Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt
Gepubliceerd op: 9-11-2017 om 10:45

In deel 1 van mijn blogserie over de in mijn ogen te hoge inkomsten van makelaars kon u lezen dat makelaars (soms) wel hele leuke bedragen verdienen aan het verkopen van een woning. Zo heb ik al facturen ontvangen waarvan de courtage ruim 13.000 euro was met een uitschieter van zelfs 30.000 euro!

Reactie AFM op hoge makelaarscourtages

Ik was zeer benieuwd wat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hier van vond. Zij hebben gereageerd. Hieronder hun reactie:

De kwaliteit van makelaars en taxateurs is voor financiers, beleggers en woningkopers van groot belang. Er is geen wettelijk toezicht op makelaars en taxateurs. Wat betreft de rol van taxateurs: sinds 1 januari 2016 is de sector met zelfregulering via de NRVT gestart. AFM en DNB hebben toen afgesproken om de concrete invulling van deze zelfregulering af te wachten en het initiatief verder te laten bij de sector zelf. Recent hebben AFM en DNB publiekelijk haar zorgen uitgesproken over een aantal uitgangspunten bij deze zelfregulering. AFM en DNB hebben aangegeven te overwegen om voor wetgeving te pleiten.

Geen wettelijk toezicht op makelaars

Opvallend is natuurlijk dat er geen wettelijk toezicht is dit in tegenstelling tot de hypotheekadviseurs. Indien een hypotheekadviseur een factuur van meer dan bijvoorbeeld 5.000 euro indient bij zijn klant, dan moet hij dit heel erg goed kunnen onderbouwen. Is deze onderbouwing er niet of slecht dan heeft de hypotheekadviseur een groot probleem. De AFM zal hier streng naar kijken.

Zelfregulering heeft niets veranderd

Het tweede punt is de zelfregulering vanaf 1 januari 2016. We zijn dus bijna 2 jaar verder en er is (volgens mij) nog niets veranderd. Het taxatie-instituut NRVT heeft wel “gebreken” geconstateerd maar nog niet opgetreden. Dit kunnen we afleiden uit de laatste twee zinnen van de AFM. Ik concludeer hieruit dat de AFM en ook De Nederlandsche Bank (DNB) willen dat een aantal uitgangspunten veranderen. Indien dit niet gaat gebeuren dan is de kans groot dat er een wettelijk toezicht gaat komen.

Graag snel wettelijk toezicht!

Ik ben van mening dat dit wettelijk toezicht er snel moet komen. Vooral betreffende de verdiensten. Laten de makelaars hun verdiensten ook maar kenbaar maken op hun website. En als zij een flinke factuur uitschrijven, onderbouwen hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Het uurtje factuurtje tarief zal ervoor zorgen dat de enorme bedragen die soms verdiend worden bij verkoop van een woning niet meer aan de orde zijn.

Huizenkoper de dupe

Voorlopig zijn kopers de dupe en de komende tijd zal dit niet veranderen. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe lang de AFM en DNB blijven toekijken hoe de NVM zijn leden een hand boven het hoofd blijft houden. Deze instantie doet totaal niets.

In mijn derde deel ga ik dieper in op de “fouten” die makelaars maken. Ik ben namelijk van mening dat makelaars meer moeten weten over het afsluiten van een hypotheek.  

Aangemaakt door P.K. op 09-11-2017 15:50

Makelaars moeten meer weten over hypotheken? Ik ben al blij als ze meer zouden weten over de huizen die ze verkopen. Ik heb in mijn leven al vaker een huis gekocht en daarbij heel veel bezichtigingen gedaan waarbij een verkopende makelaar het huis liet zien. Het aantal makelaars die ik aan zou bevelen kun je op 1 hand tellen. En zo ingewikkeld lijkt mij het niet: enthousiast zijn, vriendelijk, alle vragen weten te beantwoorden van het huis dat je verkoopt en je beloften waarmaken. Maar vaak is het onvriendelijk, weet men niet veel meer dan op de beschrijving staat en hoor je alleen wat als je concreet wilt bieden. Jammer, want het is allesbehalve rocket science. En dan facturen van 30 duizend? Wie dat als verkoper betaalt is echt van lotje getikt. Misbruik maken van de huidige markt. Echt niet integer.

Aangemaakt door Harold Roeloffzen op 10-11-2017 14:53

"Makelaars moeten meer weten over hypotheken?" Jazeker ! Onwetendheid zorgt voor onkunde en heeft negatieve consequenties voor consumenten. Dat vinden de makelaarsorganisaties NVM en VBO ook, zoals blijkt uit de opleidingen/examens. Er is echter geen controle en bijscholing meer nadien. En als hypotheekadviseur moet je dan weer onnodig de shit opruimen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.