Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken janken

Gepiep over de rentemiddeling

Gepiep over de rentemiddeling

In november vorig jaar schreef ik op de website IEX een column over de gevaren van rentemiddeling. In een verkorte versie heb ik ook hierover een blog geschreven: Gevaarlijke rentemiddeling.

Te hoge boeterente berekend

Als we even terugkijken blijkt dat diverse banken jaren lang een te hoge boeterente hebben berekend die weer doorberekend werd in de rentemiddeling. Banken moesten dit corrigeren. Het heeft hun totaal rond de 32 miljoen gekost voor de banken (….wie controleert of alle gecorrigeerde berekeningen goed zijn gedaan door de banken?). Hierbij hadden zij het geluk dat zij maar tot 14 juli 2016 hoefden terug te gaan. Daarvoor was namelijk de nieuwe Europese Mortgage Credit Directive nog niet van toepassing. Huizenbezitters die voor deze datum dus een rentemiddeling hadden toegepast, hebben teveel boeterente betaald.

Trucje: rentemiddeling en dan aflossen

Banken gaan nu klagen, want er is een trucje mogelijk. Je kan namelijk rentemiddeling toepassen en daarna je woning verkopen. Bij verkoop kan een huizenbezitter zijn hypotheek boetevrij aflossen. Door eerst rentemiddeling toe te passen, betaalt de huizenbezitter minder maandlasten. Banken vinden nu dat hun klanten meer moeten betalen voor rentemiddeling. Zelfs de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat voor zijn banken staan en komt met een reactie.

Op zich een goed idee, vindt de NVB, maar de banken struikelen over een verschil tussen boeterente en rentemiddeling. Wie zijn hypotheek oversluit naar een lagere rente en daarvoor een boeterente betaalt, betaalt de bank in één klap het nadeel dat zij loopt. Maar bij rentemiddeling wordt die boeterente als het ware over de rest van de looptijd uitgesmeerd, zodat de klant die de ’boete’ niet ineens kan neerleggen toch een lagere rente kan krijgen.

De NVB vindt dat daar een risico voor de banken in zit. Want als de klant na een rentemiddeling alsnog zijn hypotheek vervroegd beëindigt, omdat hij gaat verhuizen of oversluiten, is het nadeel van de bank volgens de NVB niet helemaal afgedekt. De ’uitgesmeerde boete’ wordt dan namelijk niet helemaal meer betaald, omdat hij verwerkt is in de nieuwe rente van de hypotheek die niet tot het einde wordt uitbetaald.

Banken verdienen genoeg aan hypotheken

Natuurlijk heeft de NVB gelijk, maar je kan een huizenbezitter toch niet verplichten in zijn huis te blijven. Wie wil verhuizen moet toch kunnen verhuizen en hierdoor zijn hypotheek boetevrij af te kunnen lossen. Ik adviseer de NVB eens een rekenmachine te hanteren en te kijken hoe de mens is. Wat is daadwerkelijk het voordeel om eerst rentemiddeling toe te passen en daarna binnen een jaar te gaan verhuizen. Als de huizenbezitter een paar honderd euro heeft bespaard (ik betwijfel dat ten zeerste) dan is het nadeel voor de bank toch te verwaarlozen. De banken en NVB zoeken nu naar een mogelijkheid om twee verschillende berekeningen (boeterente en rentemiddeling) verschillend te laten berekenen. Dit is totale onzin daar er bij rentemiddeling nog een opslag wordt berekend. Banken verdienen al genoeg aan hypotheken en deze zet van de NVB en de banken zorgt er alleen maar voor dat het wantrouwen naar banken toeneemt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek