Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Een te verduurzamen huis kopen in 2024

Extra hypotheek voor het isoleren van je huis

Extra hypotheek voor het isoleren van je huis

Ook bij het aanvragen van een hypotheek speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Je kunt in 2024 een hogere hypotheek krijgen voor een duurzame woning. Koop je een huis met een slecht energielabel? Nog steeds kun je meer lenen, maar het meerdere moet je dan wel gebruiken voor het verbeteren van het energielabel. Wat zijn de regelingen in 2024?

Goed nieuws voor huizenkopers

Als je een (ander) huis wilt kopen is er veel goed nieuws. Je kunt meer lenen met een NHG hypotheek, er geldt een ruimere vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en alleenstaanden met een inkomen boven de €28.000 kunnen meer lenen in een hypotheek. De meest verrassende veranderingen zijn het extra kunnen lenen voor een duurzaam huis en de ruimere mogelijkheden voor het extra lenen voor het isoleren of het op andere manieren vergroenen van je huis.

Alles over hypotheken

Meer lenen voor het kopen van een huis

Ben je op zoek naar een energiezuinige koopwoning? Kiezen voor de meest duurzame huizen (A++++ met energieprestatie) geeft jou recht op een hypotheek tot wel €50.000 extra. Door een dergelijke woning kun je dus een halve ton extra lenen. Het extra leenbedrag hangt af van het energielabel. Kopers van een huis met het energielabel A of B kunnen €10.000 extra lenen. Voor huizen met de labels C of D gaat het om €5.000 extra. Met de energielabels E, F en G kun je niets extra lenen. Toch zijn er wel mogelijkheden, als je gaat investeren in de te kopen woning.

Met een extra hypotheek jouw huis isoleren

Voor huizen met de slechtste energielabels (E, F en G) is de eerste noodzaak het zorgen voor isolatie. Je kunt er zonnepanelen op leggen, maar je kunt het beste eerst de focus leggen op de grootste kostenposten wat betreft het energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de muren, de vloeren en het dak. Voor een huis met de drie slechtste energielabels kun je €20.000 extra lenen. Het extra leenbedrag moet je wel volledig gebruiken voor het verduurzamen. Kopers van een huis met het energielabel A of B kunnen ook nog €10.000 extra lenen.

Energielabel woning

Overwaarde in je huis gebruiken voor verduurzaming

Ook huiseigenaren met overwaarde in de woning kunnen het verduurzamen financieren met een extra hypotheek. Je kunt namelijk een deel van de overwaarde opnemen om je duurzame plannen uit te voeren. Als je het leenbedrag aantoonbaar gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren van je woning, kan de betaalde hypotheekrente ook nog aftrekbaar zijn.

Dakisolatie zorgt voor het snel terugverdienen van de investering

Warmte gaat omhoog, dus moet je zorgen voor een goed geïsoleerd dak. Wist je dat je met dakisolatie voor een hoekwoning een energiebesparing kunt realiseren van €850 per jaar? Het uitbesteden van deze klus kost je maximaal een paar duizend euro, dus een dergelijke investering kun je snel terugverdienen. Als je zelf gaat isoleren, kun je de investering nog sneller terugverdienen.

Doe de gratis Energiebespaarscan en ervaar waar voor jou de grootste besparingen liggen aan energielasten!

Gratis Energiebespaarscan

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek