Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging hypotheekrente? Hoezo?

Voorspellingen over hypotheekrente zijn lastig

Voorspellingen over hypotheekrente zijn lastig

Eind september een bericht op de website vvp dat volgens de Hypotheekshop de hypotheekrente vanaf oktober 2017 weer gaat stijgen: Stijging hypotheekrente raakt nieuwe aanbieders hard

Uit dat bericht heb ik de volgende uitspraken gehaald:

  • “Verwacht wordt dat de rente vanaf oktober 2017 weer gaat stijgen. Een stijging gedurende een langere periode is mogelijk.”
  • “Het is niet ondenkbaar dat een stijging van de rente zal leiden tot een lager marktaandeel van de nieuwe aanbieders en tot minder concurrentie.” 
  • “Wellicht dat een aantal partijen zich zelfs terugtrekt, wat kan leiden tot het ontstaan van een zogenaamde funding gap.” 
  • “Overigens is de Hypotheekshop er niet van overtuigd dat de stijging van de hypotheekrente fors zal zijn.”

Voorspellen van de hypotheekrente

Tot nu toe is er geen sprake geweest van het stijgen van de hypotheekrente. Maar: het voorspellen van de hypotheekrente is moeilijk. De kans dat je gelijk krijgt 50%. Ik ben van mening dat de hypotheekrente nog verder kan dalen. Op 31 oktober twitterde ik het volgende:

“Hypotheekrente zal komende maanden verder dalen. 10 jaar vast NHG onder de 1,5% en 20 jaar vast naar 2%. In december nog wat verhogingen.”

Op het ogenblik zijn de laagste rentes voor hypotheken met NHG bij rentevastperiode van 10, 20 en 30 jaar als volgt:

10 jaar vast 1,58%  ABN Amro
20 jaar vast 2,15%  Allianz
30 jaar vast 2,42%  Allianz

Check de laagste hypotheekrentes van dit moment!

Wat opvalt is het aantal “kleine (nieuwe) aanbieders” in de top 10 van de rentes. Dit betekent dat zij zich vooralsnog goed staande houden. Ik verwacht ook niet dat deze partijen zich gaan terugtrekken uit de markt als de rente gaat stijgen. De huizenmarkt is oververhit en dat zal in 2018 niet veranderen. Het is “vechten” om een koopwoning en er worden veel hypotheken afgesloten. De nieuwere kleine aanbieders kunnen zelfs hun marktaandeel uitbreiden in 2018.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Rob van donderdag november 30, 2017 08:05
    dit vind ik dus een heel slimme reactie. ik had een adviseur die vind dat bij de huidige rente 30 jaar vast toch wel slim zou zijn, terwijl ik weet dat na 10 jaar alles wel afgelost is. maar als je het niet weet, neem je verschillende hypotheekdelen, zodat je kunt besluiten welke je aflost.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek