Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ziekenfonds terug?

Over zorgpremies, reserves en zorgkosten

Over zorgpremies, reserves en zorgkosten

Zo – de zorgpremies komen nu wel binnen. Dat mag ook wel – zondag om middernacht moeten ze allemaal bekend zijn tenslotte. Wat opvalt is dat de premies tot nu toe, behalve die van DSW dan, wel stijgen, maar heel beperkt.

Zorgpremie stijgt minder dan verwacht

Op Prinsjesdag werd gesproken over een stijging van de zorgpremie van € 6,= per maand. De premies die we tot nu toe weten vertonen een stijging onder der de € 4,= per maand. Dat is een behoorlijk verschil.

Inzet van reserves

Elke verzekeraar haast zich om erbij te zeggen dat dit mogelijk is door het inzetten van reserves. CZ was heen concreet: er is € 221 miljoen uit de reserves gehaald. Hadden ze dat niet gedaan, dan was de maandpremie uitgekomen op bijna € 123,= in plaats van € 116,25. Wordt er toch zomaar voor elke verzekerde ruim € 75 per jaar uit de reserves geplukt.

Wat als de pot leeg is?

Dat inzetten van de reserves, dat is waar de Consumentenbond vorig jaar op inzette. De verzekeraars doen dat ook al een tijd, maar met mate. Dat is ook wel weer logisch. Hoe groot zou de schok zijn als er ieder jaar veel uit de reserves gehaald wordt en dat opeens niet meer kan? Dan krijgen we een megastijging voor onze kiezen.

Zorgkosten beperken

Dus roept iedereen – echt iedereen! – dat de zorgkosten beperkt moeten worden. Want als de kosten van de zorg ieder jaar omhoog gaan… dan moeten de premies dus ook omhoog. Er zijn dan ook doorlopend initiatieven om de kosten te beperken.

Medicijnen moeten goedkoper

Zo heeft de nieuwe minister Bruins net het advies gekregen om de farmaceuten veel harder aan te pakken. Om hen te dwingen de prijzen van hun dure medicijnen te verlagen. Dat zou inderdaad wel heel veel schelen op de totale zorgkosten.

Preventie is populair

Zorgverzekeraars zelf zetten meer in op preventie. Als ervoor zorgt dat je gezond blijft maak je immers geen zorgkosten. Zo kwam ik net een stuk tegen over het ‘bevorderen van positieve gezondheid‘ en een samenwerking van ONVZ met Philips met een vernuftige tandenpoetscontrole via de tandenborstel.

Steeds meer mogelijk

Dat de zorgkosten stijgen is natuurlijk niet verwonderlijk. Er kan steeds meer aan behandelingen en medicatie. Superfijn natuurlijk. Alleen: al die geavanceerde behandelingen en medicijnen kosten gewoon steeds meer geld. Dus stijgen de zorgkosten maar door en door. Maar ja, als je ziek bent en je kunt geholpen worden ben je wel heel blij. Het is dan bijzonder zuur als de boodschap is: het kán wel, maar we gaan het niet doen want het is te duur.

Klagen over de zorgpremie

Ondertussen klaagt iedereen wel steen en been over de zorgpremie, die direct gelinkt is aan de zorgkosten. Maar ze worden door de verzekeraars vastgesteld dus dan hebben die het gedaan. Of de overheid. Of ‘het systeem’. Tja. Er moet natuurlijk wel iets veranderen. Ik denk alleen niet dat het zo simpel is als ‘Het ziekenfonds moet terug’. Het zal een samenspel van maatregelen moeten zijn om de zorgkosten te beteugelen.

Wat wordt jouw zorgpremie volgend jaar? Hier kun je de premies vergelijken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek