Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Een oude woning moet je slim verduurzamen

Wat zijn de zwakke plekken van het huis?

Wat zijn de zwakke plekken van het huis?

Het kopen van een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen zijn niet de eerste maatregelen die je treft met een energieverslindende oude woning. De eerste stap is ervoor zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Daarna kijk je pas naar alternatieve energiebronnen. Neem de tijd om goed te bepalen hoe je iedere euro gaat besteden. Je wilt het liefst zo weinig mogelijk euro’s opofferen en toch de woning optimaal verduurzamen.

Grootste pijnpunten van jouw woning

Voordat je bedrijven inschakelt voor het isoleren of spullen bestelt om het isoleren zelf op te pakken, moet je eerst weten wat de grootste pijnpunten zijn van de woning. Je kunt je geld bewaren voor latere kostenposten, want een energiescan is gratis. Via onderstaande button kom je bij een in te vullen formulier. Na het invullen en versturen van het formulier neemt een energieadviseur contact met je op voor de scan. Laat je ook gelijk bijpraten over de mogelijkheden van subsidies vanuit de overheid.

 Gratis Energiebespaarscan

Wat zijn de zwakke plekken van het huis?

Het is de truc om binnen het budget het maximale te bereiken. Een slecht geïsoleerd huis krijg je niet eenvoudig naar een huis met het beste energielabel. Uit de energiescan blijkt waar het grootste energieverlies ontstaat. De isolatiewaardes worden gecontroleerd en op deze manier ontstaat een beeld waar mee begonnen moet worden bij het energiezuiniger maken van het huis. Mogelijk is het huis wel geïsoleerd, maar is beter isoleren noodzakelijk. De zwakste plekken van huizen zijn bijvoorbeeld het dak en de ramen.

De basis van een oudere woning tegen lage kosten verbeteren

In een oud en slecht onderhouden huis moet veel geld geïnvesteerd worden om de energierekening naar een redelijk niveau te krijgen. Ook in kleine stapjes kun je veel bereiken.

Wat kun je zelf doen?

Als uit de scan blijkt dat het dak de grootste ‘energielekker’ is, kun je zelf gaan isoleren. Je moet wel weten wat je doet en je moet er enigszins gevoel bij hebben, maar met de juiste instructies gaat het lukken. Het zelf isoleren van een spouwmuur wordt al een stuk lastiger. Overleg dus met de energieadviseur wat de beste keuzes zijn met het beschikbare budget.

Verduurzamen oude woning

Maak voor jezelf een plan van aanpak

Om de kosten over meerdere jaren te verdelen, kun je voor jezelf een plan maken. Je gaat nu bijvoorbeeld het dak en de vloer isoleren. Vervolgens bouw je weer een bedrag op voor de volgende stap in het plan. Over drie jaar heb je weer voldoende geld beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Door duidelijke doelen te stellen en maandelijks een bedrag te reserveren, kun je de woning verduurzamen zonder het afsluiten van een lening.

Of kiezen voor een tweede hypotheek

Een andere optie is om een extra hypotheek op het huis te nemen. Op deze manier gebruik je de overwaarde in het huis om de plannen te financieren. Ook kun je geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Met een verzamelinkomen tot €60.000 per jaar betaal je geen rente over deze lening.

Geld voor duurzamer huis

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek