Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Overbieden domineert krapper wordende woningmarkt

De recente ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt worden gekenmerkt door toenemende schaarste en een opwaartse trend in huizenprijzen. Dit scenario wordt bevestigd door recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die een gedetailleerd beeld schetsen van de huidige marktomstandigheden.

Kerninformatie:

 1. Toename van overbiedingen
  In het afgelopen kwartaal is meer dan de helft van de verkochte woningen voor een hogere prijs dan de vraagprijs verkocht, een stijging ten opzichte van de 46% in het voorgaande kwartaal.
 2. Verscherping van de markt
  Het aantal beschikbare woningen voor kopers is gedaald van 2,6 naar 2,1, wat ver verwijderd is van de ideale situatie van 5 tot 10 keuzemogelijkheden, wat wijst op een verhoogde marktkrapte.
 3. Daling van het aanbod
  Aan het einde van het laatste kwartaal was er een daling van 11% in het woningaanbod vergeleken met drie maanden eerder, en zelfs 26% minder in vergelijking met het voorgaande jaar.
 4. Prijstoename
  De gemiddelde woningprijs is in het afgelopen kwartaal met meer dan 3% gestegen, wat leidt tot een gemiddelde prijs van €434.000.
 5. Trend in prijzen
  Na een daling in de zomer van 2022, vertonen de huizenprijzen nu voor het derde opeenvolgende kwartaal een stijging, ondanks de eerdere stijging van de hypotheekrente.
 6. Verschillen per woningtype
  Tussenwoningen laten het grootste verschil zien tussen vraag- en verkoopprijs (2,9% hoger), terwijl vrijstaande huizen gemiddeld onder de vraagprijs worden verkocht.
 7. Verkoopvolumes
  In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn er 36.500 woningen verkocht, 12% meer dan een jaar eerder, met een gemiddelde verkooptijd van 30 dagen.
 8. Nieuwbouwmarkt
  Terwijl de prijzen voor bestaande bouw stegen, daalden de prijzen van nieuwbouwwoningen met 2,3%. Desondanks kwamen er afgelopen kwartaal 19.500 nieuwe huizen beschikbaar, het hoogste aantal in bijna acht jaar.

Huidige stand van woningmarkt en Advies

De huidige stand van de Nederlandse woningmarkt toont een complexe dynamiek. De combinatie van krapte, stijgende prijzen, en de diversiteit in prestaties tussen verschillende woningtypes stelt kopers en verkopers voor uitdagingen. Voor potentiële kopers is het raadzaam om rekening te houden met de huidige marktcondities en de verwachting dat overbieden normaal is geworden. Tegelijkertijd duidt de groei in het aanbod van nieuwbouwwoningen op mogelijke kansen in deze sector. Zoals altijd is het essentieel om goed geïnformeerd te blijven en professioneel advies in te winnen bij het navigeren door de huidige woningmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek