Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 november 2017, 10:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Zo - de zorgpremies komen nu wel binnen. Dat mag ook wel - zondag om middernacht moeten ze allemaal bekend zijn tenslotte. Wat opvalt is dat de premies tot nu toe, behalve die van DSW dan, wel stijgen, maar heel beperkt.

Zorgpremie stijgt minder dan verwacht

Op Prinsjesdag werd gesproken over een stijging van de zorgpremie van € 6,= per maand. De premies die we tot nu toe weten vertonen een stijging onder der de € 4,= per maand. Dat is een behoorlijk verschil.

Inzet van reserves

Elke verzekeraar haast zich om erbij te zeggen dat dit mogelijk is door het inzetten van reserves. CZ was heen concreet: er is € 221 miljoen uit de reserves gehaald. Hadden ze dat niet gedaan, dan was de maandpremie uitgekomen op bijna € 123,= in plaats van € 116,25. Wordt er toch zomaar voor elke verzekerde ruim € 75 per jaar uit de reserves geplukt.

Wat als de pot leeg is?

Dat inzetten van de reserves, dat is waar de Consumentenbond vorig jaar op inzette. De verzekeraars doen dat ook al een tijd, maar met mate. Dat is ook wel weer logisch. Hoe groot zou de schok zijn als er ieder jaar veel uit de reserves gehaald wordt en dat opeens niet meer kan? Dan krijgen we een megastijging voor onze kiezen.

Zorgkosten beperken

Dus roept iedereen - echt iedereen! - dat de zorgkosten beperkt moeten worden. Want als de kosten van de zorg ieder jaar omhoog gaan... dan moeten de premies dus ook omhoog. Er zijn dan ook doorlopend initiatieven om de kosten te beperken.

Medicijnen moeten goedkoper

Zo heeft de nieuwe minister Bruins net het advies gekregen om de farmaceuten veel harder aan te pakken. Om hen te dwingen de prijzen van hun dure medicijnen te verlagen. Dat zou inderdaad wel heel veel schelen op de totale zorgkosten.

Preventie is populair

Zorgverzekeraars zelf zetten meer in op preventie. Als ervoor zorgt dat je gezond blijft maak je immers geen zorgkosten. Zo kwam ik net een stuk tegen over het 'bevorderen van positieve gezondheid' en een samenwerking van ONVZ met Philips met een vernuftige tandenpoetscontrole via de tandenborstel.

Steeds meer mogelijk

Dat de zorgkosten stijgen is natuurlijk niet verwonderlijk. Er kan steeds meer aan behandelingen en medicatie. Superfijn natuurlijk. Alleen: al die geavanceerde behandelingen en medicijnen kosten gewoon steeds meer geld. Dus stijgen de zorgkosten maar door en door. Maar ja, als je ziek bent en je kunt geholpen worden ben je wel heel blij. Het is dan bijzonder zuur als de boodschap is: het kán wel, maar we gaan het niet doen want het is te duur.

Klagen over de zorgpremie

Ondertussen klaagt iedereen wel steen en been over de zorgpremie, die direct gelinkt is aan de zorgkosten. Maar ze worden door de verzekeraars vastgesteld dus dan hebben die het gedaan. Of de overheid. Of 'het systeem'. Tja. Er moet natuurlijk wel iets veranderen. Ik denk alleen niet dat het zo simpel is als 'Het ziekenfonds moet terug'. Het zal een samenspel van maatregelen moeten zijn om de zorgkosten te beteugelen.

Wat wordt jouw zorgpremie volgend jaar? Hier kun je de premies vergelijken!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.