Search
Close this search box.

Meer leencapaciteit door dalende hypotheekrente

Het is opnieuw mogelijk om meer te lenen voor een woning, dankzij de dalende hypotheekrentes die nu weer het niveau van begin januari hebben bereikt. Dit is de zesde achtereenvolgende week van daling, zoals blijkt uit de cijfers van actuelerentestanden.nl.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

De tienjaars hypotheekrente, onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), staat nu op 4,26 procent. Dit is identiek aan het niveau van begin dit jaar, bevestigt Robin van Homefinance.

Dalende rente, meer leencapaciteit

Deze afname in rente, een daling van 0,3 procentpunt sinds begin november, maakt het mogelijk voor potentiële huizenkopers om meer te lenen. Echter, de exacte toename in leencapaciteit is afhankelijk van het individuele inkomen.

Minimale verschillen in rente bij verschillende looptijden

Opvallend is dat de verschillen in hypotheekrentes bij diverse looptijden momenteel zeer gering zijn. De rente voor een 30-jarige hypotheek ligt slechts 0,1 procentpunt hoger dan die voor 20 jaar. Het verschil tussen 10 en 20 jaar bedraagt nu 0,3 procentpunt, wat kleiner is dan gebruikelijk.

Overweging langere looptijd

Gezien deze kleine verschillen kan het voor huizenkopers aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een hypotheek met een langere looptijd, suggereert Robin. Dit kan voordelig zijn indien men van plan is om binnen tien jaar te verhuizen. Men kan dan profiteren van een lage rente, mocht de rente in de toekomst stijgen. Als de rente daarentegen daalt, is het mogelijk om over te stappen op deze lagere rente. Het nadeel is dat een langere looptijd initieel hogere rentelasten met zich meebrengt.

Invloed van ECB op hypotheekrente

De recente daling in hypotheekrente is mede te danken aan de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) eind oktober, om de rente die banken ontvangen voor het stallen van geld bij de ECB niet verder te verhogen. Eerdere renteverhogingen door de ECB waren bedoeld om inflatie tegen te gaan, en er wordt nu verwacht dat de inflatie zal afnemen.

Deze recente ontwikkelingen in de hypotheekrente bieden nieuwe mogelijkheden voor huizenkopers, zowel in termen van verhoogde leencapaciteit als de overweging van langere hypotheeklooptijden. .

Bekijk de hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek