Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 22 mei 2018, 12:10 - Jos Koets
#economie

Het lijkt zo simpel: een spin die een vlieg vangt in zijn web. Om dit mogelijk te maken moet de spin echter heel wat doen om een goed spinnenweb te maken. Buiten de tijd die nodig is, moet dit ook nog gebeuren op een bepaalde plaats waar het web niet zo opvalt.

Brussel is de spin, Nederland de vlieg

Ik vergelijk de EU (Brussel) en Nederland hier een beetje mee. Brussel heeft een mooi spinnenweb gebouwd en Nederland is daarin beland. Eruit komen is niet mogelijk. Langzaam wordt Nederland opgegeten door Brussel. Brussel gaat namelijk flink meer geld eisen van Nederland. Natuurlijk zal Nederland tegenstribbelen maar dat is zinloos, want betalen zal Nederland toch.

Een biljoen voor Europa

In 2015 was het budget voor de EU 145 miljard. Dat is natuurlijk een enorm bedrag maar in werkelijkheid gaat niet om niet meer dan 1% jaarlijks door de EU-economieën geproduceerde welvaart. De begroting is gebaseerd voor 7 jaar waardoor er een bedrag nodig is van rond de 1.000 miljard. Laat ik even rekenen in getallen. Dit is namelijk een 1 met 12 nullen (1.000.000.000.000 euro). Een ander woord hiervoor is een biljoen!

De bijdrage van Nederland aan Brussel

In 2016 betaalde Nederland 7,5 miljard aan Brussel. Brussel was zo vriendelijk om 1,1 miljard aan Nederland uit te betalen. Onderaan de streep dus een betaling van 6,4 miljard. De vooruitzichten zijn echter minder rooskleurig. De teruggave van 1,1 miljard verdwijnt en we mogen nog iets extra betalen. De kans is zeer groot dat we meer dan 8 miljard jaarlijks mogen gaan afrekenen. Dit is meer dan helft van wat Nederland moet afrekenen aan alle huizenbezitters betreffende de hypotheekrenteaftrek (globaal 15 miljard). In dit bedrag heb ik geen rekening gehouden met de inkomsten zoals het EigenWoningForfait.

Toegevoegde waarde voor ons land?

Al met al moet Nederland een zeer leuk bedrag jaarlijks gaan betalen aan Brussel. De vraag is dan ook of Brussel een toegevoegde waarde heeft voor Nederland in financiële zin. Deze berekening is helaas niet te maken. Wel kunnen we onderhand concluderen dat Nederland niets te vertellen heeft in Brussel. Dit klinkt hard, maar helaas is de werkelijkheid zo. We mogen / moeten betalen en zeggenschap is ver te zoeken. Dit is niet erg, maar het is schrijnend dat de heren en dames in Den Haag moord en brand schreeuwen maar er toch niets aan kunnen doen. Deze schreeuwende personen weten ook dat we niets te vertellen hebben. Voor de achterban is het wel leuk om iets anders te roepen wat toch niet mogelijk is.

Nederland als uitgezogen vlieg

Zoals is Nederland een mooie speelbal geworden van de EU. Gevangen in een spinnenweb en langzaam uitgezogen tot een uitgemergelde vlieg. Vergeet namelijk niet dat de EU beslist wat Nederland moet gaan doen met zijn pensioen en de hypotheekrenteaftrek. Dit is al jaren aan de gang en ook hierbij moet Nederland lijdzaam volgen.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.