Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inkomsten makelaars te hoog (2)

Graag snel wettelijk toezicht!

Graag snel wettelijk toezicht!

In deel 1 van mijn blogserie over de in mijn ogen te hoge inkomsten van makelaars kon u lezen dat makelaars (soms) wel hele leuke bedragen verdienen aan het verkopen van een woning. Zo heb ik al facturen ontvangen waarvan de courtage ruim 13.000 euro was met een uitschieter van zelfs 30.000 euro!

Reactie AFM op hoge makelaarscourtages

Ik was zeer benieuwd wat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hier van vond. Zij hebben gereageerd. Hieronder hun reactie:

De kwaliteit van makelaars en taxateurs is voor financiers, beleggers en woningkopers van groot belang. Er is geen wettelijk toezicht op makelaars en taxateurs. Wat betreft de rol van taxateurs: sinds 1 januari 2016 is de sector met zelfregulering via de NRVT gestart. AFM en DNB hebben toen afgesproken om de concrete invulling van deze zelfregulering af te wachten en het initiatief verder te laten bij de sector zelf. Recent hebben AFM en DNB publiekelijk haar zorgen uitgesproken over een aantal uitgangspunten bij deze zelfregulering. AFM en DNB hebben aangegeven te overwegen om voor wetgeving te pleiten.

Geen wettelijk toezicht op makelaars

Opvallend is natuurlijk dat er geen wettelijk toezicht is dit in tegenstelling tot de hypotheekadviseurs. Indien een hypotheekadviseur een factuur van meer dan bijvoorbeeld 5.000 euro indient bij zijn klant, dan moet hij dit heel erg goed kunnen onderbouwen. Is deze onderbouwing er niet of slecht dan heeft de hypotheekadviseur een groot probleem. De AFM zal hier streng naar kijken.

Zelfregulering heeft niets veranderd

Het tweede punt is de zelfregulering vanaf 1 januari 2016. We zijn dus bijna 2 jaar verder en er is (volgens mij) nog niets veranderd. Het taxatie-instituut NRVT heeft wel “gebreken” geconstateerd maar nog niet opgetreden. Dit kunnen we afleiden uit de laatste twee zinnen van de AFM. Ik concludeer hieruit dat de AFM en ook De Nederlandsche Bank (DNB) willen dat een aantal uitgangspunten veranderen. Indien dit niet gaat gebeuren dan is de kans groot dat er een wettelijk toezicht gaat komen.

Graag snel wettelijk toezicht!

Ik ben van mening dat dit wettelijk toezicht er snel moet komen. Vooral betreffende de verdiensten. Laten de makelaars hun verdiensten ook maar kenbaar maken op hun website. En als zij een flinke factuur uitschrijven, onderbouwen hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Het uurtje factuurtje tarief zal ervoor zorgen dat de enorme bedragen die soms verdiend worden bij verkoop van een woning niet meer aan de orde zijn.

Huizenkoper de dupe

Voorlopig zijn kopers de dupe en de komende tijd zal dit niet veranderen. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe lang de AFM en DNB blijven toekijken hoe de NVM zijn leden een hand boven het hoofd blijft houden. Deze instantie doet totaal niets.

In mijn derde deel ga ik dieper in op de “fouten” die makelaars maken. Ik ben namelijk van mening dat makelaars meer moeten weten over het afsluiten van een hypotheek.  

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: P.K. van donderdag november 9, 2017 15:50
    “Makelaars moeten meer weten over hypotheken?” Jazeker ! Onwetendheid zorgt voor onkunde en heeft negatieve consequenties voor consumenten. Dat vinden de makelaarsorganisaties NVM en VBO ook, zoals blijkt uit de opleidingen/examens. Er is echter geen controle en bijscholing meer nadien. En als hypotheekadviseur moet je dan weer onnodig de shit opruimen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek