Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Dollartekens door gratis telefoon

Vodafone betaalt terug zonder uitspraak van de rechter

Vodafone betaalt terug zonder uitspraak van de rechter

Soms verbaas ik me enorm over nieuwsberichten. Zoals deze: ‘Vodafone betaalt gratis mobieltje terug‘. Mijn verbazing komt niet door de op zich gekke kop – want iets dat gratis is terugbetalen klinkt niet enorm logisch natuurlijk. Alleen is het goed te plaatsen in het kader van telefoonabonnementen met zogenaamd gratis toestellen. Je weet wel, die abonnementen waarbij de reclames nu ‘Let op! Geld lenen kost geld.’ bevatten.

Rechtszaak voortijdig beëindigd

Nee, waar ik me over verbaas is dat er betaald wordt zonder dat de rechter al tot een uitspraak is gekomen in deze zaak. Een zaak die gebaseerd is op een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Die uitspraak stelde – vandaar die waarschuwing tegenwoordig – dat all-in abonnementen met ‘gratis’ mobieltje verkapte leningen zijn. ConsumentenClaim heeft op basis van die uitspraak deze rechtszaak aangespannen. Vodafone heeft nu besloten om de zaak voortijdig te beëindigen en de klant de kosten van het toestel terug te betalen. Zelfs meer dan dat.

Nieuwprijs, kosten, rente en aflossing

Meer dan dat? Ja, in de berichtgeving lees ik een bedrag van € 1.000. Dat is de volledige nieuwprijs van de telefoon, maar ook in rekening gebrachte rente, kosten en aflossingen. Rente en kosten, okay. Maar aflossingen? Dat zijn toch de bedragen die betaald zijn voor die nieuwprijs? Dubbel terugbetalen dus?

Verkapte leningen

Met de uitspraak van de Hoge Raad over die verkapte leningen ben ik het volledig eens. Ik ben ook blij dat dit tegenwoordig veel duidelijker gemaakt moet worden aan de klant die een abonnement met toestel aanschaft. Prima. Dat betekent echter voor mij niet dat iedereen die in het verleden zo’n abonnement had nu geld terug moet krijgen. Dat zou toch gekkenwerk zijn!

Echt niet gratis en dat wist je!

Het is waar – providers hebben altijd geroepen dat het mobieltje gratis was bij het abonnement. Toch wist je bij het afsluiten van zo’n abonnement heus wel dat het toestel niet écht gratis was. Dat je daarvoor in je maandbedrag gewoon betaalde. Dus vind ik het ronduit idioot om dan nu te gaan lopen roepen ‘Het was niet duidelijk vermeld, jullie zeiden dat het gratis was, ik wil dat geld terug!’. Weer eens typisch dat claimgedrag waar ik niets mee heb. Krijg er echt de kriebels van.

Dollartekens bij consument en bij ConsumentenClaim

Kennelijk heeft Vodafone besloten dat de zaak die ConsumentenClaim tegen ze had aangespannen niet te winnen was. Dat vind ik dus zorgwekkend. Als deze niet te winnen is, hoe zit dat dan met al die andere mensen die zich met dollartekens in de ogen hebben aangemeld bij ConsumentenClaim? Aanmelden is nog steeds mogelijk, meldt de claimclub. Dat is gratis en op basis van no cure, no pay – dus geen risico. Ieuw. Ook dollartekens bij ConsumentenClaim natuurlijk – die zien de euro’s al binnenstromen….

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek