vaakst voor wat extra financiële ruimte.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek