Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zonnepanelen – 5 interessante feiten over salderen

Terugleveren opgewekte stroom levert geld op

Terugleveren opgewekte stroom levert geld op

Salderen is voor bezitters van zonnepanelen waarschijnlijk een bekende term. In hoofdlijnen weet je wat het salderen inhoudt, maar de details kunnen een groot verschil maken.

Haal het maximale uit je zonnepanelen

Ik heb zelf ook zonnepanelen en ik ben in de details gedoken om meer informatie boven water te krijgen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik belangrijke en interessante feiten nog niet kende. Graag deel ik ze ook met jou. Door de details te weten haal je het maximale uit je zonnepanelen.

Airco’s en elektrische auto

Op ons dak liggen 15 zonnepanelen. Met een huishouden van vier personen kunnen de panelen voldoende opwekken om voor stroom niet meer afhankelijk te zijn van onze energieleverancier. Vorig jaar hebben we in de woonkamer en op zolder airco’s geplaatst die kunnen koelen en verwarmen. Begin dit jaar hebben we een elektrische auto gekocht, met uiteraard een oplader aan huis.

Elektrische auto opladen

Extra zonnepanelen plaatsen?

De 15 zonnepanelen zijn nu niet meer voldoende om ons voor stroom onafhankelijk te maken van onze energieleverancier. Voordat we extra panelen plaatsen, wil ik eerst weten hoe het salderen precies werkt en wat de toekomst biedt. De overheid heeft namelijk plannen om het salderen af te schaffen. De volgende 5 feiten nemen we mee om te kijken hoe we verder verduurzamen.

Gratis Energiebespaarscan

1.       Door terugleveren kun je verdienen in plaats van betalen

Door meer opgewekte stroom dan verbruikte stroom ben je zelf de energieleverancier. Door een terugleververgoeding besparen de zonnepanelen je niet alleen geld, maar ze leveren je ook geld op.

Hoe hoog is de terugleververgoeding?

De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Jaren geleden waren er nog energiebedrijven die de hoogte van de terugleververgoeding gelijkgestelden met het tarief voor het afnemen van stroom, maar dat ga je nu niet meer vinden. Een gebruikelijk tarief voor stroom is op dit moment €0,38 per kWh. Tegenwoordig mag je blij zijn met een terugleververgoeding van €0,09 per kWh. Toch kun je geld verdienen met zonnepanelen. Je wordt er niet rijk van, maar ook beetjes zijn mooi meegenomen.

Zonnepanelen

2.       De terugleververgoeding is niet altijd belangrijk

Bij het zoeken naar een nieuw energiecontract let ik goed op de terugleververgoeding. Dit is het bedrag dat je krijgt van de energieleverancier voor het terugleveren van energie. Mijn verbruik aan stroom is nu groter dan wat mijn zonnepanelen opwekken. Hierdoor is het niet meer belangrijk hoe groot de terugleververgoeding is.

Salderen: opgewekte stroom wegstrepen tegen verbruik

Alles wat ik opwek mag ik wegstrepen tegen wat ik verbruik. Pas als ik meer lever dan verbruik, krijg ik de terugleververgoeding. In de praktijk gaat dat niet gebeuren met airco’s en een elektrische auto.

Kiezen voor een goedkoper energiecontract

3.       Ook na 2025 blijft het salderen nog interessant

Het kabinet heeft plannen om het salderen vanaf 2025 af te bouwen. Anneke schreef er eerder dit jaar al een blog over: Saldering zonnepanelen opeens hot. De nieuwe Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Door de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer is het nog maar de vraag of het afschaffen van het salderen nog steeds door kan gaan.

Stel, de Eerste Kamer geeft akkoord en per 2025 wordt het salderen afgebouwd. Pas per 2031 kun je niets meer salderen. In 2025 en 2026 kun je nog steeds voor 64% salderen. Door de hoge kosten van energie kun je tot 2031 een groot deel van de investering weer terugverdienen.

4.       Stroom kun je opslaan in een thuisaccu

Er is een alternatief voor het terugleveren van stroom, namelijk de thuisbatterij of thuisaccu. Voordat je een accu gaat bestellen, moet je eerst stilstaan bij de nadelen. De accu’s zijn nog erg duur en de accu maakt je niet onafhankelijk van het energiebedrijf wat betreft de stroomlevering.

Thuisbatterij voor opslaan opgewekte stroom

Thuisbatterij weggestreept

In de zomer kun je op een zonnige dag de opgeslagen energie opslaan en weer gebruiken in de nacht. Maar  de opgewekte stroom langer bewaren dan een paar dagen kan (nog) niet. Het is de vraag of je hieraan moet beginnen nu het salderen nog steeds mogelijk is. Voor mezelf heb ik deze optie weggestreept.

5.       Maandelijks salderen ongunstig

Energiebedrijven kunnen ervoor kiezen om maandelijks te salderen. Let daar goed op, want dat is voor jou veel minder gunstig dan jaarlijks salderen.

Nadeel van maandelijks salderen

Het nadeel van het maandelijks salderen voor jou is dat jouw zonnepanelen vooral in de zomer veel stroom opwekken en in de rest van het jaar minder. Over de maanden juli en augustus krijg je door de vele zonuren een kleine vergoeding, namelijk de terugleververgoeding van bijvoorbeeld €0,09 per kWh. Maar over de wintermaanden betaal je veel meer voor je stroom. Het is voordeliger om over één jaar te salderen.

Als jouw leverancier maandelijks saldeert, kan dit een goede reden zijn om over te stappen naar een andere leverancier. In een voorbeeld leg ik het nadelige effect van maandelijks salderen uit.

Voorbeeld

Je verbruikt meer stroom dan je zonnepanelen per jaar opleveren. Jouw energieleverancier saldeert per maand. Stroom kost jou €0,38 per kWh en de terugleververgoeding bedraagt €0,09 per kWh. In juli leveren jouw zonnepanelen op: 400 kWh In juli komt jouw verbruik uit op: 160 kWh Je krijgt dus een terugleververgoeding over: 240 kWh x (bijvoorbeeld) €0,09 = €21,60 Door het jaarlijks salderen had de 240 kWh jou opgeleverd: 240 x €0,38 = €91,20

Jaarlijks salderen niet meer verplicht

Jaarlijks salderen is dus veel gunstiger, maar dat is op dit moment niet meer wettelijk verplicht. Helaas, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) – en ik ook. Het nieuwe wetsvoorstel bevat wel weer de regel dat jaarlijks salderen verplicht is, maar dat is nu dus nog niet zo. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek