Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 27 oktober 2023, 08:17 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen

Je huis isoleren en kiezen voor een gasloze toekomst doe je voor het milieu, en natuurlijk voor een lagere energierekening. Het heeft ook een mooi bijkomend effect, namelijk een verbeterd energielabel. Dit zorgt weer voor een gemiddeld hogere woningwaarde. De waardeontwikkeling van het huis zal niet je eerste prioriteit zijn bij het verduurzamen, maar prettig is het wel.

Hogere energiekosten voorkomen

Door goedkope leningen en door het verstrekken van subsidies krijg je vanuit de overheid een steuntje in de rug om het energieverbruik te verlagen. Richting de winter zijn de gasprijzen alweer aan het stijgen, dus gedacht vanuit je eigen portemonnee moet je wel kiezen voor het groener maken van je huis. Je doet er verstandig aan om mee te buigen met de klimaatdoelen van Nederland, want je kunt wachten op hogere energiekosten.

Zo effectief mogelijk het energieverbruik verlagen

De duurzaamheid verbeteren kun je op verschillende manieren aanpakken. De beste aanpak is tegen de laagst mogelijke kosten het meeste rendement behalen. Met andere woorden, zo weinig mogelijk euro’s uitgeven, met het beste resultaat. Hier heb je dus een goed onderbouwd plan voor nodig. Online kun je vinden waarmee je moet beginnen. Ga je eerst het dak isoleren of kies je eerst voor spouwmuurisolatie? Wat de beste aanpak is verschilt per huis. Het punt in je huis waar je de meeste warmte verliest, is als eerste aan de beurt. Begin niet zelf te puzzelen, maar schakel hier een gratis energieadviseur voor in. De adviseur kan jou ook gelijk een kostenbegroting geven.

Beste aanpak voor energierekening = grootste effect op energielabel

Wil je met een huis met een energielabel G (het slechtste energielabel) een sprong maken naar een huis met een energielabel C? Ook in dat geval kun je letten op de duurzame maatregelen met het grootste rendement. Het energielabel is namelijk gericht op de duurzaamheid van je huis. De maatregelen die zorgen voor een lager verbruik, zorgen ook voor het verbeteren van het energielabel. Het gaat om het primair fossiel energieverbruik van je huis.

Hoeveel effect heeft het energielabel op de verkoopwaarde van je huis?

Dit heeft het NVM in de zomer van 2022 onderzocht. Hieruit blijkt dat een huis met energielabel C gemiddeld 7,9% meer in de verkoop oplevert dan een huis met energielabel G. Uitgaande van een verkoopwaarde van €350.000 voor een energielabel G huis, zou een huis met het energielabel C gemiddeld bijna €28.000 meer opleveren in de verkoop. Daar komt nog bij dat een huis met een beter energielabel ook sneller verkocht wordt.

Zonnepanelen plaatsen nog steeds verstandig?

Ik overweeg extra zonnepanelen op ons huis, maar deze plannen heb ik eerst in de koelkast gezet. Niet alleen omdat de saldering mogelijk wordt afgebouwd, maar ook omdat energieleveranciers de klanten steeds meer beboeten voor zonnepanelen. Energieleverancier Vandebron gaat als eerste leverancier kosten rekenen voor het terugleveren van energie aan het net. Het plaatsen van (extra) zonnepanelen wordt hierdoor minder interessant.

Toch maar even informeren wat voor mij de beste investeringen zijn om te komen tot een duurzamer huis.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.