Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 juni 2018, 10:58 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek #belasting #pensioen #betalen #zorgverzekering

Het blijft intrigerend hoe verschillende media hetzelfde nieuws op een hele andere manier kunnen brengen. Gisteren kopte de Telegraaf met 'Mensen hebben meer moeite met geldzaken', terwijl NU.nl dit onderwerp bracht met de kop 'Meerderheid vind geldzaken niet ingewikkelder geworden'. Dan denk ik dus... wat is nou waar?

Mensen.... één op de vijf.... 18%

Het blijkt te gaan om één op de vijf die het regelen van geldzaken moeilijker vindt dan 10 jaar geleden. Tja, één op de vijf, dat zijn ook mensen - je zou denken 20%, maar het gaat om 18%. Creatief rekenen noem ik dat van De Telegraaf, voor een kop die ik op z'n zachtst gezegd twijfelachtig vind.

41% zegt juist makkelijker

De meerderheid vindt dat dus helemaal niet. Sterker nog: 41% vindt het regelen van geldzaken makkelijker geworden, terwijl de rest vindt dat de situatie gelijk gebleven is. Allemaal cijfers uit een onderzoek van Wijzer in Geldzaken.

Wat is moeilijker?

  • 44% zegt dat het moeilijker is geworden om rond  te komen
  • 39% zegt dat financiële producten ingewikkelder zijn geworden
  • 36% vindt het lastiger om overzicht te houden
  • 35% geeft aan dat de eigen situatie complexer is geworden

Wat maakt het makkelijker?

  • 80% van deze groep geeft als reden dat er meer online geregeld kan worden
  • 38% vindt het fijn dat er minder vaak betaald wordt met contant geld
  • 37% bezit nu meer kennis van geldzaken dan 10 jaar geleden

Wijzer in geldzaken

 Bij Wijzer in Geldzaken leggen ze zelf trouwens ook de nadruk op de groep die het allemaal moeilijker vindt. Dat is natuurlijk niet zo gek. Het platform is er om mensen ...ehh... wijzer in geldzaken te maken. Dus voor hen ligt de uitdaging in de mensen die het niet snappen allemaal. Ze bestaan 10 jaar, dus is het interessant om te weten wat er met de financiële kennis en vaardigheden gebeurd is in die periode.

GeldKennis

Grappig - het was ook 2008 dat ik ooit startte met mijn bedrijf GeldKennis. Met zo'n beetje hetzelfde streven als Wijzer in Geldzaken, maar dan in het klein: mensen wijzer maken over sparen, lenen, hypotheken enzo door erover te gaan schrijven als zzp'er. Met als opdrachtgever onder andere HomeFinance, waar ik later in loondienst verderging. Ik heb werkelijk geen idee hoeveel webpagina's en artikelen ik geschreven heb in de afgelopen 10 jaar. Echt heeeeel veeeeel. 

Toch goed om te lezen dat na die 10 jaar 37% van de Nederlanders zegt dat hij (42%) of zij (31%) meer kennis bezit over geldzaken. Graag gedaan mensen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.