Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogTwee vliegen in één klap: lagere energiekosten & beter verkoopbaar
Je huis isoleren en kiezen voor een gasloze toekomst doe je voor het milieu, en natuurlijk voor een lagere energierekening. Het heeft ook een mooi bijkomend effect, namelijk een verbeterd energielabel. Dit zorgt weer voor een gemiddeld hogere woningwaarde. De waardeontwikkeling van het huis zal niet je eerste prioriteit zijn bij het verduurzamen, maar prettig is het wel.
Door goedkope leningen en door het verstrekken van subsidies krijg je vanuit de overheid een steuntje in de rug om het energieverbruik te verlagen. Richting de winter zijn de gasprijzen alweer aan het stijgen, dus gedacht vanuit je eigen portemonnee moet je wel kiezen voor het groener maken van je huis. Je doet er verstandig aan om mee te buigen met de klimaatdoelen van Nederland, want je kunt wachten op hogere energiekosten.
De duurzaamheid verbeteren kun je op verschillende manieren aanpakken. De beste aanpak is tegen de laagst mogelijke kosten het meeste rendement behalen. Met andere woorden, zo weinig mogelijk euro’s uitgeven, met het beste resultaat. Hier heb je dus een goed onderbouwd plan voor nodig. Online kun je vinden waarmee je moet beginnen. Ga je eerst het dak isoleren of kies je eerst voor spouwmuurisolatie? Wat de beste aanpak is verschilt per huis. Het punt in je huis waar je de meeste warmte verliest, is als eerste aan de beurt. Begin niet zelf te puzzelen, maar schakel hier een gratis energieadviseur voor in. De adviseur kan jou ook gelijk een kostenbegroting geven.
Wil je met een huis met een energielabel G (het slechtste energielabel) een sprong maken naar een huis met een energielabel C? Ook in dat geval kun je letten op de duurzame maatregelen met het grootste rendement. Het energielabel is namelijk gericht op de duurzaamheid van je huis. De maatregelen die zorgen voor een lager verbruik, zorgen ook voor het verbeteren van het energielabel. Het gaat om het primair fossiel energieverbruik van je huis.
Dit heeft het NVM in de zomer van 2022 onderzocht. Hieruit blijkt dat een huis met energielabel C gemiddeld 7,9% meer in de verkoop oplevert dan een huis met energielabel G. Uitgaande van een verkoopwaarde van €350.000 voor een energielabel G huis, zou een huis met het energielabel C gemiddeld bijna €28.000 meer opleveren in de verkoop. Daar komt nog bij dat een huis met een beter energielabel ook sneller verkocht wordt.
Ik overweeg extra zonnepanelen op ons huis, maar deze plannen heb ik eerst in de koelkast gezet. Niet alleen omdat de saldering mogelijk wordt afgebouwd, maar ook omdat energieleveranciers de klanten steeds meer beboeten voor zonnepanelen. Energieleverancier Vandebron gaat als eerste leverancier kosten rekenen voor het terugleveren van energie aan het net. Het plaatsen van (extra) zonnepanelen wordt hierdoor minder interessant.
Toch maar even informeren wat voor mij de beste investeringen zijn om te komen tot een duurzamer huis.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.