HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Meer leencapaciteit door dalende hypotheekrente

Het is opnieuw mogelijk om meer te lenen voor een woning, dankzij de dalende hypotheekrentes die nu weer het niveau van begin januari hebben bereikt. Dit is de zesde achtereenvolgende week van daling, zoals blijkt uit de cijfers van actuelerentestanden.nl.

De tienjaars hypotheekrente, onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), staat nu op 4,26 procent. Dit is identiek aan het niveau van begin dit jaar, bevestigt Robin van Homefinance.

Dalende rente, meer leencapaciteit

Deze afname in rente, een daling van 0,3 procentpunt sinds begin november, maakt het mogelijk voor potentiële huizenkopers om meer te lenen. Echter, de exacte toename in leencapaciteit is afhankelijk van het individuele inkomen.

Minimale verschillen in rente bij verschillende looptijden

Opvallend is dat de verschillen in hypotheekrentes bij diverse looptijden momenteel zeer gering zijn. De rente voor een 30-jarige hypotheek ligt slechts 0,1 procentpunt hoger dan die voor 20 jaar. Het verschil tussen 10 en 20 jaar bedraagt nu 0,3 procentpunt, wat kleiner is dan gebruikelijk.

Overweging langere looptijd

Gezien deze kleine verschillen kan het voor huizenkopers aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een hypotheek met een langere looptijd, suggereert Robin. Dit kan voordelig zijn indien men van plan is om binnen tien jaar te verhuizen. Men kan dan profiteren van een lage rente, mocht de rente in de toekomst stijgen. Als de rente daarentegen daalt, is het mogelijk om over te stappen op deze lagere rente. Het nadeel is dat een langere looptijd initieel hogere rentelasten met zich meebrengt.

Invloed van ECB op hypotheekrente

De recente daling in hypotheekrente is mede te danken aan de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) eind oktober, om de rente die banken ontvangen voor het stallen van geld bij de ECB niet verder te verhogen. Eerdere renteverhogingen door de ECB waren bedoeld om inflatie tegen te gaan, en er wordt nu verwacht dat de inflatie zal afnemen.

Deze recente ontwikkelingen in de hypotheekrente bieden nieuwe mogelijkheden voor huizenkopers, zowel in termen van verhoogde leencapaciteit als de overweging van langere hypotheeklooptijden. .

Bekijk de hypotheekrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen