Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 29 november 2017, 11:18 - Jos Koets
#hypotheek

Eind september een bericht op de website vvp dat volgens de Hypotheekshop de hypotheekrente vanaf oktober 2017 weer gaat stijgen: Stijging hypotheekrente raakt nieuwe aanbieders hard

Uit dat bericht heb ik de volgende uitspraken gehaald:

  • "Verwacht wordt dat de rente vanaf oktober 2017 weer gaat stijgen. Een stijging gedurende een langere periode is mogelijk."
  • "Het is niet ondenkbaar dat een stijging van de rente zal leiden tot een lager marktaandeel van de nieuwe aanbieders en tot minder concurrentie." 
  • "Wellicht dat een aantal partijen zich zelfs terugtrekt, wat kan leiden tot het ontstaan van een zogenaamde funding gap." 
  • "Overigens is de Hypotheekshop er niet van overtuigd dat de stijging van de hypotheekrente fors zal zijn."

Voorspellen van de hypotheekrente

Tot nu toe is er geen sprake geweest van het stijgen van de hypotheekrente. Maar: het voorspellen van de hypotheekrente is moeilijk. De kans dat je gelijk krijgt 50%. Ik ben van mening dat de hypotheekrente nog verder kan dalen. Op 31 oktober twitterde ik het volgende:

"Hypotheekrente zal komende maanden verder dalen. 10 jaar vast NHG onder de 1,5% en 20 jaar vast naar 2%. In december nog wat verhogingen."

Op het ogenblik zijn de laagste rentes voor hypotheken met NHG bij rentevastperiode van 10, 20 en 30 jaar als volgt:

10 jaar vast 1,58%  ABN Amro
20 jaar vast 2,15%  Allianz
30 jaar vast 2,42%  Allianz

Check de laagste hypotheekrentes van dit moment!

Wat opvalt is het aantal “kleine (nieuwe) aanbieders” in de top 10 van de rentes. Dit betekent dat zij zich vooralsnog goed staande houden. Ik verwacht ook niet dat deze partijen zich gaan terugtrekken uit de markt als de rente gaat stijgen. De huizenmarkt is oververhit en dat zal in 2018 niet veranderen. Het is “vechten” om een koopwoning en er worden veel hypotheken afgesloten. De nieuwere kleine aanbieders kunnen zelfs hun marktaandeel uitbreiden in 2018.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.