Search
Close this search box.

Sterke daling hypotheekrente sinds november

De recente daling van de hypotheekrente, hoewel aanzienlijk, laat zien dat de renteniveaus nog steeds relatief hoog zijn in historisch perspectief. In 2023 schommelde de meest gekozen hypotheekrente voor 10 jaar vast tussen 4 en 5 procent. Echter, aan het eind van het jaar zette een opvallende daling in, resulterend in een daling van ongeveer 0,6 procentpunt, volgens de financieel expert Robin in zijn recente nieuwsbrief.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

De gemiddelde rente voor een 10-jaars hypotheek

De gemiddelde rente voor een 10-jaars hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat momenteel op 3,9 procent, terwijl het voor hypotheken zonder NHG tot 100 procent van de woningwaarde 4,37 procent bedraagt. Deze niveaus steken scherp af tegen de rentes van 1 tot 2 procent die tussen 2019 en 2022 gangbaar waren.

Een blik op de renteontwikkeling sinds 2010 onthult een fluctuerend patroon. In 2010 stond de rente voor een 10-jaars NHG-hypotheek op 5 procent, piekend naar bijna 5,5 procent in 2011. Na een aanzienlijke daling in de daaropvolgende jaren, bereikte de rente in 2021 zelfs een laagtepunt van 1 procent. Deze historische context verheldert de huidige situatie, waarbij de rente in 2022 fors steeg als reactie op het economisch herstel na de coronapandemie en de geopolitieke onrust, waaronder de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen.

Drie belangrijke observaties in de huidige hypotheekrentemarkt

  1. De gemiddelde rentes voor verschillende rentevaste periodes naderen elkaar, waardoor het prijsverschil tussen bijvoorbeeld 10- en 20-jaars hypotheken kleiner is geworden.
  2. De verhouding tussen variabele en vaste rentetarieven toont interessante trends. Historisch gezien zijn variabele rentes lager, maar tussen 2015 en 2021 lagen deze vaak hoger dan de vaste rentes voor 5 of 10 jaar. In 2023 is de kloof tussen variabele en vaste rentes (10 jaar vast met NHG) opgelopen tot ongeveer 2,2 procentpunten.
  3. Voor huiseigenaren die in 2024 hun rente moeten herzien, is het van belang de actuele renteontwikkelingen in de gaten te houden. Zij kunnen mogelijk profiteren van de recente daling, vooral als de woningwaarde is gestegen, waardoor ze in een lagere risicoklasse kunnen vallen met een lagere renteopslag.

Naast deze analyse is het voor huiseigenaren belangrijk om de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers te overwegen, vooral bij het overwegen van een overstap naar een aanbieder met aantrekkelijkere rentetarieven.

  12 jan.
bijBouwe 3,61%
Centraal Beheer 3,62%
Moneyou 3,62%
Lloyds Bank 3,63%
MUNT Hypotheken 3,63%
Venn 3,64%
Robuust Hypotheken 3,65%
ABN AMRO 3,66%
ASR 3,66%
BLG Wonen 3,69%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek