HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Eigen risico of no-claim korting?

Het effect op de zorgkosten die we maken

Het effect op de zorgkosten die we maken

De maand december is alweer in volle gang dus de aandacht voor zorgverzekeringen ook. Vandaag trok deze kop mijn aandacht: ‘Eigen risico zorg voor lagere zorgkosten dan no-claimkorting‘. Oh ja… dat hebben we ook even gehad, de no-claimkorting bij de ziektekostenverzekering!

No-claimkorting, hoe zat dat ook alweer?

Bij de no-claimkorting werd je beloond als je geen beroep deed op het vergoeden van je zorgkosten. Of heel weinig. Maakte je minder kosten dan €255, dan kreeg je aan het eind van het jaar geld terug. Leuk cadeautje. Alleen was het niet eerlijk voor mensen met een chronische ziekte – die konden nooit in aanmerking komen voor het cadeautje. Dus werd de no-claimkorting in 2008 vervangen door het eigen risico.

Verschil met eigen risico

Het eigen risico werkt in feite andersom. Je wordt niet beloond als je geen of lage kosten maakt – je moet het eerste deel van de kosten gewoon zelf betalen. De gedachte zou kunnen zijn dat het effect hetzelfde is, maar dat is dus niet zo.

Onderzoek van CPB

Het Centraal PlanBureau (CPB) heeft een onderzoek gedaan naar het effect van de no-claimkorting en het eigen risico. Daaruit blijkt dat het eigen risico een groter effect heeft dan de no-claim: per euro extra eigen risico dalen de zorgkosten met 44 cent, per euro extra no-claimkorting met 26 cent. Daarvoor geven ze mogelijke verklaringen die logisch klinken:

  • mensen zijn gevoeliger voor verlies (eigen risico) dan voor winst (no-claimkorting)
  • andere timing van betalingen: eigen risico reken je gedurende het jaar af, no-claim krijg je aan het eind van het jaar
  • door eigen risico kunnen mensen afzien van behandeling omdat ze daar op dat moment geen geld voor hebben

Data van 15- tot 21-jarigen

Wat me direct opviel was dat er gekeken is naar het zorggebruik van erg jonge mensen: 15- tot 21-jarigen. Is dat representatief? Het lijkt mij dat de meeste jongeren in die leeftijd nog helemaal niet zelf voor hun zorgkosten betalen. Okay – vanaf 18 jaar moeten ze hun eigen zorgverzekering hebben… maar dat betekent toch niet dat ze de rekeningen ook zelf moeten dragen. De leeftijdskeuze wordt gemotiveerd met het feit dat jongeren onder de 18 nog niet te maken hebben met eigen risico (en niet hadden met no-claim) en vanaf 18 jaar wel. Die redenering snap ik wel, maar toch… 

Ofwel de rekeningen worden door de ouders betaald, en dan denk ik zomaar dat er niet snel afgezien wordt van zorg. Het lijkt mij dat ouders eerder zichzelf een behandeling ontzeggen in verband met het eigen risico, dan hun kind (ook al is dat kind boven de 18).

Ofwel de jongeren betalen de rekeningen zelf, en dan zou er zomaar eerder sprake kunnen zijn van het afzien van behandeling door geldgebrek. In de leeftijd van 18 tot 21 jaar hebben veel jongeren immers niet bepaald veel geld tot hun beschikking.

Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe de uitkomsten zouden zijn als je kijkt naar een andere leeftijdscategorie. 

No-claim minder effect dan eigen risico

Nu denk ik wel dat de uiteindelijke conclusie hetzelfde zou zijn, alleen met andere bedragen. Ik geloof zeker dat de pijn van het eigen risico groter is dan het fijne van een no-claimkorting. En dus het effect.

Wat doet een hoger eigen risico met je zorgpremie? Vergelijk de premies met verschillende keuzes!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen