Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Buitenlandse spaarrente blijft populair ondanks risico's

Nederlanders, bekend om hun spaarzaamheid, zien zich steeds vaker genoodzaakt hun spaargeld bij Europese banken onder te brengen. Dit fenomeen, ingegeven door de lage spaarrentes van Nederlandse banken, heeft geleid tot een significante toename van Nederlands spaargeld in andere eurolanden. Volgens De Nederlandsche Bank is er eind september een bedrag van 10,5 miljard euro ondergebracht bij Europese banken, een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Homefinance.nl, met haar expertise in spaargedrag en financiële trends, belicht deze ontwikkeling vanuit een grondig onderzochte invalshoek.

Hoge rente in Europa is een aantrekkelijk alternatief

Robin, gespecialiseerd in financiële zaken, legt uit waarom Nederlanders kiezen voor buitenlandse banken. Hij stelt dat, in vergelijking met de spaarrentes van grote Nederlandse banken, die rond de één procent schommelen, sommige Europese banken tot vier procent rente bieden op langlopende deposito’s. Dit verschil kan op een bedrag van 10.000 euro oplopen tot een extra rente van 300 euro.

Een kleine maar groeiende groep

Interessant is dat, ondanks de significante stijging van het spaargeld in het buitenland, het nog steeds maar om een klein deel (twee procent) van de Nederlandse spaarders gaat.

Lagere spaarrente bij Nederlandse banken

Robin verklaart de lage spaarrente bij Nederlandse banken als een gevolg van hun sterke financiële positie. Hij benadrukt dat Nederlandse banken, door hun goede kapitalisatie, minder afhankelijk zijn van spaargeld voor leningen aan derden. Dit verschuift het traditionele model waarbij banken winst maakten door spaargeld uit te lenen.

Lessen uit de kredietcrisis

De kredietcrisis van 2008, met als voorbeeld de ondergang van Icesave, blijft een belangrijke overweging voor Nederlandse spaarders. Robin verwacht dat dit verleden veel spaarders voorzichtig maakt bij het overstappen naar buitenlandse banken, ondanks de hogere rentes.

Stappen naar een buitenlandse spaarbank 

Het onderbrengen van spaargeld bij een buitenlandse bank is niet bijzonder ingewikkeld, stelt Robin. Hij adviseert spaarders echter nadrukkelijk om te controleren of deze banken onder het Europese bankentoezicht vallen en of ze deel uitmaken van het Europese depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert dat spaarders tot een bedrag van 100.000 euro beschermd zijn bij een bankfaillissement binnen de EU.

Homefinance.nl benadrukt dat, hoewel de verleiding van hogere rentes in het buitenland groot is, Nederlandse spaarders goed geïnformeerd en voorzichtig moeten zijn. De balans tussen het potentieel van hogere rente en de veiligheid van spaartegoeden is cruciaal. Spaarders dienen de betrouwbaarheid en stabiliteit van buitenlandse banken grondig te evalueren alvorens de overstap te maken.

  8 dec.
Banca Progetto (via Raisin) 3,50%
Klarna (via Raisin) 3,29%
Nordax Bank (via Raisin) 3,29%
CKV Spaarbank (via Raisin) 3,20%
Distingo Bank (via Raisin) 3,20%
Collector (via Raisin) 3,12%
Bigbank 3,10%
InBank (via Raisin) 3,05%
Renault Bank (via Raisin) 2,93%
BUX 2,75%

Bekijk de hoogste spaarrentes hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek