Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 14 november 2023, 07:38 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

Vorige week in het AD een artikel over het idee dat de waarde van woningen naar beneden moeten worden bijgesteld vanwege de klimaatrisico’s. De risico's van extreem weer hebben grote invloed op huizen.

Waarschuwing van de AFM

Deze waarschuwing kwam van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het betreft hier dan het gevaar van overstromingen of paalrot waardoor er funderingsproblemen ontstaan. De AFM vindt het volgende:

 • Woningkopers moeten duidelijk de risico’s weten
 • Makelaars moeten actief de gevaren communiceren en ook vermelden in de taxatierapporten
 • Banken moeten de waarde van de woningen naar beneden bijstellen
 • 59% van Nederland is kwetsbaar voor overstromingen
 • De waterschade in Limburg was twee jaar geleden 1,8 miljard!
 • Schatting: 1 miljoen woningen funderingsproblemen hebben of zullen krijgen
 • Meeste kans op funderingsproblemen woningen voor 1970
 • AFM: goede zaak als huizenbezitters zich kunnen verzekeren tegen overstromingsrisico’s
 • Naast energielabels zouden er klimaatlabels moeten komen

De AFM heeft natuurlijk wel een punt. De grootste uitgave die een mens doet is meestal het kopen van een huis. Tegenwoordig kan je dit vergelijken met het kopen van een broodje bij McDonald's. De kans is trouwens groot dat een schade claim naar McDonald's eerder wordt toegekend dan een claim naar verkoper van een koopwoning.

Verantwoordelijkheid afschuiven op kopers

In mijn blog De 'Mijn naam is haas'-koopakte voor een huis kon u al lezen dat tegenwoordig alles is uitgesloten in de koopakte die kopers moeten tekenen. Ik vind dat makelaars meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Veel makelaars verkopen nu woningen met als advies aan hun verkopers om een koper te kiezen die geen ontbindende voorwaarden voor financiering neemt en ook geen bouwkundig rapport. Dit is wel heel gemakkelijk de verantwoordelijkheid afschuiven op de kopers.

Verplichtingen bij woningaankoop

Zoals bekend ben ik een groot voorstander van de volgende verplichtingen:

 • Minimaal 6 weken voor de ontbindende voorwaarden voor financiering
 • Bouwkundig rapport
 • Koop is rond na toezegging verkopers (dus niet na ondertekening van koopakte)

Bovendien is het verstandig dat makelaars een verplichte zorgplicht gaan krijgen en dat er echt een diploma behaald moet gaan worden. Nu kan iedereen, iedere dag makelaar worden zonder daarvoor iets te doen. Dit laatste is natuurlijk heel vreemd dat dit mogelijk is.

Funderingsproblemen: enorme kosten

Ik weet dat de gemeente Rotterdam een plattegrond heeft gemaakt van de funderingsproblemen. Gebieden die rood gekleurd zijn, hebben het grootste risico van funderingsproblemen. Mensen staan er niet bij stil dat deze kosten vaak kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. In de ergste gevallen wordt een woning onbewoonbaar verklaard.

Na energielabel ook klimaatlabel voor huizen!

Tot slot ben ik zeker voorstander dat ook hypotheekadviseurs en banken zich meer in deze materie gaan verdiepen. Vooral banken kunnen een standpunt gaan innemen zoals bij het energielabel. Hypotheekadviseurs kunnen dan hun klanten hierover informeren. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, dan zullen kopers minder snel een kat in de zak kopen.

Babbelen met hypotheekadviseur?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.